Förvandla gräsmattan till en grönsaksträdgård med upphöjda växtbäddar

Har du en oanvänd del av din trädgård som skriker efter att bli en upphöjd växtbädd? Gör inte misstaget att slänga all din gräsmatta och ta in helt ny jord. Det här projektet handlar om att omvandla en näringsrik gräsmatta till den mest produktiva grönsaksträdgården i staden.

Lär dig hur du förvandlar din törstiga och underhållsintensiva gräsmatta till en trädgård med upphöjda bäddar i år!

Det här projektet handlar om hur du kan omvandla din gräsmatta till en produktiv grönsaksträdgård utan avfall. Obehandlat gräs utgör en näringsrik grund för din högbädd och minskar behovet av ytterligare jord.

Förvandla gräsmattan till en grönsaksträdgård med upphöjda växtbäddar

Det verkar som om jag varje vår ser högar av borttagen gräsmatta i gränderna när en annan trädgårdsmästare tar bort sin gräsmatta för att anlägga en grönsaksträdgård. Vilket slöseri!

Om gräsmattan har skötts ekologiskt kommer gräset, rötterna och jorden att brytas ner och bilda en kväverik jord som kan ge näring åt rötterna på dina trädgårdsväxter. Det betyder också att du inte behöver transportera gräset till soptippen och köpa ny jord.

Kan du tänka dig att det är vad människor gör?

Det är sant!

Det händer varje år och jag hoppas kunna göra vad jag kan för att sprida ordet om att det finns ett mindre slösaktigt och billigare sätt att omvandla gräsmatta till trädgård.

Om du vill utnyttja allt ledigt utrymme i trädgården finns här en lista över material och instruktioner som du behöver för att omvandla gräsmattan till en grönsaksträdgård med upphöjda växtbäddar.

Material

 • Trädgårdsslang
 • Torvskärare eller spade
 • Skyffel
 • En stark rygg (hah!)
 • Tidning eller kartong
 • Ekologisk jord av hög kvalitet för grönsaksträdgårdar

Gör så här!

 • Kartlägg utrymmet som du vill omvandla till en trädgård med upphöjd växtbädd med en trädgårdsslang eller mjöl.
 • Ta bort gräset från området och lägg det åt sidan.
 • Använd torvskäraren, spaden och den starka ryggen för att skära ut formen på bädden och ta bort gräset från området. Lägg torven åt sidan.
 • Bygg bädden.
 • När du har byggt bädden vänder du gräset med rötterna uppåt i bäddens botten.
 • Täck rötterna med tidningspapper.
 • Fyll rabatten med högkvalitativ grönsaksjord eller kompost. Sedan är du redo att plantera!

Var ska man placera en upphöjd växtbädd?

Det viktigaste steget i anläggandet av en grönsaksträdgård är att välja rätt plats. De flesta grönsaker kräver 8-12 timmars full sol för att kunna producera rikligt, så du bör se till att din grönsaksträdgård ligger i den soligaste delen av trädgården.

Att ha nära till en vattenkälla utomhus är en annan sak som du kommer att vara glad att du tänkte på när sommaren kommer. Varma, torra dagar kan innebära daglig vattning, så det är ett måste att ha den i närheten!

Vilken typ av virke är bäst för upphöjda växtbäddar?

Använd. Absolut. Inte. Behandlat. Virke.

Okej, nu förstår du att detta är viktigt.

Behandlat virke innehåller kemikalier som inte bör konsumeras. Kemikalier som läcker ut i jorden och absorberas av växterna, gör även maten giftig. Det finns en del företag som nu tillverkar mindre giftigt behandlat virke, men jag skulle ändå hålla mig borta från det. Om du väljer att använda trä, bygg en ekologisk trädgård med naturligt antibakteriellt trä, som cederträ, för bästa resultat. Gamla tegelstenar och andra upphittade material är också bra för en upphöjd bädd.

Hur stor är en upphöjd växtbädd?

Bäddarna kan ha den bredd och längd som passar ditt utrymme och dina växtbehov.

