Odla dahlior – sommarens mest konstfulla blomma

Dahlior är en pråliga och fantastiska sommarblommor som förtjänar att finnas i varje trädgård! Lyckligtvis är det ganska lätt att odla dahlior från lök. Här får du lära dig mer om hur du odlar och sköter dahlior så att du kan få en fantastisk trädgård i sommar.

Det finns tiotusentals olika sorter i hela världen, vilket gör att det praktiskt taget finns dahliablommor i alla storlekar.

Det finns allt ifrån små, buskiga dahlior som är lika stora som pingisbollar till fullstora blommor som är stora som fotbollar. De finns också i alla regnbågens färger och det finns till och med en uppseendeväckande svart variant.

Dahlior kommer ursprungligen från Mexiko och är en tropiska blommor som blommar från augusti till långt in på hösten. Fjärilar älskar dem, jag älskar dem och du älskar dem förmodligen också. Odla dahlior och få den mest färgglada trädgården i kvarteret!

De 12 dahliasorterna

Det finns massor av olika dahliablommor i olika former, storlekar och färger. Det är bara att välja och vraka. Här är några av de vanligaste dahliasorterna.

 • Enkelblommig dahlia: en enda rad av platta eller kupade kronblad runt en mitt med pistiller. 30-60 cm hög.
 • Anemonblommande dahlia: en stor yttre ring av platta kronblad med en massa rörformiga kronblad i mitten. 60-90 cm hög.
 • Halskråsdahlia: ett stort yttre lager av platta kronblad med en inre krans av kronblad i en halskråsformation. 75-120 cm hög.
 • Näckrosdahlia: fylliga dubbla blommor i en platt form. Upp till 120 cm hög.
 • Dekorativdahlia: Årets sommarlök på Flowerbulbs.com 2021! Läs mer om denna fantastiska blomma nedan.
 • Bolldahlia: liten, klotliknande sort med dubbla blommor. Platta kronblad som är trubbiga eller rundade. 120 cm hög.
 • Pompondahlia: en annan liten, klotliknande sort med dubbla blommor. Kronbladen är krulliga med trubbiga eller rundade spetsar. 80-120 cm höga.
 • Kaktusdahlia: dubbla blommor med långa, spetsiga kronblad. 150 cm hög.
 • Halvkaktusdahlia: också en dubbelblommande dahlia med långa spetsiga kronblad, men kronbladen krullar sig till hälften eller mindre av sin längd. 150 cm hög.
 • Piondahlia: öppen mitt med två eller flera rader av rundade kronblad. 100 cm hög.
 • Mignondahlia: liten sort med ett enda lager rundade kronblad som är 2,5-7,5 cm långa. Passar bra att odla i kruka. 50 cm hög.
 • Topmix-dahlia: en annan liten enkelblommig sort. Ganska buskig och passar bra i krukor. 35 cm hög.

Årets sommarlök

Dekorativdahlian har fått äran att kallas årets sommarlök 2021 av Flowerbulbs.com (även om den är en knöl kategoriseras den som en sommarblommande lök). Dekorativdahlian, som utgör en av de 12 grupperna av dahlior, är en populär sort tack var sin storlek och sina uppseendeväckande färger.

Växten har smala stjälkar med ovala blad och ”strålblommor” som är breda, platta och har runda eller uddiga spetsar. De finns i låga och höga varianter, med en höjd på mellan 50 och 150 cm.

Eftersom de har så långa stjälkar, är de underbara som snittblommor och passar perfekt i höga vaser. Den klara explosionen av färger kommer garanterat att förgylla vilken bukett som helst, och om du beskär växten får du ännu fler blommor på dahliaplantan.

Hur man planterar dahliaknölar

Det finns dahliafrön, men de är ganska besvärliga att odla. De flesta odlar istället dahlior från knölar. Dahlior är inte alls svåra att odla, men de klarar inte av kalla temperaturer på vintern. I kallare klimat behandlas de antingen som ettåriga växter eller grävs upp och förvaras inomhus över vintern.

