Om du någonsin har fascinerats av tanken på att odla svamp i din trädgård kan den här listan över de bästa svamparna att odla hemma hjälpa dig att komma igång.
Även om du är nybörjare på svampodling finns det några utsökta matsvampar som du enkelt kan odla. Du behöver inte ens mycket utrymme, eftersom de kan odlas både inomhus, i burkar och ute i trädgården.
När det gäller grönsaksodling är det många som inte tänker på att lägga till svamp på listan. Okej, tekniskt sett är de svampar och inte grönsaker, men vi behandlar dem i alla fall så! De är så goda i olika röror, i pasta och till och med färska från trädgården.
Jag har varit intresserad av att odla svamp hemma i många år och har framgångsrikt odlat dem utomhus både i säckar och på stockar. Jag har provat shiitake och ostronskivling och efter att ha läst om andra lättodlade svampar vill jag odla dem alla!
Lär dig de bästa metoderna för att odla svamp hemma och använd dem både utomhus och inomhus.
Hur man odlar svamp inomhus
Visste du att det faktiskt är lättare att odla svamp inomhus?
Eftersom du kan kontrollera växtförhållandena växer de mycket snabbare inomhus än utomhus. När det gäller svampodling kan du köpa odlingskit för att underlätta eller börja på egen hand från grunden. Se bara till att du endast köper från välrenommerade återförsäljare.
Sporer eller mycel
Du kan köpa antingen sporer eller mycel. Tänk på svampsporer som frön och på mycel som plantor. Mycel är mycket lättare att odla för nybörjare.
Plats
Svampar trivs bäst på en sval, mörk och fuktig plats. En källare, ett skåp eller en garderob är bra platser.
Du kan använda en behållare att odla dem i, t.ex. tomma salladsbehållare som du får i mataffären. Se bara till att behållaren är minst 15 cm djup så att mycelet (svampens rotsystem) kan växa.
Nybörjarsvamp
Olika svampar trivs på olika underlag. Vissa gillar att växa i kaffesump medan andra föredrar sågspån. Se växtsubstraten för olika typer av svampar i avsnittet nedan för att veta vad du ska använda för varje typ av svamp.
För att komma igång med din svampodling placerar du mycelet på det odlingsunderlag som det föredrar. Du bör börja odla dina svampar vid 21°C. Använd en termometer för att se till att du har rätt temperatur för dina svampar.
Om det behövs kan du placera behållaren på en värmekudde för att värma upp den. Under den första tiden måste svamparna få vara ostörda. Begränsa deras exponering för värme, ljus och drag.
När de har rotat sig kan du sänka temperaturen. Detta kommer att ta några veckor. Precis som med odlingsunderlaget har varje svamp en temperatur den föredrar och som du också kan hitta på listan.
När du sänker temperaturen bör du täcka mycelet med två centimeter krukväxtjord. Täck jorden med en fuktig trasa och spreja vatten på trasan för att hålla den fuktig.
Att skörda svampar
Svampen är redo att skördas när hatten har öppnat sig helt och lösgjorts från stjälken. Detta tar i genomsnitt 3-4 veckor.
Undvik att dra upp svamparna eftersom det kan skada de omgivande svamparna.
Frågor om svampodling
Är det svårt att odla svamp?
Inte alls! Det är faktiskt lättare att göra det inomhus hemma än utomhus. Du kan skörda svampar efter 3-4 veckor inomhus efter att du täckt mycelet med jord. Utomhus kan denna process ta mellan 6 månader och 3 år beroende på vilken typ av svamp det rör sig om!
Behöver svampar solljus?
Eftersom svampar inte innehåller klorofyll behöver de inget solljus för att växa.
Växer svamparna upp igen efter att du plockat dem?
När du skördar en svamp ruttnar stjälken bort. Nya svampar kan dyka upp och växa från annat mycel eller sporer. För att säkerställa att du får en kontinuerlig skörd kan du behöva tillsätta mer mycel.
Ska man dra upp eller skära av svampar?
Undvik att dra upp svampar när du skördar. Detta kan skada de omgivande svamparna och mycelet under dem. Skär i stället av svampen med en vass kniv direkt på stjälken.
