Fyra enkla metoder för att föröka krukväxter

För dem som vill släppa in grönska i sitt liv även utan att ha trädgård, kan jag visa för er hur man gör! Idag delar jag med mig av fyra olika metoder för att föröka inomhusväxter. Med hjälp av den här guiden kan du öka antalet befintliga växter och skapa din egen djungel i hemmet.

Att se nytt liv växa fram i mitt hem gör mig väldigt glad. Man går förbi varje dag och ser hur det växer ut nya rötter och blad. Förökning är extremt givande och så tillfredsställande, och ger ofta nya plantor på mindre än en månad.

För nya och gamla växtälskare är förökning av växter ett enkelt sätt att fylla ditt hem med det du redan har. Om en växt trivs bra i ditt hem, varför inte odla en till?

Dessutom behöver alla människor en krukväxt. Om jag blir vän med någon ny person och märker att de inte har någon krukväxt hemma, kan du vara säker på att jag kommer att komma förbi med en av mina sticklingar. Om du är ute efter en omtänksam och prisvärd gåva, varför inte ge dem en växt som du har ägnat veckor åt att vårda?

Hur förökar man en krukväxt?

Det är ganska enkelt att skapa nya växter! Det finns fyra olika metoder för att föröka krukväxter: vattenförökning, stamklipp, bladklipp och delning.

För vissa växter fungerar bara en av metoderna. För andra kan du använda flera olika. Jag har beskrivit varje metod nedan och vilka typer av växter som passar bäst för varje metod.

Våren är en utmärkt tid för att föröka krukväxter, eftersom även de vaknar upp från sin vintersömn och är redo att producera ny tillväxt. Det innebär att dina nya sticklingar och små plantor växer snabbare och lättare!

Kom ihåg att inte alla växter kommer att ta sig, och att det är okej. Luftfuktighet, temperaturen i hemmet, solljus, mängden fukt och moderplantans status spelar alla en roll för hur väl din planta lyckas. Men snart nog har du en nybliven växtdam (eller -kille) i ditt eget hem. Låt oss gå igenom hur man förökar växter med dessa fyra olika metoder.

Vattenstickling

Sticklingar satta i vatten är kanske min favoritmetod för att föröka krukväxter eftersom man kan se vad som händer. Dessutom är den här metoden snabb! När jag placerar en stickling i vatten är jag alltid noga med att placera den i en behållare av genomskinligt glas så att jag kan se rötterna växa.

Hitta en växtknut

För att sätta en stickling på tillväxt i vatten måste du hitta växtens knutpunkt. Det är i princip varhelst ett blad sitter fast i växten. Klipp precis under knuten och se till att plantan har 3-4 blad. Din växt behöver tillräckligt med blad för att kunna fotosyntetisera och producera energi.

Sätt sticklingen i vatten

Doppa sticklingen i vatten och se till att inga blad är nedsänkta, eftersom de ruttnar och orsakar bakterier. Placera dina små sticklingar på en varm plats med mycket sol för att främja nytillväxten. Du måste fylla på vattnet ofta för att hålla knuten under vatten, och vattnet bör bytas ut helt efter en vecka.

Plantera i jord

När rötterna är 2-3 cm eller längre är de redo för lite blomjord! Detta tar vanligtvis 2-4 veckor, men kan ta längre tid för vissa krukväxter. Fukta jorden i förväg. Skapa en grop eller använd fingret för att göra ett hål åt din stickling. Placera gärna några sticklingar i samma kruka för att fylla ut plantan ordentligt.

Vattna väl och håll den fuktig

Vattna plantan ordentligt efter planteringen. Du bör också hålla jorden ganska fuktig under de första två veckorna för att främja rottillväxten.

Vilka krukväxter kan du rota i vatten?

  • Gullranka
  • Monstera
  • Begonia
  • Klätterkalla
  • Hjärtan på tråd
  • Garderobsblomma
  • Kroton
  • Pilspetsrankor
  • Aeschynanthus
  • Porslinsblomma
  • Peperomia
  • Elefantöra
  • Moses stentavlor
  • De flesta aroider

Stamklippning

Du förbereder dem på samma sätt som vattensticklingar, men i stället för att sätta dem i vatten sätter du dem direkt i jorden. Den här metoden för att föröka krukväxter fungerar utmärkt för snabbväxande växter med flera stjälkar.

Beskär under förgreningen och tillsätt rotningshormon

Precis som vid vattenförökning klipper du plantan 7,5-13 cm från toppen av stammen (med tillräckligt många blad kvar för fotosyntesen) och strax under en knut. Dra av de nedre bladen och doppa sticklingens ände i ett rotningshormon.

Placering i jorden

Fukta jorden, ta en penna eller ett finger och tryck en fördjupning i den. Placera plantan i hålet och klappa försiktigt ner jorden. Den kan behöva stöd eftersom den inte har några rötter som förankrar den. Placera gärna en genomskinlig plastpåse ovanpå för att hålla kvar fukten medan den växer.

Omplantering (valfritt)

När du kan ge plantan ett litet ryck och den står emot, har den lyckats rota sig och är redo att planteras om du vill.

Vilka krukväxter kan växa från stamklipp?

  • Kinesiska vintergröna växter
  • Saintpaulia
  • Strandkastanj
  • Fikus
  • Moses stentavlor
  • De flesta andra växter som också trivs med förökning i vatten

Bladklippning

Bladklippning liknar stamklippning när det gäller förökning av krukväxter. Vissa växter behöver bara ett enda blad för att föröka sig. Om du har en buskig växt som gillar den här metoden kan du få oändliga möjligheter att föröka den och få nya plantor.

