Växtguide för klematis: Hur man får fantastiska blommor

Klematis är en vacker och känslig blommande växt som är oerhört populär bland många trädgårdsmästare. Deras rankor kan klättra uppför nästan vad som helst och de kan försköna vilket tråkigt staket eller spaljé som helst. Om du har köpt en ny planta innehåller den här guiden allt du behöver veta för att ge din klematis den bästa starten och överleva den första viktiga vintern.

Klematis är utan tvekan mest känd som en fantastisk klätterväxt. Namnet kommer från det grekiska ordet klema, som betyder ”klätterväxt”.

Klematis symboliserar uppfinningsrikedom och inre skönhet. Detta beror troligen på deras smarta klätterförmåga och hur väl de kan fästa sig vid träd och väggar.

År 1569 förde växtsamlare den första klematisen till England från Spanien. Det var dock inte förrän på 1800-talet som dagens mest populära storblommiga version kom från Kina. De var redan populära i japanska trädgårdar, men blev också mycket populära hos viktorianerna.

Tyvärr slog vissnesjukan ut större delen av det kommersiella utbudet och det var inte förrän efter andra världskriget som storskalig förökning kunde påbörjas igen. Och som vi vet nu har de ökat sin popularitet sedan dess!

Lär känna klematisblomman

Det finns över 300 sorter av klematisväxter, och ännu fler hybrider. De delas ofta in i två grupper: storblommiga och småblommiga.

När blommar klematis?

Olika sorters klematisblommor blommar vid olika tidpunkter, men du kan hitta dem någonstans mellan senvintern och senhösten. De flesta sorter har enkla blommor och är lätt doftande.

Många klematisblommor ändrar färg under hela säsongen, särskilt i solsken. Efter blomningen sitter de vackra frökapslarna kvar på plantan långt in på vintern.

Hur man odlar klematis

Innan du köper en klematisplanta bör du ta upp plantan ur krukan och kontrollera om den har några ”gömda” och friska vita rötter i överflöd. Om den förstnämnda är närvarande och men de sistnämnda saknas, välj då en annan växt. Du vill redan från början utesluta problem eller dåliga växter ur din trädgård.

Det finns en anledning till att klematis säljs i högre krukor. De ska planteras med plantans övre krona cirka 50-75 mm under marknivå. Detta minskar dramatiskt risken för vissnesjuka.

När du ska plantera

Du kan plantera en klematisranka så snart marken är brukbar. Precis som lökar växer rötterna under sommaren och hösten för att lagra energi till topp- och blomtillväxten på våren.

När du planterar gräver du ett hål och täcker sedan botten rikligt med kompost. Tillsätt matjord för att täcka komposten och plantera sedan din väl vattnade klematis. Den nya plantans stam måste noggrant och säkert fästas mot något slags stöd. Den här växten gillar svala rötter, så du kan lägga stenar eller grunda ettåriga växter vid jordytan.

Du kan lägga ut lätt vintermull utöver ovanstående, men kom ihåg att minska den när marken når temperaturer kring +3 C för att uppmuntra tidig tillväxt. Det är här som en jordtermometer kan vara mycket användbar på våren för att övervaka dina växter.

Överväg att plantera två olika sorter tillsammans, en tidigt blommande och en sent blommande, med en buske som blommar mitt i säsongen för bästa resultat.

Var du kan plantera klematis

Låt klättrarna klättra och umgås! Tänk på klematis som sociala växter som gillar att umgås. De trivs med svala rötter och varma soliga blad med vänner. Det är mycket mer sannolikt att de lyckas när de inte är isolerade och utsatta för ett spjälverk. Låt dem i stället umgås med en ros, kaprifol eller ett blåregn. På mer extrema platser kan du plantera en buske för alla årstider, till exempel doftbuske, för att avskärma deras bas på avstånd. Tillsammans skyddar de varandra från skadlig kyla eller torra vindar beroende på årstid.

Om du vill odla en vinstock nära en murad vägg, se till att plantera den 600 mm från väggen för att undvika att plantera ditt senaste exemplar över betongplattan, vilket kraftigt minskar rötternas utbredning. Om den föreslagna klematisen är en av de kortare typerna, till exempel 1,8-2,4 m, bör du försöka flytta den eftersom de sorter som är över 3,7 m, som montana, gör sig bäst mot en murad vägg.

Klematis kan planteras nära ett trästaket utan problem eftersom rötterna lätt kan ta sig igenom stolparna. Försök dock att undvika att plantera klematisrötter omedelbart under ett behandlat staket eftersom avrinningsvattnet kan vara en källa till kontaminering.

Det bästa stället att placera en klematis på är utan tvekan att låta den löpa genom en annan buske eller ett prydnadsträd.

Plantering av klematis i kruka

Om du vill kan du till och med odla klematisplantor i krukor med lite särskild omsorg. Välj först en behållare som är minst 46 cm bred, hög och djup. Du bör undvika alla typer av behållare som leder värme (metall, svart färg) eftersom växten vill hålla rötterna svala.

Plantera i en krukväxtjord som har ett högt innehåll av torvmossa. Detta hjälper växten att behålla fukten, men ser också till att den får tillräckligt med dränering.

Och som alla klätterväxter behöver den stöd. Placera behållaren mot en vägg eller en spaljé eller använd bambupålar för att låta den stå på egen hand. Så här kan du bygga en vacker vävd bambusspaljé – den perfekta platsen för din nya planta!

