Är trädgårdssniglar våra vänner eller fiender?

Även om snäckor för det mesta är vänliga (vågar jag till och med säga söta) varelser kan de ibland bli för mycket för trädgårdsodlare. Snäckor är kålälskande skadedjur och kan göra ganska stor skada om de är tillräckligt många.

Men oftast är de bara en del av trädgårdens ekosystem. Ta reda på om sniglar är ett problem i din trädgård och hur du i så fall kan bli av med dem.

Sniglar har alltid verkat lite olustiga för mig. Men när man sätter ett skal på dem och kallar dem snäckor är de plötsligt älskvärda små varelser. Då och då upptäcker jag dem i min trädgård och jag ser det alltid som ett tecken på att min trädgård är full av alla slags vilda djur och växter.

Men är det sniglar som orsakar problem i din trädgård? Nedan har jag listat några tecken på snigelskador och hur du kan bli av med dessa blötdjur i din trädgård. Det är upp till dig att avgöra om du tror att snigeln är en vän eller fiende.

Alla de metoder som anges när det gäller bekämpning av sniglar är 100 % naturliga. Du kan använda bekämpningsmedel och lockbete, men det kan vara giftigt för andra goda insekter och för djur som råkar snubbla över dem. Dessa naturliga metoder är mycket effektiva, lita på mig!

Träffa trädgårdssnigeln

Små och stora, vatten och land, det finns så många sniglar som du kan stöta på. I trädgården är det troligt att du ser den bruna trädgårdssnigeln, en typ av landlevande gastropoidmollusker (en finare term för landlevande snäcka).

Fläckig vinbergssnäcka även bekant som cornu aspersum, härstammar ursprungligen från Medelhavet men kan nu hittas på alla kontinenter förutom Antarktis. Allt tack vare globaliseringen och handeln med varor!

Som små sniglar börjar de ofta med att vara genomskinliga innan de blir något blåaktiga. När de blir vuxna får de en brunaktig färg. De har en mjuk kropp som skyddas av ett gult eller gräddfärgat skal med bruna ränder. Precis som för ett träd kan man med hjälp av ringarna på skalet avgöra åldern.

När den känner fara eller inte är så aktiv kan den dra sig in i sitt skal. På undersidan producerar de slem som hjälper dem att hålla sig fuktiga när de rör sig på torr mark och skyddar huden mot vassa föremål.

Dessa varelser är naturligtvis inte kända för sin snabbhet. Den snabbaste hastighet som har registrerats är 1,3 cm per sekund. Som potentiella skadedjur är de en av de minst skrämmande sorterna.

Sniglars livscykel

Du kanske blir förvånad över hur gammal snigeln i din trädgård är! De flesta sniglar lever 2-7 år i trädgården.

Många landsnäckor är hermafroditer, vilket innebär att en snigel har båda typer av fortplantningsorgan. I stället för att självbefrukta sig, parar de flesta snäckor sig med varandra.

Vid uppvaktningsritualer hittar de partners genom att utsöndra kemikalier. Under parningen vandrar spermierna in i den andra snigeln för att befrukta äggen. De kan behålla denna sperma i flera år om de önskar.

Båda sniglarna kan sedan leverera en uppsättning ägg. De lägger snigeläggen i ett bo i ett hål i marken eller bland växtlighet. Vid ett tillfälle lägger de omkring 100 ägg. Snigelägg är vanligtvis vita och skyddas av ett trögflytande lager. De är pyttesmå och har en diameter på 3-6 millimeter.

Efter två veckor till en månad kläcks snigelungar med ett mjukt skal. När snigeln blir äldre fortsätter skalet att växa. Snigelungens genomskinliga kropp blir också mörkare ju äldre den blir.

Sniglar kan gå in i en period av slöhet. På sommaren kallas denna process för sommardvala och på vintern för vinterdvala. Under denna process drar de in sig i skalet och utsöndrar ett lager slem för att stänga öppningen och skydda kroppen.

Vad äter sniglar?

I vissa områden där den inte hör hemma har den blivit en skadegörare för grödor och trädgårdar.

Sniglar är huvudsakligen växtätare och äter fruktträd, örter, spannmålsväxter, blommor och trädbark. Ibland äter de ruttnande växt- eller djurmaterial. Men vad de gillar mest är späda plantor.

Liksom sniglar utan skal har de en uppsättning mikroskopiska tänder, så kallade radula, för att äta sin mat. De äter hål i mitten av bladen, äter upp plantor helt och hållet och tar en titt på lågt hängande frukter som jordgubbar och tomater. De är vanligast förekommande på våren.

