Den här tiden på året är det dags att börja ta farväl av årets grönsaksträdgård och planera för nästa år. Finns det något bättre sätt att göra båda dessa saker än att samla in och spara frön för plantering på våren?
Genom att samla och spara frön från dina allra bästa grönsaker får du de allra bästa fröna, så det lönar sig att lägga lite tid på att lära sig ta vara på frön på rätt sätt.
Olika frön har olika behov när det gäller hur de ska samlas in och lagras till kommande år. Vissa frön kan helt enkelt tas från plantan och läggas direkt i fröpåsen, medan andra behöver lite mer omsorg i form av torkning eller jäsning.
I denna guide kommer vi att ta upp tre olika sätt att spara frön samt vilka metoder du ska använda för några av de mest populära grönsakerna.
Att köpa frön varje år är ett relativt ekonomiskt sätt att odla en trädgård, men det är fortfarande viktigt att samla och spara frön. När du sparar frön från dina bäst växande växter vet du redan att de kan växa och trivas i din trädgård!
Om du fortsätter att spara endast de bästa fröna som din trädgård har att erbjuda kommer din skörd att bli bättre och starkare år efter år. Att samla och spara frön är också en syssla med tradition. För många är det ett sätt att hedra traditionen att odla frön som gått i arv från tidigare generationer.
Bra att ha när du ska spara frön
För det första behöver du ett antal frökuvert som du kan märka upp och förvara dina frön i.
Du behöver också något att skära av frökapslar i trädgården med. En liten sax, till exempel en broderisax passar perfekt för uppgiften. Du behöver också en korg eller en papperspåse som du samla fröbaljorna i ute i trädgården innan du lägger dem i sina kuvert.
För torkning och fermentering av frön behöver du pappershanddukar och glasburkar.
Metod 1 för frösparande: mogna i trädgården
Vissa grönsaksfrön, som de som nämns nedan, gror och växer bättre om de lämnas kvar och får mogna på själva plantan. När de är klara samlar du helt enkelt in dem och lägger dem i kuvert inför nästa år. Med denna metod är det bäst att skörda fröna på en torr dag, tidigt på eftermiddagen när fröna innehåller minst vätska.
Hur man sparar frön från grönkål och rädisor
Skörda baljorna när de känns torra. För att öppna baljorna gnuggar du dem försiktigt mellan handflatorna.
Hur man sparar sallads- och kålfrön
När sallads- eller kålplantan börjar blomma, lägg en plastpåse över den. När fröna är klara faller de av och hamnar i påsen, redo att hämtas och lagras. Väldigt praktiskt! Om du vill testa något nytt i ditt salladsland kan du prova med några ovanliga bladgrönsaker i stället.
Hur man sparar ärt- och bönfrön
Så länge baljorna är gröna betyder det att fröna fortfarande mognar och får näring från baljorna. Ha tålamod och vänta tills baljorna är helt bruna innan du skördar dem. Sprid ut ärtor och bönor på ett rent och torrt underlag och låt dem torka i en vecka eller så innan du lagrar dem.
För att avgöra om fröna är tillräckligt torra för att lagras kan man prova att bita i ett frö. Om det är hårt när du biter i det är det redo att läggas i ett frökuvert och lagras för säsongen. När det är dags att plantera kan du göra din egen ärtspaljé som stöd för dina sparade frön.
Metod för frösparande 2: fermentering
För att vissa frön ska kunna gro ordentligt behöver de jäsa. För att få igång jäsningen behöver du bara blötlägga fröna i vatten i några dagar och sedan samla in, torka och förvara fröna.
Hur man sparar gurkfrön
Vänta tills gurkan är lite övermogen och dess fruktkött har blivit lite gult. Skär den sedan i två halvor på längden och gröp ur kärnorna med en sked.
Lägg fröna i en glasburk som är till hälften fylld med vatten. Täck över och låt stå i tre eller fyra dagar. De bästa fröna kommer att sjunka till botten av burken. Samla in dessa frön och sprid ut dem för att torka på ett hushållspapper. När de är helt torra förvarar du dem i kylskåpet.
Hur man sparar melonfrön
Dela en mogen melon på mitten och ta ut kärnorna. Skölj dem försiktigt i varmt vatten för att få bort överflödigt fruktkött. Lägg fröna i en täckt glasburk som är halvfylld med vatten och låt dem ligga i två till fyra dagar.
