Den bästa krukväxtjorden: 6 torvfria gör det själv-recept

Vill du ha friska krukväxter som trivs? Det är viktigt att känna till rätt krukväxtjord för växter. Alla växter är olika, och det är också den typ av jord som de behöver. Här finns allt du behöver veta om hur du väljer den bästa krukväxtjorden, plus ett recept med alternativ till torvmossa.

Växtens hälsa börjar med jorden som den planteras i. Oavsett hur frodig och vacker växten än är kommer den inte att förbli det om den står i fel jord och inte får den näring, ph-nivå eller dränering som den behöver.

Det innebär en annorlunda utmaning att odla i kruka, eftersom växterna inte har samma möjligheter att hämta näring och fukt från jorden. En trädgårdskruka är en sluten miljö, så man måste göra rätt från början!

Vissa växter älskar jord som bevarar fukten, medan andra behöver bra dränering. Växterna behöver olika näringsämnen vid olika tidpunkter i växtcykeln. Det är därför det finns olika kombinationer av krukväxtjord i trädgårdsbutiken.

Idag ska jag dela med mig av mina recept på gör det själv-krukväxtjord och som en bonus är de alla torvfria.

Jag har alltid varit fascinerad av trädgårdsarbete och hur plantor växer, men jag blev ännu mer fascinerad av denna otroliga process när jag flyttade in i mitt nuvarande hem för åtta år sedan. Trädgårdsväxterna var övervuxna och sjuka, täckta av sjukdomar och skadeinsekter.

Det verkade konstigt eftersom växterna var perfekta för klimatet och zonen, så jag tänkte att det måste bero på jordmånen. Jag började bygga upp jorden och rensa bort de skadade växterna och med tiden upptäckte jag problemet: rabatterna var fulla av byggnadsavfall! Vid bostadsrenoveringar gräver entreprenörerna ofta ner stora betongbitar och skräp från bygget och tror att ingen kommer att märka det.

Men växterna märkte det! Utan frisk jord kämpade de för att hålla sig vid liv och kunde inte avvärja skadeinsekter och sjukdomar på samma sätt som friska växter kan.

Jag började arbeta med att återställa jorden. Jag tog bort skräpet, förbättrade jordmånen och fortsatte att bygga upp den tills växterna tillfrisknade. Nu är min trädgård blomstrande och frodig, utan att jag behöver anstränga mig särskilt mycket. Det visar bara hur viktigt det är att ge växterna rätt grund för att växa.

Varför vi behöver alternativ till torvmossa

Eftersom det inte finns något naturligt ekosystem i en instängd miljö, som en kruka eller ett trädgårdsland, måste vi förbättra jorden för att åstadkomma det. Torv används ofta i jordblandningar för krukväxter eftersom det är ett lätt, sterilt och högabsorberande material som är poröst och har fuktbevarande egenskaper som fungerar bra för krukväxter.

Torv har definitivt sina fördelar, men det finns också några nackdelar.

Det är naturligt surt och därför måste kalk tillsättas för att neutralisera det så att det kan användas åt växter som inte tycker om syra. Det är ganska enkelt att fixa.

Det är en större nackdel att torv är svårt att återfukta när den torkar ut. Om du glömmer att vattna växterna på ett tag kan ytan på krukväxtjorden bli ett fast block som vattnet bara rinner av! Detta bäddar för katastrof när det gäller jordblandningar och det finns bättre alternativ.

Det som är mest oroande är miljöfrågan om användning av torv för trädgårdsodling. Som många andra trädgårdsmästare har jag använt torv i flera år utan att tänka på det. Ju mer jag började studera permakultur och spåra de material vi använder tillbaka till källan, desto mindre använde jag den och desto mer tänkte jag på den.

Miljöfrågan om torvmossar

Vitmossetorv kommer från myrar som täcker 3 % av jordens yta. Torvmossar är utmärkta för att lagra koldioxid och minska klimatförändringarna och är hemvist för både vilda djur och sällsynta växter. Torvmarker är ofta skyddade, vilket innebär att endast en liten del av dem får avverkas och att det måste ske på ett ansvarsfullt sätt, med en plan för att återskapa myrarna.

Trots detta tar det många år att återställa marken, och det är möjligt att ekosystemet och djurlivet aldrig återhämtar sig. För att inte tala om frigörandet av lagrat koldioxid, vilket är motsatsen till vad vi borde göra.

Det är av alla dessa anledningar som jag har övergått till torvfritt i mina recept och i min trädgård, och alla mina jordrecept innehåller alternativ till torvmossa.

Gör det själv-recept som alternativ till torvmossa

Som tur är fungerar detta hemgjorda alternativ till torvmossa lika bra, men utan syra, uttorkning och miljöpåverkan. Att byta kan vara lite besvärligt i början, men jag lovar dig att det är värt det. Gör en sats tidigt på säsongen och förvara den i en förseglad behållare för användning året runt.

Här är mitt enkla recept för ett gör det själv-alternativ till torv:

  • 1 del kompost
  • 1 del kokosfiber
  • 1 del risskal* eller perlit*.

*Jag kan välja mellan risskal och perlit eftersom de har liknande egenskaper i blandningen. På så sätt kan du välja den som passar dig bäst. Risskal är en biprodukt och kan fås mycket billigt i butiker som säljer tillbehör för hembryggning. Perlit är ännu mer lätttillgängligt eftersom det finns i alla trädgårds- och heminredningsbutiker, men det är en gruvprodukt.

6 torvfria jordrecept att prova

Den bästa universaljorden för krukväxter

Växter i kruka torkar ut snabbt jämfört med växter i rabatt, så det är viktigt att jorden behåller fukten så att växterna får tillräckligt med väta.

