Krukväxter som biofilter: renar inomhusväxter verkligen luften?

Har du hört talas om att inomhusväxter kan rena luften i ditt hem? Det stämmer att växter är biofilter, en term som ofta används för system som använder växter eller mikroorganismer för att rena luften och bekämpa föroreningar och skadliga gifter.

Den här tekniken används vanligtvis i stor skala för reningsverk och kemiska fabriker, men alla system som filtrerar bort gifter är biologiska filter – och det inkluderar växter, djur, insekter och till och med dig!

Betyder det att alla mikrober, föroreningar och virus filtreras ur luften om du har några krukväxter hemma?

Det finns många myter och påståenden om vad krukväxter kan göra för luftkvaliteten, så jag gjorde en liten undersökning om vad som är sant kring krukväxter och luftkvalitet.

Växter som biofilter

Luftkvaliteten inomhus är ofta ganska dålig. Även om du aldrig utsätts för rök från skogsbränder (vilket jag hoppas att du inte gör!), finns det ett större behov av luftrenande åtgärder i hemmet än någonsin tidigare, eftersom tekniken alltid är igång, våra hus värms upp på vintern och vi använder mer kemikalier i vardagen.

Detta fick mig naturligtvis att tänka på växter. Det pratas mycket där ute om hur inomhusväxter renar luften, men jag var inte säker på hur mycket av det som var sant, så jag gjorde lite egen forskning för att lära mig hur växter fungerar som biofilter och hur effektiva de verkligen är när det gäller att rensa bort gifter i luften.

Växter producerar syre som röjer undan vissa luftburna mikrober, mögelsporer och bakterier från luften vi andas (tack, alla växter!).

Förutom att producera syre och rena luften på det sättet använder växterna sina rötter för att göra sig av med gifter. Rötterna absorberar faktiskt skadliga gifter och omvandlar dem till näringsämnen som de sedan använder för att växa. Det här är den ultimata formen av återbruk!

Renar inomhusväxter verkligen luften?

Det är förmodligen inte första gången du hör att inomhusväxter renar luften, men visste du att krukväxter också kan absorbera föroreningar som bensen och formaldehyd?

Det kanske inte låter som något som finns i ditt hus, men cigarettrök, rengöringsmedel och många kosmetiska produkter innehåller dessa ämnen, vilket gör dem till vanliga gifter i många hem.

Krukväxter absorberar till och med en del skadlig strålning från tekniska apparater som datorer och mobiltelefoner, men de kan förmodligen inte absorbera tillräckligt mycket av strålningen för att påtagligt minska hälsoriskerna med denna teknik.

Även om det har gjorts några uppmärksammade studier för att bevisa växters effektivitet när det gäller att filtrera luft (varav en gjordes av NASA), har alla dessa studier gjorts i små, slutna miljöer.

Större, öppna utrymmen som husen vi bor i gör det svårt för växterna att rena luften lika effektivt, och det finns inga bevis för att de gör en tillräckligt stor skillnad för att drastiskt förbättra hälsan. Men de kan verkligen inte skada. Krukväxter tar åtminstone bort vissa gifter från luften och ger dig en hälsosam dos av inomhusträdgårdsterapi.

Vissa inomhusväxter renar luften, eller rättare sagt filtrerar luften, mer än andra. Här är en lista över vilka vanliga krukväxter som drar ut mest gifter ur luften.

De bästa luftfiltrerande krukväxterna

  • Fredskalla (Spathiphyllum ’Mauna Loa’)
  • Murgröna (Hedera helix)
  • Ampellilja (Chlorophytum comosum)
  • Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’)
  • Fönsterfikus (Ficus elastica)
  • Filodendron (Philodendron domesticum)
  • Benjaminfikus (Ficus benjamina)
  • Gerbera (Gerbera jamesonii)
  • Krysantemum (Chrysanthemum morifolium)

Om du placerar några (eller flera) av dessa lättskötta krukväxter i ditt hem kan det göra skillnad för kvaliteten på luften du andas, men inte så stor skillnad som många artiklar hävdar. De är ett vackert och välkomnande inslag i hemmet och kan göra dig gladare, så jag säger att ju fler krukväxter desto bättre!

error: Innehållet är skyddat
Sök