Vad är egentligen trädgårdsspindlar? Allt om vanliga trädgårdsspindlar

Spindlar är en av de minst populära arterna på planeten och får ofta ett dåligt rykte. Men när man bortser från deras utomjordiska kroppar och myter om spindelbett är de faktiskt fantastiska kompisar att ha ute i trädgården.

Här får du information om trädgårdsspindlar och några vanliga arter som du kan hitta i din trädgård.

Jag vet hur känsliga människor kan vara för spindlar. Jag är den första att erkänna att jag inte kommer att erbjuda mig att hålla en fågelspindel inom en snar framtid, men jag älskar mina trädgårdsspindlar!

Filmer som Spindelmannen får folk att tro att spindlar är något man bör frukta. Faktum är att de är relativt ofarliga och betydligt mindre besvärande än skadedjur som myggor, bladlöss och mjöllöss.

Jag bjuder gärna in spindlar till min trädgård när som helst. De är naturliga rovdjur och är ett av nyttodjuren i ekosystemet. Det är bara att ignorera deras inte så söta yttre!

Om du är känslig för spindlar kan du notera att det kommer att finnas gott om närbilder av våra åttabenta vänner på den här sidan.

Trädgårdsspindlar

I trädgården kan du hitta antingen nätbyggande spindlar eller vandrande spindlar. Som du kan föreställa dig bygger nätbyggande spindlar nät för att fånga byten. Näten ser olika ut och är specifika för typen av spindel.

Spindelväv är ett av de starkaste naturmaterialen som finns på jorden. Den är starkare än stål och kan klara en belastning som är mer än hundra gånger större än dess storlek. Vissa tar ner sina nät och bygger upp dem på nytt varje dag, medan andra låter dem vara kvar. Utan tvekan är spindelnät en av de vackraste sevärdheterna en daggig morgon eller en frostig höstdag!

Vandrande spindlar, även kända som markspindlar eller jaktspindlar, konstruerar inte nät och jagar aktivt byte eller sitter och väntar på att det ska komma i närheten.

Spindelns livscykel

När en spindelhona och en spindelhane parar sig tar honan faktiskt emot sperman och lagrar den tills hon är redo att lägga ägg. Hanen dör strax efter parningen medan honan gör en äggsäck av silke och lägger sina ägg i den och befruktar dem under tiden. Beroende på spindeln kan en äggsäck innehålla några få ägg eller hundratals.

Det tar några veckor innan den kläcks. Ofta vakar mamman över äggen. Hon dör strax efter den första frosten efter parningen.

När spindlar kläcks kallas de för spindelungar och använder sitt silke för att sprida sig och ta sig bort från äggsäcken. Spindelungar kommer att ömsa skinn 5-10 gånger innan de anses vara vuxna.

De flesta spindelägg kläcks när vädret är varmt på våren, men vissa spindelarter kläcks på hösten.

Vanliga trädgårdsspindlar

Med cirka 3000 spindlar bara i Nordamerika finns det många spindlar som du kan hitta i ditt närområde. Men här är några av de vanligaste!

Gul trädgårdsspindel: känns igen på sin svarta och gula buk (endast honor).

Vargspindlar: De är kända för att bära med sig sin äggsäck och har stora och mörka kroppar som smälter in i deras omgivning.

Amerikansk grässpindel: De känns igen på sina långa ben, sin bruna kropp och de två mörka banden längs buken.

Korsspindel: känd för sin rödbruna till mellanbruna kropp med vita prickar och linjer på buken.

Blomkrabbspindel: Den är ljusgul i färgen och har två röda ränder på buken. Hannens framben och främre framkropp är rödsvarta.

Banded garden spider (Argiope trifasciata): en typ av hjulspindel som är känd för sina randiga kroppar i gult, vitt, brunt och svart.

Växthusspindel: brun och ljusbrun med svarta och vita fläckar.

Är trädgårdsspindlar dåliga?

Nej! Spindlar är mer än bara bra, de är fantastiska vänner att ha i trädgården! Jag vet att de ofta får ett dåligt rykte på grund av sina spinkiga ben och små huggtänder, men oftast håller de sig till trädgården och låter oss människor vara ifred.

