20 ätbara blommor för kombinationsplantering i grönsaksträdgården

Kombinationsplantering är ett fantastiskt sätt att skapa en hälsosammare trädgård på ett naturligt sätt. Att odla vissa växter nära andra växter kan hjälpa till att avvärja skadedjur, främja pollinering och ge större och friskare grödor.

Kombinationsväxter finns i många olika former, men idag fokuserar vi på de som också har ätbara blommor. Att odla ätbara blommor i samma bädd som dina grönsaker är ett bra sätt att främja tillväxt genom kombinationsplantering, och att prova nya blomsmaker på din tallrik.

Odla en köksträdgård med kombinationsplanteringar i år, med grönsaker och blommor som du kan äta!

Kombinationsplantering för en friskare trädgård

Det är alltid många olika saker på gång i en trädgård. Vissa kanske hävdar att jorden är odlandets hjärta och själ, men vad skulle en trädgård vara utan blommor? Utan dofter och färger, ljudet av bin, nyckelpigor eller fjärilarnas tysta arbete? Och vi har verkligen tur att det finns en så lång lista över ätbara blommor som passar bra ihop med örter och grönsaker. När du inkluderar dessa växter i din trädgård hjälper de dig att hantera skadedjur, skapa en fristad för pollinatörer och stödja din trädgårds allmäna hälsa – samtidigt som de ser vackra ut.

En kombinationsträdgård består av kombinationer av växter som växer bättre tillsammans. De har en mängd olika funktioner, från att stöta bort skadliga insekter och locka till sig hjälpsamma insekter till att maskera doften från en växt med en annan. Fördelarna kan också vara strukturella. Till exempel kan klätterväxter som bönor få stöd av höga, robusta växter som solrosor, och squash kan odlas så att de växter längs marken, vilket skyddar jordens fuktighet och hindrar ogräs från att växa.

Kombinationsväxter med ätliga blommor

Här är några nyttiga kombinationsväxter och hur du kan använda deras ätbara blommor.

Anis

Tillsätt i kakor, sirap och drycker för att få en anissmak.

Rucola och andra kålsorter

De är i allmänhet milda i smaken och ger vacker färg till sallader och garneringar.

Basilika

Basilikans blommor är underbara på alla sätt, och kan användas på samma sätt som bladen. De är särskilt goda i sallader eller strösslade över rostade grönsaker.

Röd temynta

Tillsätt dessa söta och kryddiga blommor i geléer, sallader, te, ris eller pasta.

Gurkört

Gurkörtens vackra blåa stjärnformade blommor smakar som honung. Tillsätt dem i sallader, på muffins eller som garnering till din favoritdrink på sommaren.

Kamomill

Kamomill är en underbar blomma för ett lugnande te.

Gräslök

Den milda löksmaken passar perfekt till de flesta salta maträtter och dressingar.

Koriander

Strö ut blommorna över maten på samma sätt som du gör med bladen. Prova dem i tacos, på rostade grönsaker eller till vad som helst som behöver en fräsch kick.

Dill

Kombinera dillblommor med inlagda gurkor, blanda dem med ägg, lägg dem på fisk och strö dem över potatis och andra grönsaker.

Bondbönor, ärtor och gröna bönor

Blommorna har en mild söthet och livlighet, och ger liv åt vardagssalladen.

Fänkål

Gör en olja av fänkålsblommor för bräsering eller grillning. Kombinera den med fisk, kött, grönt eller annat som kan dra nytta av dess naturliga lakritssmak.

Lavendel

Min favorit är vaniljglass med lavendel, men lavendel är också härlig i soppor och andra kryddiga rätter.

Citronmeliss

Använd den i te, tillsätt den i dressingar eller vänd ner den i rostade grönsaker i sista minuten.

Mejram

Den är mildare än oregano och passar utmärkt som örtte eller som ett väldoftande komplement till grönsaker eller fisk.

Oregano

Använd oreganoblommorna på samma sätt som du använder bladen. Strö över pizza eller pasta, blanda in i bröd och smör eller ner i soppor.

Rosmarin

Använd rosmarinblommor på samma sätt som bladen, i kryddiga bakverk eller bröd, i dressingar eller såser, eller strödda över rostade grönsaker eller kött.

Rosor

Använd rosor för att brygga örtte, gör rosenbladsgelé eller kristallisera kronbladen för att använda dem i desserter.

Kryddsalvia

Blommorna är vackra till både sommar- och vintersquash eller när de blandas in i dressingar, vinägretter eller såser.

Squash

Fyll squashblommor med ost och grönsaker, prova dem i quesadillas och pastarätter eller tillsätt dem i soppor.

Timjan

Precis som oregano är blommorna ett välkommet tillskott i soppor, bröd, pastarätter och dressingar.

Hur man kombinationsplanterar i hemträdgården

Plantera valfri kombination av ovanstående växter i rabatten där du odlar dina grönsaker. De hjälper grönsakerna att växa genom att locka till sig pollinatörer och andra nyttiga insekter, avskräcka skadedjur, förbättra jorden och minska sjukdomar. Dessutom får du en stor skörd av läckra ätbara blommor tillsammans med dina grönsaker så att du kan ge dina kulinariska skapelser nya och spännande smaker.

error: Innehållet är skyddat
Sök