Odla dessa snittrosor för perfekta blomsterarrangemang

Rosor är en av de mest populära blommorna att odla och snitta, och det är inte konstigt eftersom de är så vackra och finns i oändliga varianter med olika storlek, färg och doft.

Att skapa hemodlade blomsterarrangemang är ett underbart sätt att dekorera ditt hem eller skapa gåvor att ge bort, och om du vet vilka rosor som är bäst att använda som snittblommor kommer dina arrangemang att bli proffsiga på nolltid.

De bästa rosorna för blomsterarrangemang

Det har sagts att rosor är en av få blommor som ser bättre ut när de är snittade, och jag håller med. Det finns otaliga rosor och var och en av dem är tillräckligt vacker för att stå ensam i en smal vas, men flera rosor och rosor blandade med andra blommor tar ett arrangemang till nästa nivå. Sanningen att säga gillar jag inte arrangemang som består av ett dussin långstjälkade rosor i en vas. Hur vackra de än är, kommer de inte till sin rätt på det sättet. Jag vill ha mina rosor stora, öppna, frodiga och tätt packade för maximal effekt.

Med tusentals rosor att välja på ska vi undersöka vilka som är bäst att odla eller köpa för blomsterarrangemang. Jag har två ord till dig när det gäller de bästa rosorna att odla i din snitträdgård: remonterande (återkommande) rosor. Ingen vill att deras rosenbuskar ska vara helt utan skönhet efter bara ett eller två arrangemang. Om du köper rosor istället för att odla dem till dina arrangemang behöver du naturligtvis inte tänka på att de är remonterande.

Oavsett om du odlar eller köper, välj rosor som är i det sena knoppstadiet till dina arrangemang. Det här stadiet kännetecknas av att de yttre kronbladen är öppna, men blomman är inte helt utvecklad. Rosorna fortsätter att öppna sig i vasen och blir vackrare för varje dag som går.

När du väljer rosor ska du leta efter starka stjälkar och rosor som håller blommorna rakt upp, inte sådana som är böjda eller för tunga upptill. Detta är tecken på vattenbrist eller skador som sannolikt inte kommer att förbättras. Om du har rosor som ser ut så kan du rädda dem genom att skära av stjälken ett par centimeter eller mindre från blommans bas och låta dem flyta i en grund skål. När rosen är tillräckligt öppen kommer den att flyta och återhämta sig tillräckligt för att se vacker ut där den kan uppskattas på nära håll.

De olika typerna av rosor

Innan vi går in på enskilda rosor, låt oss ta lite tid till att avmystifiera dem. Alla rosor behöver bra jord och mycket sol. Rosor delas vanligtvis in i tre huvudkategorier: vilda rosor, gamla trädgårdsrosor från före 1867 och moderna rosor från tiden efter 1867.

Vi kommer att koncentrera oss på kategorin moderna trädgårdsrosor. Detta beror inte på att dessa rosor nödvändigtvis är bättre än vilda rosor eller gamla trädgårdsrosor. Faktum är att gamla trädgårdsrosor anses vara mer motståndskraftiga mot sjukdomar än sina yngre motsvarigheter. Vi kommer att fokusera på moderna rosor eftersom denna kategori av rosor har flest remonterande. Och det, mina vänner, är vad vi vill ha i vår snitträdgård.

Moderna trädgårdsrosor kännetecknas av en kontinuerlig blomning, större blommor, längre livslängd när de sätts i vas, brist på doft och att de är mindre tåliga och sjukdomsresistenta. Men enskilda rosor i denna kategori trotsar vissa av dessa allmänna egenskaper. Jag önskar att jag kunde säga att det är så enkelt som dessa tre kategorier indikerar, men tyvärr är det, som med många vackra saker, mer komplicerat än så. Var och en av de tre huvudkategorierna delas upp i mindre kategorier eller klasser. Låt oss titta på rosorna inom kategorin moderna rosor. Dessa är:

  • Tehybridrosor
  • Floribunda
  • Grandiflora
  • Polyantha
  • Buskrosor/engelska rosor
  • Klätterrosor

Buskrosor, polyantharosor och grandiflorarosor är troligen de bästa alternativen i snittträdgården eftersom de kräver mindre underhåll och har en riklig blomning. Tehybridrosor är underbara snittblommor men kräver ganska mycket underhåll.

Engelska rosor, även kallade austinrosor, hör till kategorin buskar. Austinrosorna har förenat de bästa egenskaperna hos de gamla och de moderna trädgårdsrosorna.

Här är några förslag som skulle passa bra i din trädgård och i dina arrangemang. Använd de här förslagen som en utgångspunkt för att fördjupa dig ytterligare i rosornas värld, rosor i alla färger du kan tänka dig.

Några rosor att överväga

Tehybrid

Mr Lincoln – djupt röd med fyllig doft

Double Delight – rosa blandat med gult

Floribunda

Julia Child – smörgul

French Lace – krämigt vit med en mild fruktig doft

Grandiflora

Queen Elizabeth – rosa

Miss Congeniality – vit med ljusrosa kanter

Polyanthus

Cecile Brunner – ljusrosa till persikofärgad

The Fairy – rikligt blommande rosa

Buske

Gertrude Jekyll – rosa med stark rosendoft

Graham Thomas – hög och ljusgul med mild fruktig doft

Klätterrosor

Eden Rose – gräddvit/ljusrosa

New Dawn – ljusrosa

error: Innehållet är skyddat
Sök