Eftersom de är nattaktiva kan det vara svårt att veta om det är sniglar som är bovarna i trädgården. Du kan leta efter dem på natten med en ficklampa, en regnig dag eftersom de gillar fukt eller tidigt på morgonen när det fortfarande är svalt.

Hur man blir av med sniglar i trädgården

Om sniglarna har börjat erövra din trädgård eller dina dyrbara grönsaker är de ett ganska lätt skadedjur att få bukt med. Med lite tålamod och flit kan du samla ihop en hel del sniglar och förändra din trädgård så att de inte kommer tillbaka.

Begränsning av livsmiljön

Det första du bör göra är att ta en titt på din trädgård och fråga dig varför sniglar verkligen gillar den. Det är troligt att de föredrar de skuggiga och fuktiga delarna av din trädgård. I dessa områden kan du ta bort allt som de kan vilja gömma sig under. Detta inkluderar brädor, stockar, stora stenar, växtrester och lågt hängande grenar.

Trimma buskar och träd så att de har så lite undervegetation som möjligt och så lite ogräs som möjligt. Flytta allt slags organiskt avfall, t.ex. löv, till ett annat område av trädgården som inte är påverkat av sniglar. Ju färre gömslen där snigeln kan ta skydd eller äta av, desto bättre.

Handplockade sniglar

Det kan tyckas uppenbart, men du kan gå rakt fram och plocka bort sniglarna från dina växter. Även om du säkert inte kommer att fånga alla, kan du göra skillnad genom att återkommande plocka bort dem. Gå dit tidigt på morgonen när det fortfarande är fuktigt ute eller på kvällen med en ficklampa. Gör dig av med sniglarna i varmt tvålvatten.

Ändra dina bevattningsvanor

Eftersom sniglar gillar fuktiga miljöer vill du försöka torka ut den så mycket som möjligt utan att skada dina växter. Sluta vattna så ofta som möjligt eller fundera på att byta till torkhärdiga växter i det snigelangripna området.

Om du byter till droppbevattning kan du begränsa mängden vatten som används vid ett och samma tillfälle. Det hjälper också att vattna för hand vid plantans bas.

Rigga en fälla för snäckor

Precis som sniglar faller snäckor offer för en ölfälla. Eftersom de älskar lukten av jäsning lockas snäckor av öl som läggs i en behållare i trädgården. Gräv ner behållaren i marken så att snäclorna lätt kan ta sig in i den. De kommer att ta sig in i behållaren och drunkna i ölet.

Gör din trädgård mindre snigelvänlig

Sniglar har mjuka och ömtåliga kroppar och gillar att hålla sig till släta ytor för att skydda dem. Du kan lägga till vassa och spetsiga föremål som skyddande barriärer i trädgården.

Grus, träflis, sand och äggskal är alla svåra för sniglar att krypa över. Vissa säger också att kaffesump fungerar.

Kopparbarriärer

Koppar reagerar med sniglars och snäckors slem och ger dem faktiskt en liten chock. I trädgårdsbutiker kan du hitta koppar i form av remsor som du kan lägga runt trädstammar och buskar. Du kan också använda koppar i krukor och andra små planteringar.

Vanliga frågor om trädgårdssniglar

Är sniglar bra för din trädgård?

Varje insekt har sin plats i trädgården. Även om de äter växter hjälper de också till att städa upp växtrester och kan till och med äta upp ägg från skadedjur. De är också en del av näringskedjan och äts av fåglar, ödlor, paddor och små däggdjur.
Att ha dem i trädgården innebär att det finns tillräckligt med mat för alla. Dessutom är de riktigt söta, så jag har inget emot att se dem krypa runt i min trädgård.

Hur länge lever sniglar?

I det fria kan sniglar leva mellan ett och tio år, men genomsnittet är oftast två till sju år. I fångenskap kan de leva i upp till 25 år.

Hur förökar sig sniglar?

Sniglar är hermafroditer med kvinnliga och manliga fortplantningsorgan, men de befruktar sig inte själva utan är beroende av en annan snigel för att föröka sig. När de parar sig tar spermier sig in i en annan snigel för att befrukta äggen, och båda sniglarna kan sedan leverera en uppsättning ägg. Efter 2-4 veckor kläcks sniglarna med ett mjukt skal som blir större när snigeln blir äldre.

error: Innehållet är skyddat
Sök