En bra tumregel för bredden är att du ska kunna nå mitten från varje sida. Om den är bredare kan du inte arbeta i rabatten utan att trampa in i den (och du bör verkligen hålla dig borta från rabatten för att inte komprimera rötter och jord). Djupet bör vara minst 12-18 tum för att ge gott om utrymme för rötter, vatten och jordorganismer att dela på utrymmet.

Välj kvadratmeterantalet baserat på vad du vill att din familj ska kunna odla. På en kvadratmeter trädgård växer till exempel 1 tomatplanta, 1 broccolihuvud, 1 blomkål, 1 kål, 16 rödbetor eller 4-9 salladshuvuden.

Välj storlek på rabatten utifrån hur mycket och vad du vill odla!

Hur du planerar dina upphöjda växtbäddar

Att välja vilka grönsaker du älskar är grunden för din trädgårdsplan. Gör en lista över allt du vill odla och gå sedan till din lokala plantskola och köp frön eller grönsaksstarter som passar ditt område.

Här är några tips om hur du kan göra en plan för din trädgård!

När du planterar flera olika sorters grönsaker i en bädd, placera höga rankor som tomater, ärtor, bönor och gurkor längst bak i bädden, med stöd av stakar eller spaljéer. Därefter planterar du stora grönsaker som squash och sedan mindre grönsaker som basilika, paprika och aubergine framför.

Jag gillar att placera kompakta klasar av salladslök, ringblommor och örter runt om i rabatten för att avvärja skadedjur och utnyttja utrymmet effektivt.

Se till att plantorna är placerade på samma avstånd som de kommer att vara när de är fullvuxna, så att de har gott om utrymme att växa upp. Information om avstånd bör finnas på fröförpackningar, växtetiketter och i trädgårdsbutiken.

Växelbruk och växtföljd

Växelbruk är en viktig faktor vid grönsaksodling! Om du planterar en sorts grönsak år efter år på samma plats minskar du näringsämnena i jorden och uppmuntrar skadedjur.

Det är bra att börja med att ändra växttyperna så att en växtgrupp endast odlas vart tredje år.

Till exempel:

 • År ett – prova kål, broccoli, grönkål och blomkål med selleri, dill, kamomill, rosmarin, salvia, lök och potatis ett år.
 • År två – odla bönor, gurka, ärtor, rädisor, majs och meloner.
 • År tre – odla tomater, paprika, basilika, auberginer, squash, morötter, persilja och gräslök.

Hur man underhåller en upphöjd trädgårdsbädd

När rabatten väl är byggd och planterad är det viktigt att den underhålls. Gör en ansträngning att titta till trädgården med några dagars mellanrum. Inspektera växterna och dra bort ogräs när du ser det. Kontrollera om trädgården behöver vattnas genom att sticka fingret ända ner i jorden för att se om den är sval och våt (har tillräckligt med vatten) eller varm och torr (behöver vatten).

Ha kul med det!

Vanliga frågor om upphöjda växtbäddar

Här är några vanliga frågor som jag har besvarat om upphöjda växtbäddar. Jag hoppas att de hjälper dig också.

Hur djup ska en upphöjd trädgård vara?

Djupet på bädden kan variera, men den bör vara minst 15 cm djup. Allt beror på hur mycket jord dina växter behöver. Vissa växter behöver cirka 30 cm jord för sina rötter.

Vilken typ av trä ska jag använda?

Du kan använda vilket träslag du vill, så länge det inte är behandlat virke. Om du kan hitta det är lärkträ naturligt rötbeständigt och håller längst.

Vad lägger jag på botten av en upphöjd växtbädd?

Jag har lagt gräset upp och ner i botten av vår upphöjda växtbädd. Andra lägger saker som löv och smuts på det nedersta lagret. Om du vill kan du lägga ett lager kartong ovanpå och sedan lägga din rika jord ovanpå allt detta. Sedan bryts det ner naturligt och skapar en näringsrik kompost.

Som du kan se är det ett smart sätt att bygga en upphöjd växtbädd på bortkastad gräsmatta för att öka din skörd i år.

error: Innehållet är skyddat
Sök