Hur man tar hand om klematis

Nu när du har planterat din klematis måste du ta hand om den! Här är viktiga saker du bör veta för att få en lycklig och frisk växt.

Ljus

Låt ljuset skina på din klematis. De behöver minst en halv dag med solsken eller starkt filtrerat ljus för att blomma. Försök att se till att området ovanför rötterna är skuggat under den varmaste delen av dagen eftersom de gillar att hålla rötterna svala. Undvik dock att använda en mörk platta över rötterna, eftersom detta snabbt kan hetta upp och minska luft- och regntillförseln till växten.

I varmare klimat med långa växtsäsonger och varma temperaturer kan du plantera en klematis i halvskugga. I kallare klimat med kortare växtsäsong bör man dock följa ovanstående.

Vatten

Eftersom klematisväxter har så djupa rötter måste du vattna dem ordentligt för att nå dem. De kräver regelbunden vattning, särskilt när det har varit särskilt torrt.

Gödsling

På våren bör du ge dem en första dos av gödsel med lågt kväveinnehåll när knopparna är ungefär 5 cm långa. Därefter bör du alternera med ett balanserat gödningsmedel fram till slutet av växtsäsongen.

Beskärning

Det finns några saker att tänka på när du beskär din klematis. På våren ska du beskära stammarna till det lägsta paret med friska knoppar. Därefter kan du beskära för att kontrollera växtens storlek och form.

Klematisblommor som är fyra år eller äldre kommer att få allt färre blommor. Du kan regelbundet beskära gamla stjälkar på våren för att främja kompakta blommor. Ta gärna bort döda eller skadade stammar när det behövs.

Vanliga skadedjur och sjukdomar hos klematis

När det gäller skötsel av klematis är det vanligast att du ser något som kallas vissnesjuka. Även om många blommor på fina stjälkar ger en vackert vacker, smidig växt, är det också dess undergång. Om plantan inte är ordentligt fastsatt kan stjälkarna brytas och svampar kan växa i såren. Detta orsakar att klematis vissnar.

Detta problem uppstår oftast när plantan är ung och blomknopparna precis har börjat öppna sig. Om klematis vissnar är det bästa du kan göra att omedelbart ta bort de drabbade områdena. Skär sedan en tum längre bort från de drabbade områdena eftersom svampen kan finnas kvar i friska delar av växten.

När det gäller skadedjur är sniglar och fjärilslarver till Helicoverpa zea det största problemet. Sniglar föredrar unga skott och kryper upp på våren. Öronvivlar kommer mitt i sommaren och kan skada sent blommande klematis över en natt. Blanda ihop en naturlig skadedjursspray med blandade örter och grönsaker för att avskräcka dem.

Vinterbehandling av klematisrankor

Det finns ett viktigt steg för att se till att din nya klematisväxt klarar vintern. Vanligtvis köper man en klematis på våren eller försommaren och låter den sedan vara på hösten. Sedan förväntar de sig att växten ska växa och bli större och bättre året därpå. Det är dock ett stort misstag. En ung grundstam kan bli utmattad av att försöka hålla hela plantan vid liv under en lång vinter.

Här är vad du bör göra för att ge din nya planta de bästa förutsättningarna för att lyckas. Under hösten efter blomningen kan du klippa ner plantan till mellan 30 och 45 cm. Se sedan till att den återstående stammen är upphöjd från marken. Det var allt! Den unga rotstocken sparar sin energi inför vintern. Upprepa detta igen den andra vintern efter köpet. Under det tredje året bör rotstocken vara tillräckligt mogen för att inte kräva en tredje höstbeskärning.

Klematisväxter behöver en viloperiod för att växa som bäst. För att nå vila krävs en nattemperatur på 7,5 grader Celsius under en vecka. Därefter bör plantan ligga i vila i ungefär sex veckor.

Hur man förökar klematis

Att föröka klematis är lite annorlunda än en vanlig växt. Sticklingar är det enklaste sättet att föröka den känsliga rankan, men kom ihåg att inte alla sticklingar slår rot. Du bör ta alla sticklingar från en etablerad ranka som är minst två år gammal. Du kan ta sticklingar från sen vår till slutet av sommaren.

Följ de här stegen för att föröka din klematis:

  • Hitta en ranka att klippa. Du behöver en som inte har några blommor eller knoppar och som är ganska lång. På så sätt kan du dela stammen i minst tre sticklingar. Sikta på att ta en stickling av mjukt växtmaterial några veckor in på växtsäsongen när det inte är för nytt eller för hårt.
  • Skär över en bladled, det vill säga det område där två blad växer från varandra. Placera din stickling i en fuktig pappershandduk för att undvika chock.
  • Med en mycket vass kniv och en skärbräda lägger du ditt första snitt. Klipp 5 cm ovanför bladskarven, 5 cm under bladskarven och klipp sedan av ett blad så att du bara har ett kvar.
  • Doppa sticklingarna i rotningshormon. Använd en penna eller ett finger för att göra ett hål i planteringsjorden. Sätt försiktigt in stammen i hålet och fyll det med jord. Se till att ditt snitt har tillräckligt med stöd.
  • Upprepa stegen tills du har några sticklingar.
  • Vattna sticklingarna ordentligt.
  • Täck plantorna med en genomskinlig plastpåse för att hålla dem fuktiga. Låt inte sticklingarna torka ut.
  • Placera dina sticklingar i ett varmt område utan direkt sol.

Med lite kärlek och uppmärksamhet i början kan du njuta av den här vackra klätterväxten i många år framöver.

error: Innehållet är skyddat
Search