Bästa växterna mot allergier: de allergibekämpande växterna du behöver

Visste du att du kan stoppa allergier och astma med smart landskapsarkitektur? Det är sant! I det här inlägget kommer jag att diskutera de bästa växterna mot allergier som du kan använda för att skapa en allergifri trädgård hemma.

Allergiker kan glädjas! Du behöver inte vara rädd för trädgården. Du läste rätt: du kan stoppa allergier och astma genom att ha rätt växter i din trädgård.

Växter som faktiskt kan hjälpa mot allergier

Om du lider av allergier har du säkert trott att växter och omvärlden är fienden. Eftersom alla deras pollen irriterar ögon och näsa är det lättare att undvika dem helt och hållet.

Jag har de bästa nyheterna åt dig… du behöver inte undvika dem längre! Allt du behöver göra är att plantera rätt sorts växter.

Det finns växter som faktiskt kan rena luften som vi andas.

Den allergibekämpande trädgården

Om du är en av de miljontals människor som lider av allergier eller astma kommer du att vilja läsa vad trädgårdsodlaren har skrivit i boken ”Den allergibekämpande trädgården”. Denna helt unika bok visar hur du undviker växter som utlöser allergier och hur du kan skapa en trädgård som faktiskt skyddar dig genom att fånga upp pollen och rena luften runt omkring dig.

Enligt författaren var växternas könstillhörigheten avgörande för bekämpningen av allergenerna. Genom att ersätta besvärliga manliga växter i trädgården med pollenblockerande kvinnliga växter, även kallade ”pollenskärmar”, kan de som lider av säsongsrelaterade allergier minska eller eliminera sina symptom.

Personligen tycker jag att den här boken är ett måste! Det kan vara mycket svårt att försöka avgöra vilka växter som inte orsakar några allergier och vilka som kan orsaka allvarliga allergier – men den här boken gör det mycket lättare. Det finns mer än 3 000 växtlistor (träd, buskar, blommor, etc.) inkluderat och den åtföljs även av en lättanvänd skala från 1 till 10 för att rangordna allergier!

Jag har lärt mig så mycket av den här boken och jag vill dela med mig av den fascinerande informationen till dig. Jag kommer också att dela listan över de 10 bästa allergibekämpande växterna som du kan plantera i din trädgård idag!

Opals™ – växternas allergibekämpande skala

När författaren skrev den allergibekämpande trädgården skapade han ett nytt system som kallas Opals™ och som har blivit en stor förändring inom trädgårdsbranschen.

Opals™ är en förkortning för ”Ogren Plant Allergy Scale”. Skalan sträcker sig från 1-10, där 1 är allergifri och 10 är värst för ett allergiframkallande ämne.

Mer detaljerade riktlinjer för betygsättning:

Opals™ klassificering 1-3: inga till låga allergisymptom.

Opals™ klassificering 4-6: måttlig potential att orsaka en allergisk reaktion vid konstant exponering.

Opals™ klassificering 7-8: hög risk för en allergisk reaktion.

Opals™ klassificering 9-10: extremt allvarlig risk för allergiska reaktioner.

Du kommer att märka att många av de växter som rankas som nummer 1 kommer att vara honplantor, medan många (men inte alla) av de växter som rankas som nummer 10 kommer att vara helt hankloner.

Honväxter (som inte avger några pollen alls) är allergibekämpande eftersom de fångar upp och tar bort pollen från luften!

Opals™ gör det möjligt för trädgårdsmästare att skapa egna landskap som är helt allergivänliga.

Även om Opals™ är inriktad på att förebygga pollen finns det andra allergiframkallande faktorer som beaktas när det gäller klassificeringen på allergiskalan.

I synnerhet:

  • Märkliga lukter
  • Doftämnen som kan utlösa allergier
  • Särskilda växter som kan utlösa hudutslag eller klåda vid nära kontakt

Den faktiska mängden pollen som produceras är en viktig faktor, men ännu viktigare är pollenets styrka.

