Pilvatten: rotningshormon du kan göra själv för dina nya sticklingar

Som certifierad växtälskare är jag alltid ute efter att odla fler växter så snabbt jag kan. Ett rotningshormon är ett utmärkt sätt att uppmuntra nya sticklingar att snabbt få rötter. Det här gör-det-själv receptet på rotningshormon är enkelt att göra och helt gratis tack vare en mycket speciell växt: pil!

Har du någonsin förvånats över hur snabbt pilen växer? Både träd och buskar växer så snabbt att du kanske blinkar och upptäcker att det plötsligt dyker upp ytterligare två grenar.

Det är en av de snabbast växande växterna i världen och det finns ett vetenskapligt skäl till detta. Pilarna växer så snabbt eftersom de är fulla av ett mycket speciellt växthormon som kallas indolsmörsyra.

Nästa gång du beskär din ostyriga pil, släng inte grenarna. Du kan faktiskt utnyttja pilens starka tillväxthormoner när du odlar andra växter. Det här gör-det-själv rotningshormonet utnyttjar pilens kraft för att hjälpa dina andra växtsticklingar att växa snabbare.

Pilens historia

Med över 400 arter inom släktet Salix finns det många olika typer av pilar över hela världen. Pil har en lång medicinsk historia och är mest känd för att vara den naturliga formen av aspirin. Salicylsyra är huvudbeståndsdelen i pilbark och när den isoleras blir det aspirin!

Aspirin tillverkades för första gången 1899, men bladen och barken har använts i tusentals år av ursprungsbefolkningar för att behandla inflammation och smärta.

Och innan det fanns kommersiellt rotningshormon användes pil som ett naturligt rotningshormon för att föröka växter.

Vad är ett rotningshormon?

Om du är intresserad av att föröka växter är ett hemmagjort rotningshormon ett praktiskt verktyg att ha till hands. Rotningshormon hjälper till att stimulera rottillväxten för nya växtsticklingar. I min förökningsguide för krukväxter rekommenderar jag att du använder ett rotningshormon för några förökningsmetoder, bland annat förökning genom stam- och bladskärning.

Vissa sticklingar fungerar bra på egen hand, till exempel suckulenter, medan andra har svårare att rota sig. Vissa sticklingar klarar sig bra direkt i vatten, medan andra gillar att planteras direkt i jorden. Om du använder ett rotningshormon hjälper du till att främja förökning i jorden.

Hur fungerar rothormoner?

Precis som vi har växter hormoner. Även om de inte orsakar akne och viktökning som de gör hos oss, hjälper de växterna enormt mycket med tillväxten.

Det finns fyra huvudsakliga hormoner för växter: auxin, gibberellin, cytokinin och abskisinsyra. Auxin är den som jag är intresserad av i dag eftersom den stimulerar rottillväxten.

Det finns två naturligt förekommande auxiner som kallas för rotningshormon: indolyl-3-ättiksyra (IAA) och indol-3-smörsyra (IBA). Det finns också två syntetiska auxinhormoner, NAA och 2,4-D, som finns i kommersiella rotningshormoner.

Genom att förse en växt med auxin ger vi den de hormoner som den behöver för att uppmuntra sticklingar att gro rötter. Precis som med medicin måste du ge rätt dos av rotningshormon. För mycket och växten dör. Inte tillräckligt, och det kommer inte att göra någon skillnad.

Vad är ett naturligt rotningshormon?

Innan det fanns kommersiella rotningshormoner fanns det naturliga rotningshormoner. Många växter producerar sina egna rotningshormoner efter en tid, men om du tillsätter dem direkt efter att du har gjort en stickling kan du påskynda processen.

Det naturliga rotningshormon jag föredrar är pil, eftersom det innehåller höga halter av auxinet IBA. Pil innehåller också salicylsyra som verkar svampdödande och bidrar till att öka förökningens framgång genom att skydda mot infektioner. Unga pilskott har mest IBA.

Det räcker med en eller två pilkvistar för att du ska få tillräckligt med pilvatten för detta gör-det-själv rotningshormon som du kan använda i din trädgård och i din förökningsstation. Beskärning stimulerar faktiskt den nya tillväxten i pilträdet och du kommer att få oändligt många skott.

Du kan antingen använda pilvattnet på nya avlingar genom att blötlägga stammen i 24 timmar eller använda det direkt på redan rotade sticklingar för att främja starkare rötter. Att vattna nya plantor med pilvatten är också ett utmärkt sätt att främja tillväxten.

Recept för rotningshormon av pilvatten

Pilkvistar (Salix) är rika på hormonerna indol-3-smörsyra (IBA), som stimulerar rotning, och salicylsyra (SA), som skyddar sticklingarna mot svamp- och bakterieinfektioner. Gör te av pilkvistar som ett gör-det-själv rotningshormon för att föröka sticklingar.

Material

  • Unga pilkvistar, med en diameter som en blyertspenna eller mindre
  • Kokande vatten
  • Glasburk

Tillverkning!

  • Först skördar du dina pilkvistar. Du bör skörda unga grenar, helst under det första året av deras tillväxt. Grenarna bör inte vara tjockare än en blyertspenna.
  • Ta sedan bort alla blad från grenarna. Skär grenarna i bitar på ca 2,5 centimeter. Oroa dig inte för att det ska vara exakt, utan börja bara klippa!
  • För att blötlägga grenarna behöver du en värmesäker behållare, t.ex. en glasburk. Fyll behållaren med dina avklippta pilkvistar tills den är halvfull. Häll kokande vatten över pilen och låt blandningen dra över natten. Efter 24 timmar silar du bort pilkvistarna.

Hur man använder rotningshormon

Du kan använda ditt pilvatten för att blötlägga nya sticklingar eller för att vattna redan rotade sticklingar i jorden. Om du blötlägger sticklingar i pilvatten ska du se till att späda ut pilvattnet så att det är hälften så starkt.

Du kan också använda pilvattnet för att vattna nya plantor med hjälp av en vattenkanna.

För att förvara ditt pilvatten kan du lägga det i kylskåpet och använda det inom två månader.

error: Innehållet är skyddat
Sök