Precis som med gurkor kommer de bästa melonfröna att sjunka till botten, medan de som du inte vill ha fortsätter att flyta. Torka de sjunkna fröna på en pappershandduk och förvara dem i ett frökuvert tills det är dags att plantera dem.
Hur man sparar tomatfrön
Fermentering av tomatfrön kräver några extra steg, men det är så värt det! När det gäller tomatfrön vill du ha precis tillräckligt med vatten för att täcka fröna och de omgivande tomatkärnorna.
Istället för att använda locket på glasburken kan du lägga över en pappershandduk som du fäster ordentligt över öppningen. Efter att ha stått några dagar i sin glasburk bör fröna vara helt täckta av mögel. Ja, det är ett bra tecken!
Därefter är fröna redo att silas och torkas.
Hur man sparar frön från djungelgurka
Precis som med tomater kan du fermentera djungelgurksfrön, med samma metod. Deras frön kommer inte att förändras från år till år utan kommer alltid tillbaka exakt likadana (som den ursprungliga plantan).
Metod för frösparande 3: Gröp ur och torka
Denna metod för frösparande går ut på att man helt enkelt gröper ur frön från grönsaken och lägger ut dem för att torka.
Hur man sparar pumpafrön
När squashen eller pumporna har fått ett hårt yttre skal är de redo att skördas för att ta frön. Skär squashen eller pumpen på mitten, gröp ur fröna och skölj dem under varmt vatten.
Klappa dem sedan torra och bred ut dem på ett rent och torrt underlag. Vänta tills pumpakärnorna är helt torra innan du förpackar dem för förvaring.
Olika sorter av squash och pumpa kan korsbefrukta varandra, så de frön du sparar kan ge något som inte är alldeles likt den squash du samlade fröna från. Det kan bli en riktigt rolig överraskning!
Hur man sparar pepparfrön
De flesta pepparfrukter får en mörkröd färg när de är fullmogna. Då är det dags att skörda dem och dela dem mitt itu.
Använd fingrarna för att plocka ur fröna och sprid ut dem på en pappershandduk som du placerar skyddat från direkt solljus… och tvätta sedan händerna!
Låt fröna torka på detta sätt i en eller två veckor och förvara dem sedan i en lufttät behållare.
Hur man sparar jordgubbsfrön
Även om jordgubbar tekniskt sett inte är en grönsak är det lätt att samla och spara frön från dem med hjälp av en gnugg- och torkmetod. Istället för att gröpa ur fröna ska du gnugga loss dem på en pappershandduk. Låt sedan torka på en varm plats.
När det är torrt kan du vika ihop pappret och lägga det i ett kuvert för förvaring. På våren kan du skrapa ned fröna i jorden och se hur dina jordgubbar växer.
Personligen älskar jag att odla smultron och processen är nästan identisk…
Är det olagligt att spara frön?
När det gäller samlande och sparande av fröer behöver många trädgårdsmästare inte oroa sig för de juridiska aspekterna. De flesta GMO- och hybridfröer är patenterade, vilket innebär att jordbrukare och andra kommersiella odlare endast kan odla dem om de skriver på ett avtal. I detta avtal står att de inte får spara fröna till nästa år, utan de köper endast rätten att odla de köpta fröna.
Men om du bara sparar fröer för din egen trädgård eller för att dela med dig till nära och kära och grannar genom ett fröbibliotek, borde det inte vara några problem. Det är absolut värt att spara oförädlade fröer. Ingen vinst, inga problem!.
Kan gamla frön fortfarande gro?
Har du någon gång planterat gamla frön som sedan aldrig grott? Ibland kan det leda till att du hamnar flera veckor efter i ditt odlingsschema innan du upptäcker det. Alla frön bör förvaras på en sval, mörk och torr plats för att hålla så länge som möjligt. Skriv alltid in datumet då du samlade in/började lagra dem.
Rätt förvarade bör alla frön hålla i ett år. Beroende på växt kan de hålla i så länge som 2-5 år. Tomater håller till exempel i ungefär fem år medan ärtor och bönor bara håller i två år. Ta reda på i förväg vad som gäller för just det grönsaksfrö du ska spara och lägg gärna till ett bäst-före-datum när du märker kuvertet för lagring. På så sätt vet du vad du ska plantera på våren och kan undvika att något av dina frön bli för gammalt innan du hinner plantera det.