Odla jordgubbar i hängande behållare

Även om utrymmet är begränsat kan du garanterat hitta ett hörn i ditt hem där du kan hänga en jordgubbsplanta. De solvarma, söta bären är mycket bättre än de köpta som mognar under plastkupoler. När de väl är etablerade får du många fler plantor år efter år.

Att odla jordgubbar i hängande krukor är ett enkelt sätt att odla ett stort antal plantor, och du behöver inte ens en trädgård. Jag odlar 30 stycken på bara en dryg halvmeter!

Det är vid den här tiden varje år som jag börjar längta efter söta, färska bär när jag ser hur min hängande jordgubbsplanta växer och blommorna bildas. Det är inte svårt att etablera en fruktbärande gröda i en behållare, men det finns några viktiga steg som kommer att hjälpa dig på vägen.

Val av plats

Jordgubbar, liksom många andra fruktbärande växter, behöver mycket sol. Det betyder inte att en odling i ett delvis skuggat område inte kommer att bära frukt, men bären blir fler, större och sötare om plantan får 8-12 timmars sol per dag. Hängande krukor gör jorden mycket varmare än marken och håller plantan utom räckhåll för många skadedjur, vilket skapar en bättre miljö som kan tolerera mindre sol om det behövs.

Behållare

Jag hittade ett grönt blomstertorn i en secondhandbutik för många år sedan, men det finns också mycket billiga odlingssäckar som du kan köpa på nätet eller i järnaffärer och trädgårdsbutiker. Du kan absolut göra egna, men med tanke på de färdiga säckarnas låga pris och allt material du i så fall behöver kan det vara mer besvär än det är värt. Om du inte gillar behållarnas utseende så vänta några månader. Snart kommer du inte att se dem alls för alla plantor som växer i dem.

Jord

Hängande korgar kan bli ganska tunga när de fylls med jord och vatten. Vanlig trädgårdsjord är inte tillräckligt lätt och blir för kompakt för hängande planteringslådor. Det bästa valet är en blandning som innehåller mycket material för att hålla kvar vatten, säkerställa dränering och främja god luftcirkulation. Tillsätt några skopor organiskt material och blanda väl. Jordgubbar gillar sur jord så håll dig borta från svampkompost som vanligtvis innehåller kalk. Jag gillar att använda min trädgårdskompost som organiskt material.

Växter

Jordgubbar är antingen junibärande (en stor skörd i början av sommaren) eller remonterande (skörd utspridd över sommarmånaderna). Jag föredrar junibärande eftersom de ger mer frukt. Välj växter som är fria från skadedjur och sjukdomar, ofta är det bäst att köpa dem från en plantskola för att vara säker. Jordgubbsplantor sprider sig snabbt genom utlöpare, så om du har en etablerad planta någonstans, eller om en granne har det, kan du enkelt klippa av några utlöpare för att starta din plantering.

Plantering

  • Fyll behållaren löst med planteringsjord och vattna ordentligt och långsamt för att se till att vattnet absorberas i hela säcken.
  • Skaka av jorden från jordgubbsplantornas rötter och sätt försiktigt ner dem i planteringshålen. Klipp bort alla bruna blad, utlöpare eller rötter och fyll på med mer jordblandning.
  • Vattna ordentligt och långsamt igen, så att vattnet absorberas i jorden och inte bara rinner rakt ut genom hålen.
  • Häng upp och gör dig redo för jordgubbar!

Bevattning

Det kan vara svårt att vattna dessa hängande behållare. Vattnet tenderar att snabbt rinna genom hålen medan växten etablerar sig. Om du saknar tålamod och armstyrka för att vattna mycket långsamt kan du prova en droppvattnare som är fäst på en PET-flaska eller göra en egen genom att skära ett hål i botten på en PET-flaska och göra några hål i locket. Skruva fast locket ordentligt och sänk ner i jorden. Fyll på med vatten och låt rinna av. Var försiktig så att jorden inte torkar ut, särskilt när det är varmt.

Gödselmedel

Tillsätt ett organiskt, långsamverkande gödsel vid planteringen och kompost under blomningen. Förnya varannan vecka på våren och försommaren. Sluta gödsla när bären bildas och vattna ofta för att få fylliga frukter.

error: Innehållet är skyddat
Sök