Vilken typ av luftväxt har jag? Identifiera och ta hand om vanliga sorter

Om du har en luftväxt är en av de viktigaste sakerna du kan lära dig om den exakt vilken typ av luftväxt du har! Tro det eller ej, men det finns dussintals olika sorter av tillandsia, och de har ofta sina egna individuella skötselbehov. Så här identifierar du luftväxter och tar hand om dem.

Luftväxter är de coolaste och mest mångsidiga inomhusväxterna du kan välja. Tillandsia-arter behöver ingen jord för att växa, eftersom de absorberar vatten genom sina blad. Ännu roligare? Det finns många olika typer av luftväxter! De finns i massor av olika storlekar och former, allt från små späda kottar till enorma tjocka tentakler.

Ofta vet man inte vilken typ av luftväxter man har när man talar om luftväxter. Det är viktigt att ha denna information eftersom olika sorter ofta har olika skötselbehov. Till och med i butikerna är det vanligt att hitta en samling tillandsia i olika storlekar, färger och former utan någon etikett som skiljer dem åt – de säljs helt enkelt under rubriken ”olika luftväxter”.

Det finns många olika sorters luftväxter, och i den här guiden får du en introduktion till några vanliga sorter och lite extra information om varje sort.

Innan du djupdyker i varje sort, bör du veta grunderna om luftväxter. De är enkla att ta hand om men har unika behov.

Den här listan hjälper dig att välja din nästa luftväxt, identifiera de du redan har och lär dig lite specialvård som krävs för specifika sorter.

T. stricta ’Gytter tillandsia’

T. stricta ’Gyttertillandsia’ är en liten till medelstor mörkgrön luftväxt med vertikala, spetsiga blad som blir djupare i färgen i ändarna.

Särskilda anmärkningar: Detta anses vara en av de enklaste luftväxterna att odla, så den är perfekt för nybörjare.

T. ionantha v. rubra

Den här typen av luftväxt är en liten, bollformad luftväxt med klargröna blad som mörknar till en karmosinröd färg i mitten av växten. Den är täckt av trikomer, vilket ger den ett luddigt utseende.

T. ionantha ’Nåltillandsia’

Luftväxten nåltillandsia är stor och formad som en spetsig tallkott. Bladverket blir klarrött när det blommar och den producerar en vacker lila blomspira. Bladen växer mer upprätt än många andra luftväxters, vilket ger den sin karakteristiska kompakta konform.

T. ionantha v. scaposa

Denna växts bladverk växer rakt uppåt och formar ett tätt knippe. Bladen är ljusgröna och kan ibland se nästan vita ut. När den blommar blir de inre bladen röda och växten producerar ett klarlila högblad.

Särskilda anmärkningar: Bladen är mer ömtåliga på denna typ av luftväxt än andra, så var försiktig när du hanterar den. T. ionantha v. scaposa gillar frekvent vattning och svala temperaturer.

T. magnusiana

Denna växt har tunna, silverfärgade blad som förgrenar sig till en vild man. Dess blomma är lila och växer på ett rött spjut som sticker upp från mitten av växten.

Särskilda anmärkningar: Denna luftväxt föredrar svala temperaturer och mycket luftcirkulation.

T. ionantha fuego

T. ionantha finns i stora och små varianter. Den har en rundad, stubbig bas med spetsiga uppåtriktade silvergröna blad som blir eldröda när den blommar.

Särskilda noteringar: Lätt att odla och föröka i olika förhållanden, så det är bra luftväxter för nybörjare att prova sig fram med.

T. tectorum (även känd som Snowball = snöboll)

Snöbollen är en fluffig, vit luftväxt med hår på bladen, så kallade trikomer, som ger den den attraktiva snöbollseffekten. Den kommer från Peru där den föredrar ett torrare klimat. Snöbollen klarar sig inte lika bra i ett varmt och fuktigt klimat, så det är en perfekt luftväxt för inomhusbruk. T. tectorum är sällsynt och därför ganska mycket dyrare än vissa andra sorter.

Särskilda anmärkningar: Ge T. tectorum mycket luftcirkulation och låt den torka ordentligt mellan vattningarna. Vattna denna luftväxt via kortare vattenbad och spara sprayduschen för fuktälskande sorter.

T. stricta ’Stiff Purple’

’Stiff purple’ har spretiga, spindelaktiga, gröna blad med en lila nyans och tjocka, cylinderformade pastellrosa blommor.

Särskilda anmärkningar: T. stricta trivs bäst i en fuktig miljö med god luftcirkulation. Om du bor i ett varmt klimat kan du till och med ha dem utomhus.