Klipp ett blad

Den vanligaste metoden för bladklippning är att klippa ett enda blad med en antydan till stjälk kvar.

Tillsätt rotningshormon och plantera

Doppa sticklingen i pilvattnets rotningshormon för ett extra tillskott och stick sedan ner den i fuktig krukväxtjord. Placera inte sticklingen upp och ner, annars slår den inte rot.

Efter 2-3 veckor bör plantan ha fått rötter och en ny liten planta börjar växa. Så småningom dör ursprungsbladet och sönderfaller då.

Vilka krukväxter kan växa från bladklipp?

De flesta suckulenter växer också från ett enda blad. Andra växter är bland annat:

  • Strandkastanj
  • Kaktus
  • Bajonettlilja
  • Saintpaulia
  • Peperomia
  • Begonia
  • Svensk murgröna
  • Garderobsblomma

Delning

Har du en vildvuxen krukväxt? Den kan vara en lämplig kandidat för delning! För att kunna delas måste plantan ha ett etablerat rotsystem. Växter som har jordstammar, knölar eller flera stammar fungerar bra för delning.

Dela upp växten

För att dela en planta tar du bort plantan från behållaren och skakar försiktigt bort överflödig jord. Ta försiktigt isär delar av växten och se till att varje del har en stor mängd rötter och blad kvar. Om rötterna eller stjälkarna ligger mycket nära varandra och är svåra att dra isär kan du använda en vass, ren kniv för att skära isär rötterna.

Plantera om i blomjord

Omplantera varje del direkt i fuktig krukväxtjord. Klappa jorden ordentligt och vattna plantan rikligt. Precis som med de andra metoderna ska du hålla jorden fuktig under de första veckorna för att uppmuntra växten att låta rötter växa igen.

Vilka krukväxter kan delas?

Vissa krukväxter har små plantor som du lätt kan dra av (med rötter) och stoppa ner i jorden. Ampellilja är till exempel kända för att skjuta ut småplantor till höger och vänster. Andra inkluderar:

  • Garderobsblomma
  • Papegojblomma
  • Bromelior
  • Harsyreväxter
  • Fredslilja
  • Ampellilja
  • Calathea
  • Moses stentavlor
  • Palm
  • Calathea
  • Kinesisk vintergröna
  • Ormbunkar

Hur man delar en ampellilja

Ampelliljor från jordstammar är lätta att dela. Om din planta har många utlöpare från botten är detta den bästa metoden. Skär basen i olika delar, så att det blir ungefär tre rotstockar och minst ett friskt blad kvar per delning. Plantera varje delad grupp i krukväxtjord.

Alternativt kan du klippa av ett friskt blad och placera det direkt i vatten tills nya rötter bildas. Eller så kan du ta sticklingen, doppa den i rotningshormon och sticka ner den direkt i jorden. Efter ett par veckor har plantan nya rötter.

Förökning av ampellilja

Ampelliljor skapar alltid miniversioner av sig själva med hjälp av birötter där skott växer ut. Dessa växtskott kan odlas direkt i jord eller vatten. Processen är ganska enkel! Leta efter skott som redan har små rötter som växer ut ur dem. Klipp av dem och lägg dem i vatten i upp till en vecka eller stoppa dem direkt i jorden.

Förökning av garderobsblomma

Garderobsblomman har jordstammar, vilket gör dem till en utmärkt kandidat för delning. Det kan dock bara göras sparsamt eftersom rotstockar tar tid att gro. Dela bara garderobsblomma när den är vildvuxen.

Annars kan du använda stam- eller bladklipp för att föröka din garderobsblomma. Sticklingar från stjälkar växer snabbast medan bladsticklingar tar längre tid. När du har tagit ett snitt ska du vänta några timmar på att snittet bildar en hårdare yta. Placera sedan sticklingen i rotningshormon och sedan i en bra dränerande jord. Ha tålamod och vänta på att din garderobsblomma långsamt ska få nya rötter!

Förökning av strandkastanj

Varje gång jag planterar om min strandkastanj slutar det med att jag råkar slå av ett blad. Istället för att kasta bladet i komposten kan jag faktiskt göra en ny liten strandkastanj av det. Det är mycket lätt att klippa ett blad för att föröka det, men det är inte alltid det lyckas.

Vänta tills din strandkastanj torkar upp och läker såret vid snittet. Så småningom börjar små vita rötter sticka fram. Placera bladet i en krukväxtjord avsedd för suckulenter och se hur det växer! Så småningom kommer ursprungsbladet att skrumpna ihop när en ny strandkastanj bildas.

Du kan också använda den här metoden för snitt. Se till att du väljer en stickling som har några blad och är några centimeter hög. Placera sticklingen i ett glas (utan vatten) och vänta tills den har fått små vita rötter innan du planterar den.

Förökning av moses stentavlor

Moses stentavlor kan förökas med tre metoder: vatten, sticklingar och delning. För vattensticklingar väljer du var du ska klippa genom att hitta noderna. Du klipper precis under en nod, nära botten av stammen – se till att det finns några friska blad överst. Placera den i vatten och vänta.

För sticklingar följer du samma steg. Istället för att placera den i vatten kan du doppa den i rotningshormon och sedan placera plantan i svagt ljus och hålla den fuktig.

Om du delar den, passa på tidigt på våren när plantan är vildvuxen och behöver planteras om. Separera försiktigt förgreningar och olika stammar och se till att varje del har tillräckligt med blad och rötter för att klara sig själv. Plantera nya delar i kruka och håll dem ganska fuktiga under de första två veckorna.

Med de här tipsen om förökning av krukväxter kan du få ett oändligt utbud av nya växter utan att behöva spendera en krona på handelsträdgården!

error: Innehållet är skyddat
Search