Hur man skördar rabarber (skär aldrig av den!)

Det finns inget bättre än att vänta på att skörda rabarber! Denna syrliga grönsak är enkel att odla och när den skördas på rätt sätt återkommer den år efter år. Felaktig skörd av rabarber kan skada plantan och ge dig mindre önskvärda bitar. Här är vad du behöver veta om hur du skördar rabarber.

När jordgubbarna och rabarbern finns på marknaden samtidigt är det dags för våren och sommaren och för en sista rabarberskörd. Se till att din planta fortsätter att ge frukt och lär dig hur du skördar rabarber på rätt sätt.

Till skillnad från de flesta grönsaker finns det en särskild teknik för att skörda rabarber. Genom att skörda rabarber på rätt sätt kan du se till att plantan håller sig frisk och fortsätter att producera för nästa års skörd.

Om det är första gången du odlar rabarber kan du läsa den fullständiga guiden om hur du odlar din egen rabarberplanta. Den är full av skötselanvisningar och information för rabarberodlare.

När ska man skörda rabarber?

Låt en ny planta växa i två år innan du skördar några stjälkar och ta bara 1/3 av plantan det tredje året. Därefter kan du skörda rabarber i stor skala och lämna de mindre stjälkarna kvar efter 6-8 veckors arbete med att dra av stjälkarna för att göra läckra pajer, kompott och sorbet!

Rabarberna är redo för skörd när stjälkarna är mellan 20 och 40 cm långa och när bladen har öppnat sig helt. Se inte på stjälkens färg som en indikation på mognad, eftersom de kan vara olika röda eller till och med gröna beroende på sorten.

Skörda från maj till juni, men sedan är det bra att låta rabarbern vila. Efter en god skörd behöver din rabarber lite tid att ladda upp! Men om du ser en blomstängel kan du gärna klippa bort den.

Främjar rabarberplockning tillväxt?

Om rabarbern skördas på rätt sätt kan den leva och ge dig gott om bra stjälkar i 10 år eller längre. När rabarberplantan har etablerat sig bör du skörda rabarber varje år för att undvika överväxt.

Men när stjälkarna blir tunna ska du sluta skörda. Det betyder att din rabarber är trött och behöver tid att återhämta sig!

Låt alltid minst två stjälkar vara kvar efter skörd och se till att hela stjälken avlägsnas. Detta uppmuntrar plantan att producera fler stjälkar för nästa säsong.

Hur man skördar rabarber

Rabarber är en prunkande växt som klarar sig bra i rabatterna på framsidan, även om djuren tar en bit mat här och där. Oroa dig inte om bladen blir lite tuggade på, eftersom de komposteras ändå.

För att skörda, leta upp en stjälk som är redo att användas. Ta ett fast grepp om stammen nära plantans bas, vrid den ett halvt varv och dra för att få bort den. Stjälken ska hoppa av och lossna från roten ordentligt.

Om det inte går att få bort den lätt, försök att vrida stjälken åt andra hållet eller ta ett lägre grepp. Om hela plantan börjar komma upp, packar du ner den omgivande jorden och försöker försiktigt vrida av stjälken igen.

Skär av bladen i ett fläktmönster för förvaring i kylskåpet eller skär av topparna helt och hållet om du tänker använda rabarbern direkt.

Ät inte någon del av rabarberbladen, eftersom de är giftiga och kan göra dig sjuk. Det är de tjocka röda stjälkarna som vi vill ha.

På hösten ska du ta bort alla växtrester och täcka rabarberområdet med ett tjockt lager kompost. Det ger jorden ny livskraft och ger växten massor av näringsämnen för nästa säsong.

Ska du skära eller dra upp rabarber?

Du kanske har undrat varför du inte bara kan skära rabarberna i stället? Jag är här för att säga nej! Lägg undan sekatören och: Klipp. Inte. Rabarber.

När du skär av rabarbern lämnas en del av stjälken kvar. Denna överblivna stjälk kan sedan ruttna och infektera rabarberplantans rot.

När du drar och vrider av rabarbern lossnar den direkt från roten. Nu vet växten att en hel stjälk är borta och börjar arbeta för att ersätta den. Resultatet blir en bättre skörd!

Växer rabarberna upp igen efter att ha skurits?

Rabarber är en flerårig grönsak som kommer tillbaka varje år. Om du vill vara säker på att din rabarber kommer tillbaka nästa vår med en riklig skörd ska du sluta skörda i slutet av juni. Detta ger rabarberplantan tillräckligt med tid att lagra energi för nästa säsong.

Under sommaren tar de återstående bladen upp energi från solen och för ner den till rötterna för att förbereda sig för nästa vår.

Njut av din rabarber!

Rabarber går bra att frysa in, så om du har några stjälkar som fortfarande kan skördas men som du inte har användning för, kan du hacka dem och spara dem i frysen för framtiden.

Röda eller gröna stjälkar påverkar inte smaken, men de röda stjälkarna föredras i allmänhet för att ge den vackra rosa färgen som ofta förknippas med rabarberdesserter.

error: Innehållet är skyddat
Sök