Tallbarr – hur man identifierar och använder

Visste du att dessa barr har många fördelar? Lär dig hur du kan använda tallbarr i vardagen, från aromaterapi till rengöring och medicin.

När jag tänker på vinterträdgårdar tänker jag på vintergrönsaker. För de som bor i norr är vintergröna träd en del av den enda grönska som du kan se på flera månader.

Men vad de flesta människor inte vet är att den vintergröna familjen av tallar, Pinaceae, är både ätbara och medicinska! Det är lätt att hitta tall året runt, vilket gör den mycket lättillgänglig för de flesta. Den har många användbara fördelar och är idealisk för en noggrant utvald örtsamling.

Tall är också bra för luftvägarna, vilket gör den mycket användbar under förkylnings- och influensasäsongen! Lär dig här hur du letar efter barr, tallens hälsofördelar och användbara sätt att använda en av vinterns bästa växter!

Tallens historia och betydelse

Tallarna, vinterns gröna fyrar, har funnits väldigt länge. Tallarten uppstod för cirka 150 miljoner år sedan, i mitten på den mesozoiska tiden, och spreds under kritaperioden. Tallfamiljen trivdes i jordar med låg näringshalt, extrem kyla eller värme och brandbenägen natur.

Kristna och hedningar har använt det vintergröna trädet i tusentals år under vinterfester. Under vintersolståndet använde hedningarna grenar för att dekorera sina hem och påminna dem om att våren var på väg. I norra Europa planterade man för vintern, vintergröna träd i lådor inomhus. Med tiden ledde detta och andra metoder till traditionen med dekorerade julgranar.

Tall har använts sedan medeltiden för sina medicinska fördelar och var en av de bästa läkeväxterna hos indianerna. De lärde de tidiga bosättarna hur de kunde använda barren, barken och saften för sin hälsa.

Weymouthtallen var särskilt användbar för nybyggare på vintern eftersom den innehåller mycket C-vitamin och användes för att behandla skörbjugg. Barren innehåller också A-vitamin. Amerikanska urinvånare har använt tall i århundraden för att främja funktionen hos andningsorganen och för att läka sår.

Identifiera tallbarr

Det som du tror är en tall kanske inte är en tall! Tall och gran förväxlas ofta eftersom alla barrträd inte är tallar och alla vintergröna träd inte är barrträd. Det hjälper inte att de vanliga namnen på träd kan vara missvisande. En Douglasgran är till exempel inte en gran utan en tall. Mitt första råd för att identifiera tallar är att se på trädens vetenskapliga namn och inte deras vanliga namn.

För att definiera tallar (Pinus spp), titta på deras barr. Tallbarr finns i grupper om 1-6, oftast i grupper om 2-5. Dessa grupper kallas för fascikler och har ett pappersliknande hölje vid basen samt en tillhörande tallkotte.

De flesta tallarter har långa barr, men det finns några få med kortare barr. Granbarr sitter å andra sidan fast på grenen i stället för i en klase.

När du letar efter mat, se till att leta efter lokala arter i ditt område. Undersök dem i förväg så att du vet vad du ska leta efter. Det är också viktigt att du inte skördar några idegranar, ett barrträdslag som ofta förväxlas med tall, men vars barr är giftiga.

Vanliga tallvarianter är bland annat:

  • Douglasgran
  • Gultall (inte lämplig för gravida kvinnor)
  • Blågran
  • Redwood

Hälsofördelar med tallbarr

Det finns många hälsofördelar med tallbarr, vilket gör det till en bra bas för din örtsamling. Tallbarr innehåller en förening som kallas alfa- eller betapinen, som är ett naturligt avsvällande, antiinflammatoriskt, antibakteriellt, antimikrobiellt och anxiolytiskt medel.

När den intas kan tall användas för att behandla förkylning och hosta, minska slem och behandla bihåleinflammationer. Det är ett slemlösande medel, vilket innebär att det förtunnar slem för att hjälpa dig att hosta och få upp slem från lungorna.

