Vermikompostering: den kompletta guiden till maskgjutningar

Maskar har grävt sig in i mitt hjärta och du kommer snart att förstå varför! Med hjälp av kraften hos maskgjutningar kan du förvandla din trädgård helt och hållet, på ett naturligt sätt. Bli en mästare på vermikompostering med den här guiden i hur man använder maskar och köksrester för att skapa det bästa organiska materialet.

När det gäller gynnsamma insekter, varför får bin, fjärilar och nyckelpigor all kärlek? Även om jag uppskattar dessa välgörande insekter lika mycket som alla andra, är jag här för att uttrycka min kärlek till maskar från takträdgårdar runt om i världen.

Oavsett om du ser maskar som vänner eller hårt arbetande anställda är de ett välkommet tillskott i min trädgård varje dag. Även om jag inte kan se dem.

Vermikompostering är okänt för många, men det utnyttjar maskens superkrafter för att skapa några av de mest potenta gödselmedlen som finns. Med vermikompostering på din sida kommer du att få de fylligaste och grönaste växterna i grannskapet!

Vad är vermikompostering?

Vermikompostering är ett fint ord för att ha maskar som husdjur. Eller, för att uttrycka det mer tekniskt, att avsiktligt använda maskar för att bryta ner köksrester och kolmaterial som papper och halm.

Detta resulterar i maskgjutningar. Och ja, maskgjutningar är ett fint ord för maskbajs.

Varför i all världen skulle du vilja ha maskbajs, undrar du? Maskgjutningar har en mycket finare struktur än jord och är utmärkta när det gäller att hålla kvar fukt. Om du vill ha ett balanserat trädgårdsgödsel är de mycket näringsrika, även om värdena varierar beroende på maskens diet.

Maskgjutningar ser ut som mycket bördig jord. Du kommer att se mörkbruna, pyttesmå bitar av material. När du skördar dem så ta tacksamt emot gjutningarna, men försök lämna kvar maskarna.

Kompostering kontra maskgjutning

Du kan tillsätta maskgjutningar direkt i jorden eller som ett fantastiskt komplement till din kompost.

Som vid kompostering behöver du grönt, brunt, vatten och luft för att tillverka vermikompost. Men du behöver en annan mycket viktig ingrediens… maskar!

Som tidigare nämnts håller vermikompost kvar fukt. Detta beror på den höga koncentrationen av humus, ett kolbaserat ämne som inte bara håller jorden fuktig, utan den svampiga konsistensen hjälper också till att lufta jorden. I kombination med de höga halterna av näringsämnen tenderar vermikompost att vara mer värdefull än kompost i trädgården.

Du kommer att se det återspeglas i butiken också. Du kan köpa maskgjutningar överallt där man även säljer kompost. Vermikompost har en högre prislapp än kompost, vilket är anledningen till att det är så prisvärt att göra din egen vermikompostbehållare!

Eftersom du har levande varelser i din vermikompost måste du hålla behållaren sval. Kompost däremot värdesätter värme för att bryta ner material, vilket bidrar till att döda patogener, ogräsfrön och andra problem. Detta innebär att det fortfarande kan finnas patogener och andra små insekter i vermikomposten.

De extra näringsämnena och fördelarna med vermikompostering är dock väl värda det. Processen är helt säker för dig och dina växtbebisar.

Maskarter

Alla maskar föds inte lika. När det regnar kan du inte bara gå ut och samla in maskar från trottoaren för att lägga i din vermikomposteringsbehållare.

Vid vermikompostering använder du inte de daggmaskar som du hittar ute i trädgården. Istället vill du ha hungriga maskar som gärna äter upp dina köksrester.

Dyngmask (Eisenia fetida) är den vanligaste masken som används för vermikompostering. De gillar inte jord, utan väljer att överleva i förmultnande löv, gödsel och andra sönderfallande material. Det är därför de trivs i en vermikomposteringsbehållare!

Ett annat populärt alternativ är stor lövdaggmask (Lumbricus rubellus). De gillar liknande förhållanden, även om du hittar dem längre ner i behållaren och de förökar sig förmodligen lite långsammare än dyngmaskarna. Men de kommer att äta med glädje och skapa maskgjutningar till din förmån.

Ta hand om dina maskar

Skapa ett hem

För att göra ett hem lämpligt för en maskkung måste du uppfylla deras fyra behov:

  • Brunt material: strö och skydd för maskarna att leva i. De kommer också att äta detta.
  • Grönt material: trädgårdsavfall och köksrester för maskarna att festa på.
  • Vatten: vanligtvis ger köksresterna allt vatten som behövs.
  • Luft: lufthål i din vermikomposteringsbehållare och löst packat material är nödvändigt.

Du behöver också själva behållaren. Se nedan för en enkel gör-det-själv version. Om du tillhandahåller alla dessa material kommer dina maskar snabbt att börja smälta maten och ströet. Varje månad bör deras population fördubblas och de kommer långsamt att fylla upp utrymmet.

Oroa dig inte för att utöka din maskbehållare. Oftast behöver du inte oroa dig för att ta bort maskar eller lägga till fler. De är självreglerande varelser. När maten eller utrymmet blir knappt slutar maskarna att föröka sig och kontrollerar sin egen population. Det är naturens lagar som gäller.

Utfodring av dina maskar

Tänk på maskar som glutenfria, råkostveganer. De har en mycket speciell diet! Maskar älskar att äta råa grönsaksrester, äggskal, kaffesump, blommor och gröna blad från trädgården.