Plantera bara dahlior när du är 100 % säker på att risken för frost är över. I de flesta områden kan du plantera dahlior ungefär från mitten av maj. Du kan skapa dig ett försprång genom att plantera dem i krukor i ett växthus eller inomhus.

Plantera knölen så att spetsen på den gamla stammen pekar uppåt. Placera inte knölarna djupare än 5 cm ner jorden. Täck dahliaknölen med jord och tryck den lätt nedåt. Efter planteringen ska du vattna hela området ordentligt.

Dahlior behöver sol. Några av soltimmarna bör utgöras av morgonsol. Knölarna planteras strax under jordytan så att de värms upp av solen och börjar växa så fort som möjligt.

Dahlior fungerar bra som övergångsväxter tack vare sin långa blomningsperiod. I full sol har de starka stjälkar och drar blickarna åt sig i trädgården. De högre sorterna kan stå i den bakre delen av stora rabatter medan de kortare sorterna kan planteras i främre delen av stora rabatter eller i mindre blombäddar. Var uppmärksam på informationen om sort och höjd på paketet när du planterar. Om du flyttar dem när de har börjat blomma kan det nämligen orsaka dem för mycket stress, vilket gör att de sjunker ihop och får färre blommor.

Skötsel av dahliaplantor

Några veckor efter att du planterat dahliaknölarna, kommer skotten upp ur marken. 4-6 veckor senare (beroende på dahliatyp), kommer de första blommorna. Vanligtvis är det i början av augusti.

Om du knipsar av huvudstammen ungefär tre veckor efter planteringen blir plantan buskigare.

Vattna dahliorna om vädret har varit ganska torrt. Om det regnar och blåser mycket kan det behövas en blompinne för att stödja höga dahliasorter.

Att ta bort vissna blommor är nyckeln till mer blomning. Dahlior blommar kontinuerligt så länge du är noga med att ta bort alla vissna blommor.

Kan man lämna dahlior i jorden över vintern?

För många av oss är svaret tyvärr nej. Eftersom det är en tropisk växt, anses dahlior endast vara fleråriga och vinterhärdiga i varmare områden.

Vi andra kan gräva upp våra dahliaknölar innan den första frosten. Förvara knölarna på en sval men frostfri plats under vintern. På våren planterar du dem igen, så snart risken för frost är över.

Förodla dahlior inomhus

Ett välkänt knep för att få blommor tidigare, är att förodla sommarlökar inomhus. Precis som när du försår frön, kan du plantera knölar inomhus från slutet av mars till mitten av april. Plantera dem i en kruka på samma sätt som utomhus.

När risken för frost är över, runt mitten av maj, kan du placera krukan utomhus för att vänja dahliaplantan vid utomhusförhållanden. Efter en vecka kan du plantera dahlian i jorden.

Detta innebär att du får blommor en månad tidigare än om du planterar knölarna direkt i jorden. Troligtvis blommar dahlian i början av juli. Dessutom slipper du sniglar som gillar att tugga på de unga, krispiga dahliabladen.

Odling av dahlior i krukor

Dahlior är vackra krukväxter. Om du inte har någon trädgård, utan en balkong eller uteplats, kan du ändå odla dessa vackra blommor.

Knepet för att lyckas med att odla dahlior i krukor är att välja rätt sort. Dvärgsorter fungerar bra i krukor, till exempel mignon, topmix, sommardahlia, dahlstar, dahlinova och dekorativdahlia. Du kan också ha höga dahlior som mittpunkt i en större kruka.

Om du planterar dahlior i en kruka, ska du välja en kruka med dräneringshål i botten och nertill på sidorna. Att lägga ett lager lergranulat i botten av krukan bidrar också till bättre luftning av rötterna. Plantera dem med bra krukväxtjord. Sedan är det klart.

Vilken typ av dahlia är din favorit?

error: Innehållet är skyddat
Sök