Grunderna i frösparande – Hela guiden

Frösparande är en förlorad konst som verkar vara på väg att bli populär igen bland trädgårdsmästare. Fröer är oftast billiga att köpa, vilket gör att det är ett enkelt och ekonomiskt sätt att odla din trädgård genom att köpa fröer i affären. Men det finns några anledningar till varför frösparande är på väg att bli trendigt igen i hemträdgården.

För det första sparar du inte bara frön utan också dina hårt förvärvade pengar. Frön köpta i affären är billigt jämfört med att omplantera, men frön som du själv sparar är gratis. Och du har säkert märkt att räkningen för dina inköp av fröer verkligen kan bli hög!

För det andra, när du sparar frön från de bästa exemplaren i din trädgård förbättrar du ditt fröförråd år efter år. Fröna kommer att utveckla starka egenskaper som är väl anpassade till trädgårdens individuella mikroklimat. Och slutligen är frösparandet oerhört tillfredsställande. Hur häftigt är det inte att vara en del av din växts hela livscykel?

Ha frösparande i åtanke när du planterar trädgården

Det bästa sättet att börja spara fröer är redan vid planteringstillfället. När du planerar din trädgård ska du ha i åtanke att du ska spara frön i slutet av säsongen. Plantera från frön eller omplantera med följande i åtanke: Du kan endast spara frön från arvsväxter eller öppet pollinerade växter. På fröförpackningarna anges de som arvsväxt. Öppet pollinerade växter och arvsväxter har bäst chans att växa i enlighet med föräldraväxten. Hybridfrön riskerar att ge upphov till växter med andra egenskaper än de hos föräldraväxterna, eller egenskaper från endast en förälder i hybriden.

När du väl har fått dina frön ska du vara försiktig så att du inte förädlar dem! Plantera olika sorter av samma art åtskilda för att undvika oavsiktlig hybridisering. Om ditt mål är att bygga upp ett bra frölager för en viss sort är det bättre att hålla dem åtskilda. Du kan dela upp olika sorter av samma art så att de blommar vid olika tidpunkter. Detta kommer att bidra till att sprida ut tidpunkten för insamling av fröna. Men växtförädling är kul! Om du vill prova på växtförädling hemma, skörda endast det bästa.

Bestäm vilka egenskaper du vill föra vidare till nästa generation, och prioritera dessa egenskaper när du skördar frön: tidig fruktsättning, riklig fruktsättning, fruktstorlek, smak, färg och så vidare. Välj ut den tiondel av plantorna som uppvisar de mest önskvärda egenskaperna och spara endast deras frön. Avlägsna svaga eller på annat sätt oönskade exemplar i planteringen innan de får blomma. Detta gör att endast de starkaste plantorna blir kvar, vilket ger överlägsna frön.

Separera och förbered fröna för lagring

Låt frukterna mogna helt och hållet på växten innan du skördar för att få fröna. I många fall skulle den anses vara övermogen med tanke på hur man äter den (till exempel jättezucchini eller sallat). Här är några allmänna riktlinjer:

Om fröet finns i en köttig frukt som squash eller aubergine, ta ut frömassan och placera den i en burk med vatten i rumstemperatur. Låt den stå i några dagar och rör då och då för att få loss det kött som fortfarande sitter kvar på fröna. Efter några dagar kommer de livsdugliga fröna att ligga på botten av burken. Sila och låt dem sedan torka helt innan du lägger undan dem för förvaring.

Tomater är lite annorlunda eftersom fröna måste fermenteras.

Vissa frön i frukter, till exempel torra kalebasser och paprika är lätta att samla in. Skär upp frukten och ta bort fröna för att torka på ett hushållspapper.

Jordgubbsfröna sitter på fruktens utsida. I många fall är det bäst att börja odla jordgubbar från utlöpare i stället för frön, utom när det gäller smultron.

Hitta frön i en blomknopp på sallat och ringblomma genom att skära upp blomman så att fröna kommer fram. I vissa blommor, som solrosor, är fröna lätta att hitta eftersom de är synliga i blomman, medan fröna i andra blommor kan vara små eller gömda inuti.

För frön som skördas torra, som vallmofrön eller gräslök, kan du låta fröna torka direkt på plantan. Samla in dem försiktigt genom att bryta upp fröskidan och skaka loss dem på en disktrasa för att separera dem från skidan och stjälkarna.

Det är också bäst att låta frön som är inneslutna i skidor, till exempel bönor och liljor, torka på plantorna. Samla in dem försiktigt genom att bryta upp skidan och separera fröet från skidan och stjälken.

När fröna är helt torra förseglar du dem i en lufttät förpackning och märker dem med sort, odlingsplats och datum. Fröna får inte förvaras där de utsätts för fukt eller temperaturväxlingar. Förvara fröna på en sval och torr plats i upp till två år. Varje ytterligare år som fröna lagras minskar deras grobarhet.

Plantera fröet

Ju fler generationer av plantor du odlar från ditt eget frömaterial, desto större chans har du att tydliga förbättringar visas.

Se till att ge bort några av dina sparade frön till andra trädgårdsmästare! Genom att dela med dig av dina sparade frön i ditt lokala område ger du tillgång till frön som har förbättrats och anpassats till det lokala klimatet och den lokala jorden.

error: Innehållet är skyddat
Search