10 bästa växterna för allergier att plantera i din trädgård

Är du redo att ta reda på vilka växter du behöver odla för att rena luften och faktiskt hjälpa dina allergier? Här är de!

Det här är de 10 bästa växterna mot allergier som du kan hitta.

Penséer

Penséer producerar en liten mängd pollen och det verkar aldrig göra någon sjuk. De är helt insektspollinerade och växer bra när säsongen är sval.

Penséer inkluderar även deras mindre kusiner, violer!

Opals™ klassificering: 1

Järnek

Det är mycket lätt att skilja på könet hos järneksväxter (ilex-arter); honplantorna ger röda bär och hanplantorna ger inga bär.

Hanjärnek kan utlösa allergier och många nya honsorter (t.ex. ”Nellie Stevens”) ger en god skörd av röda bär även om det inte finns några hanväxter i närheten.

Köp aldrig en järneksplanta om den inte redan har bär på sig. De är en garanti för att du får en honplanta utan pollen.

Opals™ klassificering: 1

Balsamin

Balsamin finns i många färger och storlekar, men alla trivs i halvskugga med god fuktighet. Liksom hos penséer är varje pollenkorn i en balsaminblomma stor och klibbig och blir inte luftburet.

Alla typer av balsamin är lätta att odla och mycket blomstrande, och de är utmärkta allergivänliga trädgårdsblommor!

Opals™ klassificering: 1

Kattmynta

Nepeta nervosa, kattmynta, är en skuggälskande och tålig perenn som producerar lite pollen men mycket söt nektar, vilket gör den till en favorit bland pollinatörer.

Den är lätt att odla och lätt att föröka genom sticklingar, och kattmynta är ett bra komplement till nästan alla skuggiga trädgårdsområden!

Opals™ klassificering: 2

Borstnejlika

Dianthus, eller borstnejlika, är kortlivade perenner som trivs i full sol. Det finns hundratals fina sorter av borstnejlika som är lätta att odla, snabba att blomma, och det finns hundratals fina sorter.

Många former saknar alla (pollenbärande) ståndare och är i huvudsak honväxter. Dessa honborstnejlikor är Opals™ 1, men ingen typ av borstnejlika rankas högre än 3.

Opals™ klassificering: 1

Beautybush

Beautybush, eller Callicarpa dichotoma ’tidig ametist’, är en liten, buskig, lövfällande perenn.

Beautybush producerar en liten mängd pollen, men växten är mestadels honkönad och  självfertil, vilket ger en god skörd av fantastiska bär varje år. Den tenderar att blomma på ny ved, så beskär den tidigt på våren.

Opals™ klassificering: 2

Lejongap

Lejongap, eller Antirrhinum majus, är härdiga ettåriga blommor för alla zoner. Under varma somrar växer lejongap bra i milda vinterområden.

Pollenet i varje blomma kan bara nås när den öppnas (vanligtvis av en humla) och sedan stängs den igen så fort biet lämnar den.

Det är en av de bästa växterna för att bekämpa allergier!

Opals™ klassificering: 1

Blossblommor

Cuphea, eller blossblomman, är en halvhärdig perenn för de varmaste zonerna!

De små lila blommorna är lätta och snabba att odla från sticklingar, och de lockar många inhemska pollinatörer och avger nästan inget pollen.

Opals™ klassificering: 2

Skogssalvia

Salvia nemerosa (skogssalvia) är en flerårig växt. Blommorna är lätta att klippa och ger inget pollen men är mycket rika på nektar, vilket gör dem attraktiva för inhemska bin, fjärilar och kolibrier!

Opals™ klassificering: 1

Midsommarblomster

Midsommarblomster, eller erodium spp., är vintergröna perenner som trivs bäst i skuggan i varma inlandsområden.

Den här växten odlas som en halvhärdig ettårig växt i kallare områden och är alltid attraktiv, friblommande och skadedjursfri. Den är besläktad med pelargoner och är ganska allergivänlig!

Opals™ klassificering: 2

error: Innehållet är skyddat
Sök