De många glädjeämnena med att skapa en samhällsträdgård

Som trädgårdsmästare är det lätt att gå vilse i den förvildade vildmarken i den egna trädgården. Men bortom staketet och tomtgränsen väntar en hel värld!

Att främja en trädgårdsgemenskap ger inte bara tillbaka till grannskapet, utan skapar också en känsla av samhörighet och vårdar själen. Det finns mycket du kan göra för att engagera dig, från gemensamma trädgårdar till gårdsstånd.

Gemenskap är något som vi alla har tänkt på under de senaste åren. Vår värld blev så stor genom tekniken att vi nästan glömde bort vår närmaste omgivning, tills världen stängdes och vi plötsligt bara hade vårt lokala samhälle kvar.

Vi har omfokuserat från ett globalt perspektiv till vad som finns på vår egen bakgård. Från det djur- och växtliv som vi spenderar vår tid med och den plats som vi kallar vårt lilla hem, börjar vi återigen titta på våra grannar och se vad som finns runt omkring oss.

Som trädgårdsmästare har gemenskapen alltid varit mycket viktig för mig. Det är anledningen till att jag började med trädgårdsterapi! Jag ville dela min trädgårdsresa med andra växtnördar och medicinalväxtodlare som kunde förstå kraften och kärleken till växter lika väl som jag gör. Naturligtvis vill jag också dela med mig av den kunskapen till er, både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

Fördelarna med ett trädgårdssamhälle

På 1980-talet använde borgmästaren i New York det som kallades teorin om krossade fönster. Tanken var att om man började städa upp alla trasiga fönster och sopor i ett bostadsområde skulle folk börja bry sig mer om sitt samhälle. Lite arbete kan räcka långt för att skapa en helt ny atmosfär.

Och det är sant! Gemenskap för verkligen samman människor, från kvartersfester till gemensamma trädgårdar. När människor är stolta över sitt område är de mycket mer benägna att ta hand om det. Och då gynnas alla. Här är några av fördelarna med att odla med grannskapet:

Ge tillbaka till samhället

Grannskapets trädgårdar är trygga platser där alla kan känna sig välkomna. Det är ett utmärkt sätt att engagera sig i ditt grannskap.

Försköna utrymmen

Detta är den stolthet jag talar om! Välskötta platser fulla av blommor och liv är trevliga platser att vistas på.

Alla kan utföra trädgårdsarbete

Vissa människor har inte tillgång till utomhusutrymmen, så det ger alla chansen till trädgårdsarbete eller ha tillgång till grönområden.

Förbättra mattrygghet

Att odla sin egen mat är inte bara stärkande, utan bidrar också till att minska osäkerheten angående matförsörjning och ger människor tillgång till färska råvaror.

Öka den biologiska mångfalden och djur- och växtliv

Ju fler grönområden vi skapar, desto mer hjälper vi det lokala djurlivet, t.ex. bin, fjärilar, fåglar och andra vänner.

Vad är en samhällsträdgård?

Ett fantastiskt sätt för nya trädgårdsmästare att börja med trädgårdsarbete är att använda sig av gemensamma trädgårdar. Dessa gemensamma utrymmen är utformade för att trädgårdsmästare ska kunna arbeta tillsammans och ta vara på sina gröna tummar. Erfarna trädgårdsmästare kan också ge tillbaka till samhället genom att dela med sig av sin kunskap. När det handlar om gemenskap vinner alla på det.

Du har förmodligen tagit en promenad på stan och plötsligt befunnit dig i ett vackert grönområde fullt av planteringslådor. Ofta är man förvånad över att det finns samhällsträdgårdar överallt i våra samhällen. Från lägenheters innergårdar till förortsgator är samhällsträdgårdar utrymmen där invånarna kan odla blommor, örter och grönsaker.

Människor samarbetar för att odla mat eller har ett eget utrymme i trädgården där de kan odla vad de vill. Vissa finns på allmän mark och andra på privat mark. Oavsett vilken typ av samhällsträdgård det gäller är effekten alltid densamma. Det är en säker plats för de som bor i samhället att koppla av och möta naturen.

Hur jag hittar en trädgård i närheten av mig

Du kan bli förvånad över hur många gemensamma trädgårdar det finns i din närhet! Det finns några även på de mest överraskande platserna. För att påbörja ditt sökande föreslår jag alltid att du tar en promenad med avsikt att hitta en. Du kan ha gått förbi dem tidigare utan att ens inse det! Väl där hittar du översikter med information om hur du kan engagera dig.

Många samhällscenter och skolor har också gemensamma trädgårdar som du kan engagera dig i. Dessutom kan lokala trädgårdsgrupper hjälpa dig att hitta trädgårdar i närheten.

Du kan förstås alltid göra en snabb googlesökning! De flesta har inlägg och information på nätet om hur du kan bli medlem.

Idag är gemensamma trädgårdar populärare än någonsin! Du kan hamna på en väntelista för att få gå med i en, men det är värt att vänta… jag lovar!

Vanliga frågor om gemensam trädgårdsodling

Hur startar man en samhällsträdgård?

Att starta en samhällsträdgård är inte så enkelt. Se till att du inte är ensam i din satsning och att du har några andra medlemmar som kan hjälpa dig på vägen.

Att hitta en (laglig) plats är den viktigaste uppgiften. När du väl har säkrat platsen, se till att du frågar samhället om hur de vill använda trädgården. Detta hjälper dig att utforma den på rätt sätt. Se till att du också tittar på andra gemensamma trädgårdar för att få inspiration.

Gemensamma trädgårdar kostar pengar. Ta reda på hur trädgården kan bli hållbar kostnadsmässigt med en budget för start och underhåll. Sedan kan insamlingen av pengar börja!

När pengarna och planerna är på plats kan du och ditt team börja bygga den! Snart kommer den att vara färdig för samhället att njuta av i många år framöver.

Hur kan jag främja gemenskapen i trädgårdsarbetet?

Ibland kan stadgar stå i vägen för att starta gemensamma trädgårdar (bygga, äga och driva). Eller kanske vill du ha fler sätt att stärka samhället genom växternas kraft. Det finns många fler sätt att främja gemenskapen utanför fastighetsgränserna. Här är några förslag för att komma igång…

Gemensamt gårdsstånd

Dela med dig av produkter och annat extra från trädgården så att inget går till spillo och alla kan njuta av de fräscha godbitarna från trädgården.

Fröbibliotek

Dela med dig av några av de bästa fröerna från din trädgård så att de kan blomstra hos dina grannar också.

Vänlighetens vinnarträdgård

Ge bort snittblommor från din trädgård eller samla in pengar till välgörenhet med ett blomsterstånd.

Sensorisk trädgård för barn

Lär barnen att älska trädgårdsarbete genom att skapa ett barnvänligt utrymme som de kan njuta av även om de bara går förbi.

Insektshotell

Samhället är mycket mer än människorna runt omkring oss. Skapa också en säker plats för djuren!

error: Innehållet är skyddat
Sök