Hur du startar en trädgård från grunden utan att tömma plånboken

Från bara jord till en frodig trädgård på bara några månader – här får du veta hur du startar en trädgård som du älskar för mindre än 250 kronor! Den här metoden kan hjälpa dig att skapa ett en vacker plats att njuta av i många år framöver.

Tvärs över gränden från mitt förra hem hade jag goda grannar – nästan familj – som hade en vacker trädgård. Mina underbara grannar hyrde huset och hade inte så mycket pengar att skapa en trädgård från grunden för, så de kom på ett smart och ekonomiskt sätt att skapa en imponerande trädgård utan att det kostade skjortan. Och vet ni vad? De gjorde det på bara några månader!

Med denna enkla metod förvandlade de en tom del av sin bakgård till en vacker och frodig trädgård under sin första trädgårdssäsong. De fortsatte till och med att odla sin trädgård i hela 15 år.

Det stämmer, 15 år!

Det som startades på bara en säsong blev en plats full av frodiga växter, vackra blommor och ätbara grönsaker på enklast möjliga sätt: genom att plantera från frö.

Hur man startar en trädgård

Det finns inget fel sätt att starta en trädgård.

Jag har verkligen utvecklat min egen trädgårdsstil och mina egna tekniker, varav jag måste erkänna att en del är lite okonventionella. Troligen för att trädgårdsarbete inte är något jag lärt mig hemifrån. Jag är en självlärd trädgårdsmästare som har samlat på mig lite av varje från andra fantastiska trädgårdsmästare därute i världen.

För mig är ett av de bästa sätten att lära mig mer att prata med människor som är ute och pysslar i sina trädgårdar i kvarteret där jag bor. När jag observerar och lär mig av andra trädgårdsmästare, även om de inte talar ett ord engelska, tar jag del av beprövade trädgårdsråd som prövats i generationer och visat sig vara framgångsrika.

Jag tänker ofta på min grannes trädgårdsplaneringsskiss och har med framgång använt mig av den när jag planerat mina egna rabatter.

En trädgård som vem som helst kan skapa

När jag upptäckte hur lätt det är att starta en trädgård från grunden utan någon utbildning eller kunskap var jag tvungen att dela med mig!

Konceptet är ganska enkelt.

Ta några paket med blandade fröer. Du kan spendera hur mycket du vill på frön, men det behöver inte kosta mer än 200 kronor (särskilt när du kan få 500 blandade fröer för bara 80 kronor).

Välj perenner och ettåringar, vilda blommor och ätbara växter, och blanda dem som du vill i din trädgård. Förbered jorden, sprid ut fröna och se sedan trädgården växa fram!

”Men”, säger du, ”hur blir det då med avstånd och design och att placera de höga växterna längst bak?!”

Oroa dig inte, det som börjar som en slumpmässig sådd kan du forma och förbättra sedan. När du pysslar i din trädgård kan du ta bort eller flytta växter, och du kan också lägga till fler.

Under den första säsongen kan du arbeta tillsammans med din trädgård och komma överens om vad som fungerar (eller inte fungerar) för er båda. Men kom ihåg att det du som är chefen och har sista ordet. Om det är något du inte gillar får du kompostera det!

Hur man startar en trädgård med en liten budget

Jag ska gå igenom steg för steg hur man gör så att du ser hur lätt det är att starta en trädgård helt från grunden.

Välj frön!

Det allra första steget är att välja ut bästa möjliga fröer utan att spräcka din budget.

Du kan handplocka de frön du vill odla eller köpa en fröblandning för olika typer av trädgårdar: snittblommor, fjärils-, bi- och kolibriblandningar, vildblommor, perenner, etc.

Mitt bästa råd är att köpa dina frön lokalt. Hitta en blandning som passar i din växtzon och fråga säljaren eller butiksbiträdet om det finns några invasiva arter i blandningen, hur lång tid det tar för dem att gro och vilka som blommar under det första året.

Välj frön som passar dina jordförhållanden (se hur du gör ett jordtest hemma här) och välj rätt blommor för sol, halvsol eller skugga.

Förbered jorden

När du har valt ut de perfekta fröna är det dags att förbereda jorden. Det är ganska enkelt att förbereda jorden i trädgården!

Bra jord är en förutsättning för en bra trädgård. Du behöver inte beställa en lastbil med organisk jord – du kan förbättra den jord som redan finns på din egen bakgård.

Tillsätt väl rötad kompost i rabatten och luckra upp de översta 30-45 centimetrarna av jorden. Blanda komposten väl och lämna jorden uppluckrad och porös.

Om du inte redan komposterar, börja med det, för genom att kompostera kan du skapa ditt eget guld på bakgården!

Plantera fröna

Att plantera frön i trädgården är mycket enklare än du tror.

Blanda ihop fröpaketen och sprid ut fröna rikligt i den förberedda jorden. Täck med ett tunt lager trädgårdsjord och så är det klart!

Vattna ordentligt!

Håll rabatten väl vattnad medan fröna gror och spirar. Trädgården bör för det mesta vara fuktig och ska inte lämnas torr flera dagar i rad. Dina frön och unga plantor behöver vattnas ofta för att komma igång, men när de får rötter som når den fuktiga jorden längre ned kommer de att klara sig längre.

Gallra din trädgård!

En tät plantering som denna kräver gallring, men det är väldigt lätt att göra.

När fröna börjar gro, se till att de får plats att sprida sig genom att nypa av de frön som du inte vill ha. Om du är nybörjare i trädgården känner du kanske inte igen allt som kommer upp i trädgården förrän det blommar.

Ett gott råd: var inte för snabb med gallringen, eftersom du vill ge de olika växterna en chans att växa och frodas.

Var uppmärksam och håll snyggt!

Den här planteringsmetoden följer ingen färdig plan – du hittar på den allteftersom trädgården växer! Var uppmärksam på vad som växer och blommar och fråga dig själv vad du tycker om och vad du lika gärna kan vara utan.

Du borde ha tillräckligt med blommor för att helt enkelt kunna ta bort och kompostera de blommor som inte passar dig. Om du fortsätter att gå igenom trädgården och skapa utrymme genom att ta bort växter eller blommor som du inte vill ha, kommer den att fortsätta att producera mer av det du älskar.

Skörda och njut!

När du har följt alla dessa steg och din trädgård fått växa i en eller två säsonger har du en vacker och frodig trädgård full av alla de grönsaker och blommor som du önskat dig. Nu är det dags att njuta av allt ditt hårda arbete!

Sammanfattning

Nu när du kan se hur enkelt och billigt det är att starta sin egen trädgård med en fröblandning, kan du kanske föreställa dig att din drömträdgård blir verklighet? Allt du behöver är en jordplätt, 250 kronor och motivation, så kan du snart skörda dina framgångar!

error: Innehållet är skyddat
Sök