Sex sorters liljor för sommarträdgården

Liljor har fängslat trädgårdsmästares hjärtan i århundraden. När en odlingsväxt är så gammal och mångsidig som liljan innebär det att det finns många olika typer av liljor att välja bland. I dag ska jag gå igenom de många olika typer av liljor som finns så att du kan hitta den perfekta liljan för din trädgård. Dessutom får du inte missa min fantastiska present i slutet av inlägget!

En gång i tiden hade jag den mest magnifika lilja. Den underbara liljan ”black beauty” fick jag som lök av en kär vän. Den trivdes så bra i min trädgård att den växte sig jättestor. Den måste ha varit nästan tre meter hög i sin krafts dagar.

De många stjälkarna hade dussintals och åter dussintals med blommor. Tillsammans med den okända sorten av gul lilja som växte bredvid den, fick jag ett fantastiskt liljevalv som utgjorde en dramatisk ingång till trädgården.

Men liljor är extremt giftiga för katter. Om så bara en gnutta pollen hamnar på deras päls och de slickar i sig det kan de bli svårt sjuka. Så även om jag älskade de vackra liljorna, älskar jag min katt ännu mer. Det var dags att ta farväl av mitt liljevalv.

Eftersom jag inte kunde flytta den förrän i slutet av växtsäsongen var jag tvungen att gå ut varje dag och för hand klippa bort pollenet från stjälkarna det första året jag hade min katt. Jag beundrade liljan varje dag, väl medveten om att den inte skulle finnas i trädgården nästa år.

Även om den nu är borta sedan länge och har fått ett nytt hem, har jag fortfarande en förkärlek för liljor. Varje gång jag får syn på dem i någons trädgård stannar jag alltid upp för att beundra dem. Jag kommer att odla dem i min trädgård igen, precis som jag gjorde i tio år innan jag fick en katt. Idag vill jag fira dessa älsklingar och visa hur många olika typer av liljor det finns att njuta av!

Möt liljan

Få blommor är så djärva och mångsidiga som liljan. Sommarlökar har en tendens att ge lysande färgstänk och liljor gör ingen besviken. De finns i alla färger du kan tänka dig, ibland med fläckiga mönster och kontrasterande färger.

De flesta liljor blommar från juni till augusti, men vissa sorter kan blomma så tidigt som i maj och så sent som i september.

Liljor har odlats i tusentals år. Några av de första gångerna som liljor nämns är för fyratusen år sedan. Grekerna var särskilt förtjusta i liljor och hade bilder av dem på sin keramik.

Man har hittat föremål med liljemotiv från den antika minoiska kulturen på Kreta. De är också populära i Kina och Japan och har använts som bordsdekoration i matsalen i århundraden.

Olika typer av liljor

Du kanske inte ser några av dina ”favoritliljor” nedan. Även om många blommor bär namnet lilja är de egentligen inte liljor. Detta inkluderar kannor, kallor, dagliljor, näckrosor och liljekonvaljer. Äkta liljor är de som tillhör liljesläktet.

Av de äkta liljorna finns det nio avdelningar, var och en med sina egna underavdelningar. Varje lilja hör till en av dessa avdelningar. Faktum är att vissa liljor kan höra till flera olika avdelningar. Att säga att det kan bli förvirrande är en underdrift. Som du kan föreställa dig finns det otroligt många liljor. Det betyder att du kan få i stort sett vilken färg, storlek eller form som helst på liljorna.

I många fall ser en lilja ut som en lilja och det är inget fel med det. Du behöver inte känna till de hortikulturella avdelningsklassificeringar som fastställts för att lyckas.

Asiatisk lilja (lilium asiatica)

Sex sorters liljor för sommarträdgården

Många trädgårdsmästare har asiatiska liljor i sina trädgårdar eftersom de är en av de lättare liljorna att få tag på och odla. De är kända för att finnas i många olika klara färger, allt från pastellfärger till djupt röda färger. Blommorna har ofta fläckiga kronblad och syns verkligen i trädgården. Blommorna har olika former, från enkla till böjda.

