Ingen trädgård? Inga problem! Hur man odlar tomater utan trädgård

Det är möjligt att odla lyckliga och friska tomater även om du inte har en tomt utomhus. Balkongodlare, lägenhetsinnehavare och de som har små utrymmen kan glädjas! Du kan lära dig att odla tomater utan trädgård på många olika sätt, och någon av dessa fem metoder passar säkert för ditt utrymme och dina behov.

Under mina många trädgårdsår har jag sett och prövat många olika kreativa sätt att odla tomater i olika behållare. Du behöver inte ens en trädgård! Du kan odla dem direkt i en påse med planteringsjord och placera den på den soligaste platsen du har.

Om du alltid har velat odla tomater, läs vidare för att hitta det sätt som fungerar bäst för dig!

Fem kreativa sätt att odla tomater utan trädgård

Trädgårdsfräscha tomater är så saftiga och smakrika att du aldrig mer kommer att vilja köpa dem i en livsmedelsbutik. Den goda nyheten är att du kan odla dina egna läckra trädgårdstomater utan att ha någon trädgård alls. Alla dessa metoder tar mycket lite plats och ger en stor tomatskörd. Ingen trädgårdsbädd behövs. Hurra!

Odla tomater i en hängande korg

Det första alternativet att överväga om du inte har en trädgård är att odla tomater i en hängande korg.

Plantera en liten hängtomatsort i en hängande korg för att uppmuntra dem att falla över kanten när de växer.

De flesta tomatsorter driver naturligt upp höga, starka stjälkar som strävar mot solen för att hålla tomaterna från marken. I en hängande korg kommer dessa sorter att växa upp och falla över med fruktens vikt, vilket bryter stjälkarna och skadar din skörd.

Som tur är finns det några bra sorter som är avsedda att hänga över kanten och som kan bära vikten.

Dessa specifika sorter är framtagna för hängande korgar:

  • Baxters tidiga buskkörsbärstomat
  • Floragold korgtomat
  • Tumbling Tom Red
  • Red Robin-tomat

Häng upp korgen någonstans där den får sex timmars full sol per dag och se till att hålla den väl vattnad. Under sommarmånaderna kan den behöva vattnas två gånger om dagen!

Odla tomater i en behållare eller kruka

Ett annat sätt att odla denna läckra grönsak i överflöd utan trädgård är att odla den i krukor. Detta är ett smart alternativ om du vill odla tomater på en uteplats eller balkong eller om du försöker odla på ett litet utrymme. Även här ska du se till att du använder rätt typ av tomat för att lyckas.

Välj bestämda tomater (busktomater) som är små, t.ex. körsbärstomater eller dvärgtomater, för odling i en kruka.

Tomatplantor blir höga och frukterna är tunga, så du måste ge dem ett stödsystem, till exempel en tomatbur. Du kan till och med göra en egen tomatbur eller annat stöd när du planterar tomaterna. Se bara till att göra det när du planterar. Om du väntar med att lägga till stödet senare kan det störa plantans tillväxt.

Kom ihåg att grönsaker som växer i en kruka torkar ut snabbare än i trädgården, så kontrollera jorden och vattna regelbundet.

Att plantera tomater i självvattnande krukor säkerställer att dina plantor inte torkar ut!

Odla tomater i en påse

Har du någonsin funderat på att plantera tomater i en odlingspåse? Värmeälskande växter som tomater klarar sig bra i sådana här odlingspåsar eftersom du enkelt kan flytta runt påsarna med hjälp av handtagen. På så sätt kan du se till att dina tomater står på de soligaste platserna varje dag.

Påsarna rymmer också mycket mer jord än andra behållare av samma storlek på grund av formen och det tunna materialet av säckväv, vilket innebär att du kan odla mer på ett litet utrymme!

Plantera tomaterna djupt ner i en odlingspåse som bara är halvt fylld med jord. När plantan växer kan du fylla på påsen med mer jord för att begrava de nedre stammarna och skapa ett starkare rotsystem. Fortsätt att fylla på jorden under hela säsongen.

Odla tomater i en uppochnedvänd behållare

Ett annat populärt sätt att odla tomater utan en trädgård är att odla dem i uppnedvända behållare. Detta är ett fantastiskt sätt att odla tomater utan att behöva använda stöd och det hjälper dem att hålla sig vattnade bättre också!

Välj även här små sorter som är speciellt framtagna för behållare, eftersom stora sorter är för tunga för denna odlingsmetod. Välj en plats som får mycket sol – uppochnedvända tomater klarar sig bäst med 8-12 timmars sol varje dag.

Placera försiktigt tomatplantan i den uppochnedvända behållaren så att stjälken och bladen sticker ut genom det nedre hålet och lägg fuktad jord i behållaren så att den täcker tomatplantans rotklump. Använd en jordblandning som är speciellt anpassad för odling i behållare.

Tomater i uppochnedvända planteringslådor försöker böja sig och växa uppåt, vilket kan leda till att stjälkarna bryts av fruktens tyngd eller av en kraftig vindpust.

För att förhindra detta kan du placera en påle så att den sticker ut ur bottenhålet där tomaten växer och träna upp plantan att växa tillsammans med pålen.

Odla tomater i en påse med planteringsjord

Om du inte har en trädgård och inga extra krukor eller behållare kan du odla tomater direkt i en påse jord. Så här odlar du tomater i en påse med planteringsjord!

  • Skaka först runt påsen för att minska kompressionen i jorden.
  • Använd en sax för att klippa tre rutor på rad på påsens framsida.
  • Låt tomatplantorna stå kvar i sina plantskolekrukor, men klipp av botten på krukorna med en sax för att frilägga rötterna och plantera sedan hela plantan i varje fyrkantig öppning i jordpåsen.
  • Lägg till snören eller stänger för att stödja tomaterna när de blir större.

Sammanfattning

Som du kan se finns det några riktigt kreativa sätt att odla tomater på. Om du någonsin velat odla men inte vetat hur, hoppas jag att dessa idéer hjälper dig. Det är verkligen lika enkelt som att hitta en behållare, plantera rätt typ av tomater för den behållaren och ta hand om dem ordentligt!

När du väljer vilka tomater du ska plantera ska du lära dig mer om sorten och ge den rätt mängd solljus, vatten och stöd. Även nybörjare kan odla massor av tomater på sin veranda eller uteplats.

Vilket är ditt favoritsätt att odla tomater?

error: Innehållet är skyddat
Sök