Hur moderna trädgårdsmästare kan förstå förändrade mikroklimat

Trädgårdsarbete för tio år sedan är inte detsamma som trädgårdsarbete i dag. Med temperaturförändringar och allt oftare drastiska väderförhållanden kan trädgårdsmästare inte längre förlita sig på gamla medelvärden och metoder.

Att förstå hur det lokala klimatet fungerar nu och inte för tio år sedan kan vara nyckeln till en lyckad trädgård i en föränderlig tid.

Förstå mikroklimat i trädgårdsodling

Som trädgårdsmästare håller vi ständigt koll på vädermönstren: När kommer marken att tina och tillåta oss att plantera våra plantor? Vid vilken tid på dagen är solen som varmast så att vi kan erbjuda skugga för våra växter? När kommer den första frosten som officiellt avslutar trädgårdssäsongen?

För att förstå vädret tittar vi vanligtvis på det historiska genomsnittet av data för trettio år. Tidigare kunde detta ge oss ganska exakta uppgifter. Men nu förändras vädret alltför snabbt för att vi ska kunna lita på denna information.

Vädret har aldrig varit mer annorlunda än i dag.

I stället måste vi alla förstå våra individuella mikroklimat och arbeta inom dem. Till och med i etablerade områden kan det vara stora variationer.

Alla har ett unikt mikroklimat i sin egen trädgård.

Regenerativ trädgårdsodling och klimatmetoder

När det gäller klimatet finns det en hel del att sitta och tänka på. Till att börja med måste vi se var vi befinner oss, vart vi är på väg, och sedan identifiera var vi behöver göra förändringar.

För mig lönar sig den ansträngning som krävs för att skapa en regenerativ trädgård till en början, eftersom det blir mindre arbete för mig att sköta den. En stor del av det är att förstå hur man arbetar med de naturliga cyklerna, med marken runt omkring och att låta ekosystemet regenerera sig själv.

Att spåra och utnyttja klimatet behöver inte vara en uppgift för meteorologer. Och det behöver inte heller vara svårt. Du kan använda klimatets naturliga energi i kombination med smarta designsystem som arbetar för dig, inte emot dig, i ditt mikroklimat.

I kalla områden kan du fånga upp värme med termiska massor eller växthus. I varma områden kan du kyla ner växterna med skugga och vatten. Om du ställer in dina system på rätt sätt kommer din trädgård att klara sig själv!

Klimatvänliga trädgårdsprojekt

När det gäller att utforska klimatets kraft i trädgården finns det många projekt och konstruktioner som du kan genomföra i trädgården. Här är några av dem.

Växthus: Ett växthus kan bidra till att förlänga säsongen i kallare klimat. De fångar och lagrar värme och ljus och skyddar samtidigt växterna från vilda djur. De behöver inte heller vara stora. Ett enkelt genomskinligt paraply över en krukväxt räcker.

Termisk energi: Konstruktioner kan faktiskt fånga upp, hålla kvar och utstråla värme för att värma växter och jord runt omkring dem. Med rätt material kan du utnyttja solens kraft för dina växter.

Örtspiraler: De ger inte bara mer utrymme i trädgården, utan gör det också möjligt att använda material för att hålla värmen och placera växterna i olika grader av solljus.

Vindskydd: Även om jag älskar en sval sommarbris kan man ibland få för mycket av det goda. Vindskydd skyddar känsligare växter från starka vindar.

Återbeskogning: Många av oss bor i samhällen där det en gång i tiden fanns många fler träd. Träden är inte bara vackra, de bidrar också till att kyla ner gatorna med sin skugga och ger näring åt jorden. Det är nödvändigt att göra en insats för att återplantera träd i grannskapet.

Varför spelar klimatet roll i trädgårdsodling?

Genom att förstå klimatet kan du odla friskare och mer motståndskraftiga växter för din region. Vissa växter kan vara kostsamma och du vill vara säker på att de kommer att överleva i ditt klimat.

Klimatet omfattar regn/snö, värme, vind och fuktighet. Alla dessa faktorer spelar en roll för dina unika klimatförhållanden och varje växt har olika idealiska förhållanden.

Vilket är det bästa klimatet för trädgårdsodling?

Man kan odla alla slags grönsaker, frukter och växter i nästan alla klimat. Vissa är köldtåliga och tål kallare temperaturer. Vissa växter behöver till och med kyla för att kunna gro eller växa på våren.

error: Innehållet är skyddat
Sök