Som tidigare nämnts innehåller tallbarr mycket C-vitamin och är särskilt bra för att förebygga skörbjugg. Yngre, färska barr som kallas talltoppar innehåller mest C-vitamin och är en effektiv överlevnadsväxt.

Traditionellt kokas talltopparna i vatten för att göra ett te som används för att behandla feber och hosta samt verka vätskedrivande. Eteriska oljor utvinns från tallbarr för att användas som läkemedel, men barren kan också användas för hantverk och mat.

När den appliceras lokalt kan tall användas för att dra ut gifter eller föremål från huden. Tallolja är särskilt användbart för att ta bort rester och gifter från insektsbett. Detta kan bidra till att undvika infektioner.

Du kan också bada i den för att lindra ledinflammation och ömma muskler. Inom traditionell kinesisk medicin använde man sig av talloljeavkok i vin för att applicera lokalt mot ledvärk. Tallbark är särskilt lämplig för lokal användning.

Användning av tallbarr

Med tanke på de många fördelarna finns det många sätt att använda tallbarr. För det första bör du leta efter dem långt från vägkanter där de inte ständigt är utsatta för fordonsutsläpp, och detsamma gäller om du bor ute på landsbygden där det kan finnas ogräsmedel, bekämpningsmedel eller andra föroreningar vid vägkanterna.

Barrens smak kan variera ganska mycket beroende på säsong och art. Våren är den bästa tiden för att skörda barren eftersom de är lite godare och syrligare än äldre barr.

Det är också bäst att skörda barken på våren. Försök att välja ett träd som kan behöva gallras lite eller som har fallit på grund av en vinterstorm. Våren är den bästa tiden för att skörda, men du kan göra det året runt.

Innan du använder barren ska du tvätta och torka dem noggrant. Skär av de bruna ändarna och skär resten av barren i små bitar. Låt dem torka i en korg eller tryck försiktigt på barren med en sked för att frigöra ämnena, vilket också ger mer smak för omedelbar användning.

Nu när vi har diskuterat allt om tall, låt oss använda dem!

Vinäger

Att tillsätta vinäger är ett av de enklaste sätten att förbättra din matlagning. Jag använder ofta olika kombinationer av örter för att få olika smakpaletter. Om du tillsätter tallbarr ger det en balsamisk smak. Se till att endast använda rena och torra barr för att undvika att de förstörs.

Allrengöring

Jag gillar att blanda alkohol- och vinägerrengöringsmedel med tallbarr, för att sedan använda det i huset. Den tillför en uppfriskande vinterdoft som gör att rummet känns rent direkt. Om du vill göra ett eget universalrengöringsmedel kan du kombinera tallvinägern ovan med bakpulver. Du kommer troligen att vilja använda vit vinäger som bas för rengöring. Den kan användas i köket, badrummet, på golven och överallt där det behövs lite talltillskott.

Te

Te av tallbarr är det mest traditionella sättet att utnyttja tallens växtbaserade fördelar. Om du vill göra din egen kopp kan du lägga en liten handfull tallbarr i en mugg och hälla kokande vatten över. Låt barren dra tills de blir ljusbruna eller sjunker till botten av koppen. Du kan placera ett fat ovanpå för att hålla kvar de eteriska oljorna. Pepparmynta, kattmynta och timjan kompletterar också smaken och fördelarna med detta te. Tillsätt honung för lite sötma!

Salva

Att göra en läkande salva är ett effektivt sätt att använda tallbarr. Applicera på tinningarna eller bröstet för att lindra huvudvärk, eller på kroppen för att lindra ömma muskler och leder.

Sammanfattning

Det finns många sätt att använda tallbarr på, vilket gör dem till ett bra komplement på din lista över botemedel och din örtsamling. Enbart hälsofördelarna är värda den tid du lägger ner på att lära dig att skilja tallar från andra barrträd och på att hämta mat från din lokala skog.

error: Innehållet är skyddat
Sök