Jag rekommenderar att du använder hartsade krukor eller glaserade krukor för att behålla fukten. Om du vill använda en lerkruka går det också bra. Tänk bara på att vatten avdunstar snabbare i lera. Det kan hjälpa att placera lerkrukan i en annan behållare.

Gör det själv- universaljord för krukor (torvfri)

  • 2 delar siktad kompost
  • 2 delar torvmossalternativ (från receptet ovan)
  • 1 del perlit

Lägg till dessa för att bygga upp näringshalten i jorden:

  • 1 kopp (235 ml) maskgödsel per 3,8 l blandning.
  • 1 matsked (15 ml) grönsand per 3,8 l blandning.
  • 1 matsked (15 ml) mineraliserat stenmjöl per 3,8 l blandning.
  • 1 matsked (15 ml) tångmjöl per 3,8 l blandning.

Den bästa krukväxtjorden för kaktusar och suckulenter

Suckulenter och kaktusar trivs i torra miljöer och kräver absolut att jorden torkar ut helt mellan vattningarna. Det är inte lika lätt att åstadkomma i vanlig trädgårdsjord. Den bästa jorden för dem är i stället en lätt, luftig jord med utmärkt dränering.

Gör det själv-recept på krukväxtjord för kaktusar och suckulenter (torvfri)

För att göra kaktus- eller suckulentjord kombinerar du:

  • 1 del kompost
  • 1 del sand
  • 1 del mald bark
  • 1 del pimpsten

Blanda väl och kom ihåg att inte vattna för mycket!

Den bästa jorden för krukväxter inomhus

Precis som andra växter i kruka torkar krukväxter inomhus snabbt ut och behöver en jordblandning som bevarar fukten och ser till att de får tillräckligt med väta.

Till skillnad från krukväxter utomhus kräver inomhuskrukväxter dock steril jord – allt annat kan innehålla kryp utifrån, t.ex. de fruktade sorgmyggorna, som kan bli en stor olägenhet om de kommer in i huset.

Steriliserad kompost för inomhusväxter och fröodling

Med undantag för kompost har de flesta ingredienserna inte någon aktiv biologi. Förbered kompost för krukväxtjord för inomhusbruk genom att torka fuktig jord i solen eller i ugn i minst 30 minuter i 82°c. Alternativt kan du köpa steriliserad kompost. Förvara överbliven kompost i en lufttät behållare för framtida jordblandningar för inomhusbruk och fröodling.

Gör det själv-recept för krukväxtblandning att använda inomhus (torvfri)

  • 2 delar steriliserad kompost
  • 2 delar torvmossalternativ (se receptet ovan)
  • 1 del maskgödsel
  • 1 del perlit
  • 1 del vermikulit
  • 1 del sand

Den bästa jorden för fröodling

Vid fröodling är det viktigt att skapa en blandning med fina partiklar, fuktbevarande ingredienser och sterila ingredienser som inte stimulerar svamp- eller bakterietillväxt. Blandningar för fröodling behöver inte gödsel eller näringsblandningar eftersom fröet innehåller all den näring som plantan behöver för att gro.

När plantan får sina ”äkta blad” är det dags att plantera om den i en särskild jordblandning för omplantering, som håller plantan stark tills den är redo för trädgården. Blandningen för fröodling är jordlös och steril, men när plantorna väl börjar växa behöver de en extra dos av näringsämnen för att fortsätta växa.

Jag har testat massor av olika recept genom åren och jag kan utan tvekan säga att detta är det bästa jag någonsin använt. Och jag odlar många frön. För många egentligen. Du vet vad jag menar, eller hur? Till sommaren ger jag småplantor i kruka till alla som går förbi mitt hus!

Gör det själv-jord för fröodling (torvfri)

För att ge fröna den bästa starten kan du plantera dem i en blandning av:

  • 2 delar siktad och steriliserad kompost
  • 2 delar torvmossalternativ (se receptet ovan)
  • 1 del perlit
  • 1 del vermikulit

Den bästa jordblandningen för omplantering

En jordblandning för omplantering har utmärkt dränering och tillgång till näringsämnen för att utveckla friska rötter hos unga plantor och för att föröka sticklingar.

Om plantorna flyttas ut i trädgården några veckor efter att de planterats räcker det här receptet. Men om du måste odla dem i små krukor under en längre tid behöver de mer näring. Öka maskgödselmängden till 120 ml per 3,8 l och använd ett flytande universalgödsel varannan vecka när du vattnar.

Recept på omplanteringsjord för småplantor (torvfri)

  • 2 delar siktad kompost
  • 1 del torvmossalternativ (se receptet ovan)
  • 1 del perlit
  • 1/4 kopp (60 ml) maskgödsel per 3,8 l av blandningen

Den bästa jorden för grönsaker

Eftersom grönsaker konsumeras är det viktigt att se till att de växer i en så näringsrik jord som möjligt. Detta är definitivt ett område där man inte får snåla. För att få en så stor (och god!) skörd som möjligt behöver grönsaksplantorna mycket näringsämnen och en humusrik jord.

Gör det själv-jordblandning för grönsaksodling (torvfri)

Ge dina grönsaker en bra start genom att plantera dem i en kombination av den här basblandningen:

  • 3 delar kompost
  • 1 del risskal eller perlit
  • 1 del sand

Du måste ändra lite mer i blandningen ovan för dina grönsaker. För varje 3,8 liter av blandningen ovan, tillsätt följande:

  • 1/4 kopp maskgödsel
  • 1 msk grönsand
  • 1 msk mineraliserat stenmjöl
  • 1 msk tångmjöl

Lycka till!

error: Innehållet är skyddat
Search