En gynnsam population av spindlar tyder på att det finns en gynnsam population av andra insekter i trädgården. Som ett av de främsta rovdjuren är de en del av den naturliga balansen i livet i din trädgård. De hjälper till att kontrollera de irriterande och skadliga insekterna som bladlöss, kvalster, fjärilslarver, squashbaggar, kålfly med mera.

De flesta trädgårdsspindlar anses vara icke-aggressiva och biter inte. Om de biter är de relativt ofarliga och fungerar som vanliga insektsbett.

Hur du gör din trädgård mer välkomnande för spindlar

Nu när du vet hur härliga spindlar är, kanske du vill bjuda in fler till din trädgårdsfest! Spindlar dras till gömställen som trä, stenar och kompost. De gillar också utrymmen där de kan bygga sina nät, t.ex. staket, häckar och höga buskar.

Vissa spindlar gillar träiga och täta områden bland dina buskar och perenner medan andra gillar att slappa i solen och gräset. Vad de flesta spindlar kan komma överens om är att de föredrar att bygga sina nät i skyddade områden för att skydda dem från hårda vindar.

Undvik att använda någon form av insektsmedel i trädgården. De dödar populationen av insekter som spindlarna gillar att äta eller till och med spindlarna själva. Överväg naturliga metoder för skadedjursbekämpning om du har problem med skadedjur. En bra metod är att bjuda in alla slags nyttiga rovdjur till din trädgård!

Låt dem framför allt vara ifred! Det kan vara frestande att slå ner deras nät och äggsäckar, men kom ihåg hur nyttiga de är för trädgården. På vintern kommer de inte att finnas kvar längre, så låt dem ha kul nu!

Hur du håller trädgårdsspindlar ute ur huset

Även om jag älskar mina spindlar utomhus är jag inte ett stort fan av dem inne i huset… särskilt inte när de är många! Spindlar gillar att leta sig in när temperaturen börjar sjunka. Du kommer sannolikt att se spindlar ta sin tillflykt i ditt hem, garage, skjul och krypgrunder.

Du kommer att vilja säkerställa att de inte har någonstans att ta sig in. Detta innebär att du måste täta alla fönster- och dörrtätningar och åtgärda eventuella sprickor som de kan tränga sig igenom.

Tänk också på vilka platser de trivs på. Det är till exempel bäst att hålla buskar på avstånd från hemmet om du har problem med trädgårdsspindlar.

En annan bra idé är att göra en vårstädning när spindelns ägg börjar kläckas. Se till att kontrollera alla bortglömda platser som bakom möbler, ovanför dörrkarmar och hörn för att eliminera äggsäckar och andra insekter som de kanske gillar att äta.

Vanliga frågor om trädgårdsspindlar

Är trädgårdsspindlar giftiga?

Det finns cirka 3000 spindlar och endast fyra av dem anses vara farliga: brunspindeln, den svarta änkan, luffarspindeln och den amerikanska gula säckspindeln.

Vanliga trädgårdsspindlar är ganska ofarliga för människor och husdjur. De har visserligen gift, men det används för att paralysera byten och är inte potent för människor.

De som är allergiska mot giftet får en kraftig svullnad i ansiktet och andra delar av kroppen samt svårt att andas.

Bits trädgårdsspindlar?

Ja, de flesta trädgårdsspindlar kan bitas, men det är osannolikt att de gör det. De flesta spindlar springer hellre iväg än biter dig. Dessa anses vara icke-aggressiva spindlar.

De kan bita en människa eller ett husdjur om de känner sig hotade eller störda. Bettet är liknande eller mindre smärtsamt än ett bistick. Det kan orsaka klåda, svullnad och rodnad, men de flesta människor märker inte ens ett spindelbett.

Hur länge lever trädgårdsspindlar?

Vanligtvis blir de flesta spindlar ungefär ett år gamla. Hanarna dör strax efter parningen, medan honorna dör efter den första frosten efter parningen. Eftersom de flesta spindelhonor skyddar äggsäckarna innan de kläcks lever de längre. Vissa honor kan till och med överleva frosten och leva ytterligare några år.

error: Innehållet är skyddat
Sök