Odla ranunkel – den ultimata guiden

Den frodiga och fylliga ranunkeln vet verkligen hur man gör entré. Blommande i en rad olika färger, från ljusröd persika till vinrött, så är de stora klasarna av vävnadstunna kronblad ett glatt tillskott till vilken trädgård som helst. Odla dina egna ranunkelblommor för att lägga till textur i buketter, som en mittpunkt i en kruka eller bara för att njuta av dem när du sitter i trädgården.

På våren ser jag alltid en hel gång i trädgårdsbutiken med ranunkelblommor. Och för florister är de ett viktigt inslag i vårens blomsterarrangemang. Jag blev förvånad över att upptäcka att många människor inte vet att man kan odla dem i trädgården från knölar. Jag vet inte varför de inte är en grundläggande del av hemträdgården, eftersom de är mycket populära och har en stark fanskara.

Jag kommer alltid att vara en av ranunkelblommornas största hejaklacksledare! De är så lätta att odla och hör hemma i fler hemträdgårdar. Här är allt du behöver veta om hur du planterar ranunkelknölar och hur du tar hand om blommorna.

Lär känna ranunkeln

Ranunculus asiaticus, även känd som persisk smörblomma, är den vanligaste ranunkeln man finner i hemträdgårdar. Det finns över 250 arter, men de flesta återfinns bara i naturen. Alla hybrider som finns i hemmet kommer från Ranunculus asiaticus.

Tecolotehybrider, som är kända som pionblommiga, kommer från Kalifornien och är lätta att få tag på. Bland andra hybrider finns också sorter från Israel och Frankrike.

Oavsett vilken typ av ranunkler du väljer kan du hitta dem i alla möjliga färger. Vanligtvis blommar de sent på våren och tidigt på sommaren, och du kan hitta ranunkler i vita, gula, rosa, orange, röda, vinröda, ljusröda, persikofärgade och fler blandade och juveltonade färger. Ranunkelns blomstjälkar växer från 30 till 60 cm i höjd.

Ranunkellökar

Vanligtvis kallas de lökar, men ranunkeln växer från knölar. Och de ser verkligen konstiga ut! De liknar bläckfiskar och har små, oregelbundna, bruna tjocka rötter som kallas klor.

Större knölar har mer lagrad energi och ger en större och starkare planta. Varje knöl ger upphov till flera blomstänglar.

Ranunkel ser ut som små pioner. Det är lätt att hitta dem på ditt lokala trädgårdscenter, som knölar eller redan odlade.

Hur man planterar ranunkelblommor

När ska man plantera ranunkel?

Beroende på var du bor kan du plantera ranunkelknölar antingen på hösten eller på våren. För de som har milda vintrar, vanligtvis i allra södraste Sverige, kan du plantera på hösten med lite skydd, till exempel frostduk. Om du planterar dem på hösten får du en långvarigare och rikligare blomning på våren.

Om det är kallare vintrar får du plantera knölarna på våren. Du kan börja odla knölar inomhus sent på vintern. De kan planteras utomhus när risken för minusgrader passerat. Detta sker ungefär en månad före den sista frosten.

Ranunkel växer bara tillbaka som perenner om du vinterförvarar dem torrt, svalt och mörkt. Annars behandlas de som ettåriga växter.

Före plantering

Knölarna är torra och små innan de planteras. För att få dem redo att planteras måste de först blötläggas. Blötlägg ranunkelknölarna i 3-4 timmar (inte längre). När de suger upp vattnet kommer de att fördubblas i storlek. Du kan plantera dem direkt i jorden från detta stadium eller så kan du förodla dem.

Börja med ranunkelblommor inomhus

När du har blött upp knölarna kan du placera dem i en fröbricka. Förbered brickan genom att fylla den till hälften med planteringsjord. Placera knölarna på jorden och täck sedan med mer jord. Låt brickan stå svalt i 10-14 dagar. Du bör hålla jorden fuktig men inte blöt.

Kontrollera om det finns rötter genom att lyfta upp dem ur jorden med jämna mellanrum. När de har små vita rötter som är 3 till 6 mm långa kan du plantera dem utomhus.

Plantera ranunkel

Ranunkel gillar mycket sol. Även om de inte gillar sommarhettan, njuter de gärna av vårsolen så mycket som möjligt. Försök att plantera dem i ett område där de får lite eftermiddagssol.

För att förbereda jorden blandar du kompost och gödningsmedel i marken. Plantera knölarna 2,5-5 cm djupt och med minst 8 cm mellanrum. Se till att klorna pekar nedåt. Ranunkel gillar väldränerande jord eftersom de är benägna att ruttna.

Efter plantering bör du vattna ordentligt. Du kan också enkelt plantera ranunkler i krukor. På platser med kalla vintrar är detta ett populärt sätt att odla dem. Tänk på att ranunkler växer stora rotklumpar, så se till att behållaren är tillräckligt stor för att rymma dem. Ju större rotklump, desto större planta!

Skötsel av ranunkler

När du har planterat ranunkler ska du ha tålamod. Du bör ha ranunkelblommor 90 dagar efter att du har planterat knölarna. När de planteras på våren bör de blomma i slutet av våren eller början av sommaren och hålla i 4-6 veckor. När de planteras på hösten blommar de mitt på våren och håller i 6-7 veckor.

Eftersom ranunkler växer under hela våren kan du överväga att använda en frostduk för att skydda plantorna om det blir minusgrader.

Ranunkel bör klippas ner. På våren och sommaren, när blommorna börjar dö och vissna, klipper du dem ända ner till roten. Detta kommer att uppmuntra till fler blomningar.

Vad ska du göra med ranunkler efter blomningen? När plantan har blommat färdigt kan du klippa tillbaka den eller gräva upp rotknölen om du föredrar.

Om du planerar att försöka övervintra ranunkler i marken, vänta med att klippa ner stjälkarna till hösten. När den övre halvan av plantan har börjat dö, klipper du ända ner till plantans krona. Genom att låta ranunkeln dö tillbaka på egen hand kan den lagra tillräckligt med energi för vintern.

Ranunkel som snittblomma

Ta en titt på vårens brudbuketter och du kommer att se hur populära ranunkler är som snittblommor. De kan hålla i tio eller fler dagar i en vas!

Nyckeln till att ha ranunkler länge är att klippa dem ordentligt. Klipp dem när de fortfarande är en knopp och inte helt öppna. När knopparna har fått färg och fortfarande är mjuka som en marshmallow är de färdiga.

Du bör klippa dem med en vass, steril sax vid basen av blomstängeln. Om du klipper av ranunklerna när de är öppna håller de ungefär sju dagar och är svårare att transportera.

Att ta in ranunkler livar upp inomhus när nätterna fortfarande är kyliga. Tveka inte att klippa blommor till en vän, granne, kollega eller någon annan du känner som behöver ett leende.

error: Innehållet är skyddat
Sök