Deras raka stjälkar har många blommor, tre till sex stycken per stjälk. Växterna blir 1 till 1,5 meter höga och kan vanligtvis stå på egen hand utan något stöd. Asiatiska liljor är en av de första liljorna som blommar, blommorna slår ut sent på våren och tidigt på sommaren. De lever länge och växer kraftigt och har en lång blomningstid på cirka en månad.

Till skillnad från de flesta andra liljor har asiatiska liljor ingen doft. De är också en favorit för rådjur och kaniner, så se till att de står på en plats i trädgården som de inte kan komma åt.

Plantera dina asiatiska liljor på våren eller hösten i soligt läge eller halvskugga. De klarar sig bra i de flesta jordtyper, men föredrar väldränerad jord med gott om näringsämnen.

För lågväxande sorter, se ”horizon” (orange), ”india” (röd), ”paulus potter” (vit med röd mitt) och ”admiration” (gräddvit). Andra anmärkningsvärda sorter är ”connecticut king” (gul), ”monta rosa” (rosa), ”roma” (gräddvit), ”enchantment” (orange), ”alaska” (vit) och ”gran paradiso” (röd).

Orientalisk lilja (lilium orientalis)

Sex sorters liljor för sommarträdgården

Av alla liljor är orientaliska liljor de som märks mest. Dessa dramatiska blommor kan vara lika stora som en tallrik och har krusade kanter. Kronbladen är mycket större än hos asiatiska liljor och öppnar sig helt och hållet, vilket gör att fläckar och andra livfulla mönster syns bra.

De blir höga, mellan 1 och 1,5 meter, och behöver ofta stöd för sina stora blommor. De här liljorna är de sista som blommar, de slår ut fram på sensommaren från augusti till september.

Allt hos dem är djärvt. De klara färgerna omfattar vanligtvis rött, lila, rosa och vitt. De producerar stora mängder pollen som måste klippas bort om de tas inomhus. Och deras härliga doft är oöverträffad!

Orientaliska sorter är mer toleranta och trivs till och med i svalare områden. De klarar de flesta jordmåner.

En av de mest populära liljesorterna någonsin, ”star gazer”, har rosa blommor med vita kanter och mörka fläckar. Det är en populär snittblomma som håller länge, har en fantastisk doft och är uppåtvänd, vilket gör den lätt att beundra.

Andra populära sorter är ”mr. Ed” (vit med röda prickar), ”miss america” (ljusrosa), ”miss germany” (rosa med en ljusröd stjärna) och ”my romance” (mörkrosa). Andra anmärkningsvärda sorter är ”marco polo” (vit med en ljusrosa kant), ”mona lisa” (rosa) och ”casa blanca” (vit) samt ”roselily felicia”.

Krollilja (lilium martagon)

Sex sorters liljor för sommarträdgården

Om du gillar rikliga mängder, prova att odla krolliljor! De här liljorna, som är mer kända som turbanliljor, kan bli nästan två meter höga och får ett dussin eller fler blommor per stjälk. Faktum är att du kan få se upp till 50 blommor per stjälk om du har tur.

De är bland de svåraste liljorna att odla, men väl värda ansträngningen. De är ofta gula, orange, mörkröda, vita, rosa och ljuslila med fläckar. Blommorna är mycket mindre och nedåtvända med böjda kronblad.

Turbanliljor blommar i början till mitten av sommaren, från maj till juni. De fungerar utmärkt som kantväxter. De har smala stjälkar och blir mellan 1-2 meter höga.

Plantera dem på hösten för blomning i maj eller juni. Av alla liljor tål dessa bäst att stå i skugga. De trivs i lätt alkalisk och väldränerad jord. Det kan ta dem ett år eller så att anpassa sig till din trädgård, men de kommer att trivas i många år när de väl är etablerade.

Populära sorter är ”arabian knight” (doftande, gyllene med mahognyfärgade fläckar), ”manitoba morning” (rosa-röd med mahognyfärgade fläckar) och ”scarlet morning” (orange blommor med mahognyfärgade fläckar).

