Trädgårdsodling i små utrymmen: idéer och tips för att odla berg av grönsaker

Om du inte har så mycket utrymme kan du ändå odla en hel del mat. Här är mina bästa tips för trädgårdsodling i små utrymmen för största möjliga avkastning.

Det finns många utmaningar som du måste övervinna när du försöker odla i små utrymmen. Kvadratmeter är en begränsad, värdefull resurs som måste beaktas när du väljer vilka växter du ska odla.

Men låt inte en liten trädgård avskräcka dig från att odla en mängd färska grönsaker! Jag har massor av idéer och tips som hjälper dig att odla grönsaker i alla möjliga storleksutrymmen.

Idéer och tips för trädgårdsodling i små utrymmen

Det finns många grönsaksväxter som kan odlas i krukor och som inte tar så stor plats i jorden. Ännu viktigare är att du vill få ut så mycket mat som möjligt av det lilla utrymmet, och det kräver att du gör några svåra val.

Det finns några hemligheter för grönsaksodling med hög avkastning som gör det lättare att skörda en riklig mängd hemodlade produkter med begränsat trädgårdsutrymme.

Låt oss titta på några tips och idéer för trädgårdsodling i små utrymmen så att du kan maximera produktionen av din gröda.

Följ de här tipsen för grönsaksodling med hög avkastning så kommer din trädgård att svämma över av läckra produkter den här säsongen!

Välj dina växter med omsorg

Du kanske älskar blomkål, men det krävs mycket utrymme och en lång odlingssäsong för att producera bara ett huvud. På samma yta som du odlar en blomkål kan du odla 12 busk- eller störbönor som ger hundratals bönor under hela odlingssäsongen.

För att få ut så mycket som möjligt av ett litet utrymme, är det här mina fem bästa tips på grönsaker för små utrymmen som växer och producerar bra även i en liten trädgård.

1-2. Störbönor och ärtor

Jag har listat störbönor och ärtor tillsammans eftersom de har ett liknande växtsätt och deras växtsäsong överlappar varandra (ärtor gillar svalt och bönor gillar varmt).

Sätt upp ärtor på en spaljé tidigt på våren (nio veckor före sista frostdagen) så producerar de gott om baljor innan de mognar om två månader. Ta bort plantorna när frosten har passerat och sätt ut störbönor på samma plats!

Ärtor är en underbar växt att odla på liten yta eftersom ärtskidor, skott och blad är ätbara. Unga ärtväxter är utsökta i en vårsallad och det finns fortfarande gott om ärtskidor kvar för att fylla tallriken med sockerärtor (platta skidor) och brytsockerärtor (ätbara skidor med rundade ärtor inuti).

Skalärter är de som inte har ätbara baljor och tar längre tid att odla. Jag rekommenderar att du låter dem vara för de större trädgårdarna.

Börja odla störbönor i krukor före den sista frosten så att de får ett försprång på odlingssäsongen. När ärtorna börjar gulna och producerar färre ärtor, ta bort plantorna och ersätt med störbönor. De kan klättra tre meter eller mer i höjd, så ge dem gott om utrymme så ger de dig gott om bönor. Leta efter haricots verts som förblir smala och mjuka även när de är långa.

Reservera de utrymmeskrävande buskbönorna för större trädgårdar!

3. Tomater

Det finns många tomatsorter som är framtagna för att producera stora mängder frukt på små ytor. Körsbärstomater, bifftomater, gröna tomater, lila tomater – det finns så många olika sorters tomater!

Du kan enkelt knäcka koden genom att läsa på fröförpackningen eller växtetiketten.

Leta efter dvärg- eller kruksorter av bestämda tomater (tomatplantor som växer till en bestämd höjd snarare än obestämda eller tomater på ranka). Körsbärs- eller druvtomater kan ge hundratals frukter på en planta, men det finns också många skivtomater som kan producera bra på små ytor.

4. Salladsgrönsaker

Alla blandningar av sallad, asiatiska grönsaker, senap, grönkål och andra bladgrönsaker kan användas som en salladsblandning. Nyckeln till att odla dem på små ytor är att sprida ut ett paket frön i jorden och börja skörda babybladgrönsakerna när de dyker upp.

Använd en vass, ren sax för att klippa av delar av mellanstora bladgrönsaker så växer mycket av dem tillbaka. Fortsätt att så området under växtsäsongen så att nya gröna blad kommer att gro när du klipper av dem för sallader under hela sommaren. Se till att lägga till lite gräslök i blandningen, eftersom den är vacker i sallader och även hjälper till att hålla skadedjur borta.

5. Zucchini

Det sista någon skulle föreslå som en växt för små utrymmen är zucchini!

Det är en enormt stor planta som producerar massor av jättelika sommarsquash. Ändå odlar jag zucchini i min lilla trädgård varje år eftersom den ger oss så mycket avkastning för det utrymme den får.

Du behöver en stor kruka eller 20 kvadratdecimeter i trädgårdsbädden, men den enda plantan ger dig mer mat än du någonsin kan använda.

Kläm in en och du kommer att kunna göra så mycket zoodles, zucchinibröd, soppor och grytor som du orkar!

Jorden är viktig

Om du vill få ut det mesta av ett litet utrymme måste du ta hand om din jord. Skäm bort den genom att gå försiktigt fram så att den inte blir kompakt. Blanda i massor av goda tillägg och se till att hålla dig borta från starka bekämpningsmedel och herbicider som skadar mikroberna, bakterierna och småkryp som arbetar outtröttligt för att ge dig en näringsrik jord.

Planera för framgång

Det krävs en del forskning för att planera en trädgård.

Det finns de som bara tar ett gäng växter de älskar och sätter dem i jorden, men det kan slå tillbaka så de inte får sina älskade grönsaker trots att de har slösat bort en massa arbete. Det finns så mycket information som kan hjälpa dig att göra lite arbete och bli framgångsrik som trädgårdsmästare.

Börja med egna frön

Du kan aldrig vara säker på vad de nya växterna har gått igenom när du tar hem dem.

Hade de den bästa jorden? Vattnades de ständigt och ordentligt? Behandlades de med bekämpningsmedel?

Jag tror att de första veckorna av tillväxt är avgörande för hur frisk den mogna plantan blir. Så starta dina egna frön för att se till att de får en bra start.

Allt handlar om plats, plats, plats

Rätt växt, rätt plats. Det är trädgårdsmästarnas mantra.

Om du planterar en solälskande tomat i skugga kommer du inte att få mycket frukt. Visst kan du få några, men det ger dig inte ett bra förhållande mellan avkastning och ansträngning. Låt dig inte luras av att tro att du får samma resultat om du sätter din sallad i full sol.

Jo förresten, det kommer du faktiskt att få.

Salladen blir så varm i solen att den snabbt kommer att skjuta upp och sätta frön, vilket gör den bitter. Eftersom vi vill äta bladen (och inte frukterna/fröna) bör du hålla sallatsplantorna svala med lite skugga för att få bästa möjliga avkastning.

error: Innehållet är skyddat
Sök