De bästa svampsorterna att odla hemma
Pleurotus ostreatus (ostronmussling)
Den art som vi rekommenderar att man börjar med för odling i hink eller burk är ostronmusslingen. Det finns många pleurotusarter (ostronmusslingsläktet), bland annat pleurotus djamor (rosa ostronmussling), pleurotus eryngii (kungsmussling) och pleurotus citrinopileatus (citronmussling).
Vissa av dessa andra sorter är dock något mer komplicerade än pleurotus ostreatus, så ostronmussling är en bra utgångspunkt.
Lämpliga växtsubstrat
Ostronmusslingar föredrar pastöriserad halm eller sågspån, men de trivs bra på de flesta avfallsprodukter från jordbruket som innehåller cellulosa och lignin. De gillar också lövträdsstammar eller stubbar för utomhusodling.
Kaffesump blir alltmer populärt bland stadsodlare av ostronmussling, men observera att den måste användas när den är mycket färsk eftersom den har ett relativt högt näringsinnehåll och kan vara känslig för föroreningar.
Klimat
Pleurotus ostreatus är otroligt anpassningsbara och tål en rad olika växtförhållanden. De bör ge skörd vid allt mellan 7-25 °C.
Tid från okulering till skörd
Dessa svampar växer snabbt. Från 2 till 3 veckor för inomhusodling, beroende på omgivningstemperaturen och inokuleringsgraden av växtsubstratet.
Pleurotus eryngii (kungsmussling)
Många anser att kungsmusslingen är den mest välsmakande ostronmusslingen, och den är en saftig, fyllig festmåltid som kan skivas och grillas. De blir krispiga när de steks, men behåller sitt underbara tuggmotstånd och sin nötiga smak.
De kan odlas på samma sätt som ostronmusslingen, men deras överlägsna smak gör dem värda att nämna. När du väl behärskar ostronmusslingen kan du prova dem.
Lentinula edodes (shiitake)
Shiitake är en utmärkt sort att använda när du börjar odla utomhus. De växer på stockar i din trädgård. Även om de går mycket långsammare att odla än ostronskivling, kan du snart ha en stadig tillgång till shiitakes om du inokulerar ett parti stockar varje år (eller ännu bättre, varje säsong).
Lämpliga växtsubstrat
Lövträdsstockar av nästan alla typer, men skörden varierar beroende på trädsort. Eukalyptus fungerar bra om du inte kan hitta ek, bok eller al. De kan också odlas på sågspån.
Klimat
Det finns olika storter av shiitake, men den huvudsakliga sorten vi använder ger skörd vid mellan 14 och 20 °C, vilket är tillräckligt brett för de flesta tempererade klimat. Det finns både kallare och varmare sorter som ger skörd under och över den temperaturgränsen.
Tid från okulering till skörd
Lång. På stockar: 6-12 månader (eller längre), beroende på klimatet och stockens inokuleringsgrad. På sågspånsblock: 7 till 10 veckor. Värt att vänta på!
Agrocybe aegerita (tuvad åkerskivling)
Den här svampen växer på poppel och är en utsökt svamp med en nötig smak. Den är perfekt för röror och andra matlagningsmetoder.
Lämpliga växtsubstrat
Sågspån från lövträd är bäst. Den här är perfekt för odling i burk. Den trivs också bra på stockar och stubbar.
Klimat
Håll den sval – åkerskivlingar tycker om en temperatur runt 13-18° C och brukar ge skörd på våren, efter de kallare månaderna.
Tid från okulering till skörd
Lång. 8-12 månader för stockodling utomhus eller cirka sex veckor för inomhusodling.
Stropharia rugosoannulata (jättekragskivling)
Detta är vår favoritsvamp att odla i trädgårdar med träflis. Den är lätt att odla och läcker att äta.
Lämpliga växtsubstrat
Träflis av lövträd är att föredra, men liksom ostronmusslingar växer jättekragskivlingen även i halm och många andra avfallsprodukter från jordbruk.
Klimat
Jättekragskivlingen växer i en bred temperaturzon, cirka 5-35 °C, så de passar utmärkt i både tempererade och subtropiska klimat. De behöver dock mycket fukt, så se till fuktighet tillförs konstant.
Tid från okulering till skörd
Lång. Ungefär 4-6 månader, beroende på okuleringsgrad och vilket växtsubstrat du använder.