Trumpetlilja

Sex sorters liljor för sommarträdgården

Dessa liljor producerar alltid en mängd blommor. På varje stjälk kan du få i genomsnitt 12-15 blommor. Blommorna är mycket väldoftande med en tung söt doft, så du kommer säkert att njuta varje gång du passerar dessa skönheter.

De flesta blommorna har kontrasterande färger i vitt, gult, orange och rosa. De vaxartade, trumpetformade blommorna är 15-25 cm långa och är antingen uppåtvända eller skålformade.

Till skillnad från de flesta andra liljor är de inte frosthärdiga och bör planteras efter att frosthotet har passerat. Men de är ganska lätta att odla så länge de planteras på en solig plats och hålls fuktiga.

Eftersom de planteras senare kan du förvänta dig att de blommar i mitten eller slutet av sommaren. De har en lång blomningsperiod tack vare att de får knoppar två eller tre gånger.

Vanliga trumpetliljor är lilium longiflorum (känd som ”easter lily” med rent vita blommor), lilium regale (rosa utsida, vit insida och gul hals) och lilium leucanthum (böjda kronblad och tydliga ståndare).

Orienpet hybridlilja

Sex sorters liljor för sommarträdgården

När man korsar orientaliska liljor och trumpetliljor får man orienpetliljor! Som med alla bra korsningar får du de bästa egenskaperna från båda föräldrarna. Orienpetliljor är lysande och djärva som orientaliska liljor, men har trumpetliljornas färg och överflöd. Detta gör dem till en av favoriterna för hemmaträdgårdsmästare.

Orienpetliljor finns i vitt, rött, gult, orange och rosa. Blommorna är vaxartade och lätt böjda och blommar mot slutet av trädgårdssäsongen. Orienpetliljans blommor är också starkt doftande.

Som hybrid är de mycket mer toleranta mot torka, värme, kyla och sjukdomar än sina föräldrar. Med tunga stammar är de ganska robusta och mellan 1-2,5 meter höga.

Bland de populära orienpetliljorna finns min älskade ”black beauty”, ”flashpoint” (klarrosa blommor med vita kanter och stark doft), ”gluhwein” (mjukt persikofärgad med röda och rosa toner och gyllene hals), ”belladonna” (glad gul färg med stora skålformade blommor).

Vilda liljearter

Sex sorters liljor för sommarträdgården

Dessa liljor är början på allt, så de är värda att nämnas! De är alla inhemska arter som finns i de tempererade områdena i Nordamerika, Europa och Asien. Alla liljesorter är framodlade från dessa blommor.

I naturen förökar de sig genom frön. Men vilda liljearter kan vara svåra att odla för hemmaträdgårdsmästare, trots att de klarar sig bra på egen hand utan mänsklig hjälp. Om du har turen att bo där de är naturligt förekommande kommer de att känna sig som hemma och vara enkla att odla. Det är ett nöje att ha så vackra inhemska växter!

Kända arter bland de vilda liljorna är bland annat kanadallilja (lilium canadense), tigerlilja (lilium lancifolium), orangelilja (lilium henryi), madonnalilja (lilium candidum) och gullbandslilja (lilium auratum).

Plantering av liljor

Liljor kommer från äkta lökar och bör planteras antingen på hösten fyra veckor innan den första frosten eller tidigt på våren när det går att gräva i jorden. Placera varje lök med 30 cm mellanrum och 15 cm djupt. För att undvika lökröta bör du plantera dem i väldränerad jord.

Du kan också plantera liljor i kruka, men det måste vara en lågväxande sort. Se till att krukan är tillräckligt djup, cirka 30-40 cm. Kombinera med bra krukväxtjord för ordentlig dränering.

Liljor kan växa i halvskugga men föredrar sol. Eftersom de gillar att ha ”kalla fötter” bör du lägga till växter som skuggar den nedre delen av plantan från eftermiddagssolen. De passar bra ihop med perenner och ger sprakande sommarfärger efter vårens buskblommor.

Höga liljor kan behöva stöd för att stå upprätt. Överväg att plantera dina lökar i ett område som är skyddat från starka vindar. När de växer ska du ge dem mycket vatten och gödsla varannan vecka tills de har blommat färdigt.

Lycka till!

error: Innehållet är skyddat
Sök