T. argentea

Den här typen av luftväxt är mycket liten och har en massa tunna, stripiga, hårliknande blad. Blomman är klarröd och sticker rakt ut ur mitten av plantan. Särskilda anmärkningar: T. argenteas lilla storlek gör den perfekt för terrarier eller andra små behållare.

T. harrisii

T. harrisii har bleka, blågröna blad som är tunna, spetsiga och kröker sig nedåt. De blir ungefär 8-13 cm höga och åtta centimeter breda. Blommorna är röda och lila.

Särskilda anmärkningar: I sitt hemland Guatemala växer de här växterna i starkt solsken på stenar, så förvara dem på en ljus plats i ditt hem.

T. brachycaulos v. abdita

Den är medelstor med väldigt mjuka gröna blad som blir klarröda när den börjar blomma. T. brachycaulos v. abdita producerar färgglada blommor i lila, gult och rosa.

T. xerographica (även kallad kungen av tillandsior)

Det finns en bra anledning till att den är känd som kungen av tillandsior! Det är en mycket stor (upp till en meter i diameter!) rosettformad luftväxt med silverblå blad. T. xerographica har sitt ursprung i torra skogar i Mexiko, El Salvador och Guatemala.

Särskilda anmärkningar: När den här luftväxten blommar får den en enorm röd och klargrön blomspira som håller i månader.

T. plagiotrophica

Den här luftväxten har ett svaggrönt bladverk som växer i en fantastisk stjärnform och blir 10-15 cm hög. När den blommar har den en helt vit blomma i mitten av bladverket.

Särskilda anmärkningar: T. plagiotrophical har sitt ursprung i San Salvador och Guatemala och gillar svalare temperaturer och bra luftcirkulation. Placera den i ett välventilerat område för bästa resultat.

T. streptophylla (även kallad Shirley Temple)

Shirley Temple-plantan har ljusgrönt bladverk med en lätt lila nyans. De breda bladen krullar sig nedåt och blir ibland ringformade, därav namnet ”Shirley Temple”.

Särskilda anmärkningar: Shirley Temple-luftväxter föredrar torra miljöer, så vattna dem mer sällan än andra tillandsiaväxter och strunta i att sprayduscha dem, eftersom de inte gillar att vara för fuktiga. Ge dem i stället ett bad då och då.

T. flabellata rubra

Detta är en stor luftväxt med breda gröna blad med rubinröda spetsar och klarkarmosinröda blomspiror. Den brukar bli ungefär 15-23 cm lång, men kan bli upp till 45 cm lång.

Särskilda anmärkningar: kan odlas i jord i en kruka eller utan jord som andra luftväxter.

T. capitata ’Peach’ (svenska ’persika’)

”Persikan” är en medelstor luftväxt med silverfärgat bladverk som skiftar till persika när den blommar. De har en symmetrisk konisk rosettform.

Särskilda anmärkningar: T. capitata ’Peach’ har sitt ursprung i de fuktiga delarna av Syd- och Centralamerika, så de gillar att bli sprayduschade såväl som badade.

T. baileyi (även kallad Baileyis Ball Moss, på svenska ’Baileyis mossboll’)

”Baileyis mossboll” har sitt ursprung i Mexiko och södra USA, där den växer i träd. Dessa luftväxter är långa (15-20 cm) och tunna med tentakelliknande rundade klargröna blad som sträcker sig uppåt och utåt. När den blommar får bladverket en djup lila nyans.

Särskilda anmärkningar: Denna tillandsia skjuter lätt skott, så om du vill ha en luftväxt som förökar sig är den här ett bra val.

T. circinata

T. cirinata är medelstor (15-20 cm hög med en bas på ca tre cm) med silvergröna blad som så småningom krullar sig hela vägen runt till cirklar. Blommorna är lysande gula eller lila.

Särskilda anmärkningar: T. circinata är mycket tåliga, lättskötta växter och klarar sig bra i områden med svagt ljus.

T. pruinosa (även kallad Fuzzywuzzy)

Fuzzywuzzy är en mycket liten luftväxt som har trikomer överallt, vilket ger den sitt karakteristiska ”luddiga” utseende. De cylindriska bladen vrider sig i olika riktningar men växer i allmänhet uppåt och är mörkgröna med en silverfärgad nyans. Ger lila blommor på en klarrosa stjälk.

Särskilda anmärkningar: föredrar svalare temperaturer och områden med frisk, rörlig luft.

T. butzii

Den här typen av luftväxt har en rundad, fläckig bas med tunna, lockiga blad som skjuter uppåt och är gröna till gulaktiga i färgen. Den blir 13-18 centimeter hög och upp till 10 centimeter bred.

Särskilda anmärkningar: Den här luftväxten gillar svala, fuktiga klimat och frekventa vattningar, så bada och spraya den regelbundet.

error: Innehållet är skyddat
Sök