När det gäller köksrester finns det vissa saker som du vill utesluta från din vermikompostbehållare. Undvik…

  • Tillagad mat
  • Mejeriprodukter
  • Kött
  • Ben
  • Vinäger
  • Olja
  • Citrus
  • Saftiga livsmedel som tomater och vattenmeloner
  • Växtfrön

Precis som vi behöver de en balanserad kost för att hålla sig friska. Se till att inte mer än 20 % av maten består av ett enda material. En blandning är bra!

Maskar på semester

Maskar kan låta krävande, men de klarar sig bra på egen hand. De klarar sig lätt i en månad utan att det läggs ny mat i deras behållare. Mata dem innan du åker och när du kommer hem, så underhåller de gärna sig själva medan du är borta.

Felsökning

Variera var du lägger matrester

Det kan hända att något går snett med din behållare. För att se till att din behållare är en välkomnande plats för maskarna att leva på, bör du alternera var du lägger matresterna i behållaren.

Varje vecka utser du ett nytt hörn för dina rester. Efter en månad har maskarna ätit och smält det första hörnet med rester.

Dålig lukt

Det kan också förekomma lukt, vilket tyder på att något har gått snett. Titta på dina fyra hörn och se om du kan hitta orsaken till problemet. Till exempel kan mycket surt material förändra ph-värdet och få maskarna att flytta till andra sidan av behållaren där livet är bra. Rensa ut de material som verkar orsaka problemet och byt ut ströet vid behov. På nolltid är behållaren återigen fin och prydlig.

Bananflugor

Om bananflugor inte kan få nog av vermikomposteringsbehållaren, se till att ströet ligger ovanpå maten. Du bör även undvika frukt eller sötdoftande rester som lockar till sig bananflugor.

Och om allt annat misslyckas kan du göra en bananflugfälla och placera den ovanpå ströet för att försöka fånga skadedjuren.

Gör-det-själv vermikompostbehållare

Under årens lopp har jag använt många olika vermikomposteringsbehållare. Den här konstruktionen fungerar perfekt för min stadsträdgård, eftersom den är liten men ger gott om maskgjutningar.

Material

  • Två plastbehållare (en med lock) som kan placeras i varandra
  • En grundare behållare i samma bredd
  • Borrmaskin eller hammare och spik
  • Åtta 5-8 cm fyrkantiga träblock för höjarna
  • Torra material (strimlat tidningspapper, halm, torkade löv)
  • 230 g dyngmask (cirka 500 maskar)
  • Köksrester

Tillverkning!

Med hjälp av borrmaskinen (eller hammare och spik) gör du dräneringshål i botten av de två första behållarna. Gör lufthål på sidorna av behållaren. Lufthålen ska vara utspridda runt om behållaren, ovanför den plats där de två behållarna överlappar varandra.

Fyll en av de höga behållarna till 1/3 med en blandning av torra strömedel. Blötlägg ströet tills det har samma konsistens som en urvriden svamp.

Lägg dina maskar i ett hörn av behållaren. Ovanpå maskarna och ströet lägger du fyra koppar grovhackade köksrester. Täck köksresterna med ytterligare ett lager torrt material och låt det vara torrt den här gången.

Placera fyra av trähöjarna i den grunda behållaren så att lakvattnet kan rinna ut. Sätt den mellersta behållaren ovanpå höjarna och lägg sedan ytterligare fyra höjare i behållaren. Placera din maskbehållare ovanpå och skydda den med ett lock.

Förvara vermikomposteringsbehållaren utomhus på en sval, skuggig plats på sommaren och en varm, täckt plats på vintern. Temperaturen bör ligga mellan 5 och 30 °C. Om du bor i ett område med kalla vintrar kan du flytta maskarna till ett garage eller lägga en filt över behållaren om det inte blir för kallt.

Skörda maskgjutningar

Min gör-det-själv vermikompostbehållare gör det enkelt att skörda maskgjutningarna, då de samlas i en behållare. När du är redo för maskgjutningar slutar du att mata maskarna i några veckor tills du märker att de har smält alla köksrester.

Ta bort det torra översta lagret strö och flytta maskarna till den mellersta behållaren. Inred den tomma mellersta behållaren med nytt strö och köksavfall, precis som du gjorde med den första behållaren. Den här gången ska du utelämna maskarna.

Placera den nya behållaren ovanpå den som innehåller alla maskar och gjutningar. Maskarna kommer nu att ta sig upp genom hålen för att komma till behållaren med maten. På så sätt får du ett fint lager gjutningar som du kan använda i trädgården. Du kan skörda maskgjutningar var 3-4:e månad för din trädgård.

Hur man använder maskgjutningar

Vermikompost är bra för alla växter, även krukväxter som inomhusväxter och suckulenter. För att använda maskgjutningar så strö ut dem över jorden och låt näringsämnena arbeta sig neråt.

Alternativt kan du blanda vermikomposten med matjord när du planterar krukväxter inne eller i jorden utomhus. Det fyller särskilt på med mer organiskt material i ler- eller sandjord. De fungerar också mycket bra för att göra en fröstartmix.

Det enda tillfället när du inte vill använda maskgödsel är då du redan har jord som är rik på organiskt material. För mycket av det goda kan trots allt vara negativt.

Precis som du kan ge för mycket gödsel till en växt så kan du överdriva med näringsämnen. Använd maskgjutningar sparsamt och behandla dem som ett kraftigt gödningsmedel.

Och det var allt om allt som har med maskbajs att göra!

error: Innehållet är skyddat
Sök