De 14 bästa perennfröna att använda i din trädgård

Om din vision av att starta en trädgård inkluderar frön för fleråriga blommor kan du känna dig lite överväldigad när beslutar vilka frön du ska börja med. Jag har haft möjlighet att experimentera med många olika fröer till perenner, och de här 14 fröerna rekommenderar jag alltid för vackra blommor!

Har du provat att odla perenner från frö? Jag ser ofta frön till salu, men jag är orolig för att det kommer att ta många år att få fram en riktig blomställning eller en hyfsat stor planta. Jag har dock lärt mig hur man kan odla perenner från frö så att de blir stora och hinner etablera sig inför kommande säsong.

Den här listan omfattar 14 perenner som växer snabbt från frö till fullvuxen planta och som snabbt börjar blomma (vanligtvis samma år som du planterar dem). Om du odlar dessa perenner från frö i stället för från plantor sparar du mycket pengar i längden och ser till att dina växter odlas helt ekologiskt.

Dessutom är det så givande att se hur fröet du planterade blir till en stor och stark planta. När folk berömmer din trädgård kan du säga att du har odlat en del av den från grunden!

Odling av perenner är dock något för den tålmodige trädgårdsmästaren. Även om dessa växter kan blomma den första sommaren behöver de tid för att acklimatisera sig och bli stora och välmående växter.

Odla perenner från frö

Innan du kan göra något måste du först få tag på fröna! Se till att du gör en noggrann undersökning av dina frön innan du köper dem och att du köper dem från en bra leverantör. Det kommer att ge de mest konsekventa resultaten när det gäller växternas storlek, färg och andra egenskaper.

Precis som med grönsaker, örter och ettåriga blommor kan du påskynda plantans mognad genom att driva upp fröna inomhus och med hjälp av ljus, värme och fuktighet efterlikna vårens/sommarens växtförhållanden.

Den här guiden innehåller allt du behöver veta om att driva upp frön. Allt från vilka behållare du ska använda till bästa jord, värme, ljus och luftfuktighet. Det finns information om hur man odlar olika typer av frön, t.ex. värmeälskande frön och rotfrukter, samt instruktioner för hur man gör en fröhylla med belysning för inomhusbruk.

Fukt är nyckeln till att få fröna att gro. Se till att jorden hålls fuktig medan du väntar på att fröet ska gro. Ett tak av något slag, t.ex. en ren salladsburk, är också bra för att hjälpa till att hålla kvar fukten.

Det är viktigt att notera att det kan ta längre tid för frön av fleråriga växter att gro än andra frön som du är van vid, t.ex. grönsaker eller vilda blommor. Låt dem få minst en månad på sig att gro innan du ger upp om fröna.

Var försiktig med vilka perenner du försöker odla från frö. Tricket med perenner är att se till att du driver upp sådana som blommar om ett eller två år när de odlas från frö. Vissa växter är också mycket kräsna och svåra att odla från frö. Ibland är det bättre att köpa en delad planta eller driva upp den från en stickling.

De 14 bästa perennblomfröna

Fördelarna med att odla rätt perenner från frö är många: Du sparar pengar, odlar sällsynta sorter och har roligt. Fast det viktigaste med att odla dina egna frön från grunden, är att du är säker på vilken typ av jord, gödningsmedel, tillsatser och odlingsförhållanden som dina växter har utsatts för under hela sitt liv. Här är mina 14 bästa perenner som jag rekommenderar att du odlar från frö.

Achillea (millefolium)

Den kallas också för rölleka, och är en tålig och pålitlig växt med blommor i klasar och den finns i flera olika färger. Den kan spridas snabbt och har en lång blomningssäsong.

Allium (löksläktet)

De fleråriga blomfröna hör till löksläktet och ger stora lila blommor som nästan liknar en pompom. De är unika och ett roligt tillskott i trädgården.

Aquilegia (akleja)

Växten är känd för sina sporrbeprydda kronblad och finns i flera olika färger. Den är en ängsväxt som tillför färg och fantasi till din trädgård under våren och sommaren.

Delosperma cooperi (isört)

Isörten är en suckulent som tål torka och fungerar utmärkt som en marktäckande perenn med blommor som liknar tusenskönor i lila, gult, vitt och rosa.

Diantus (borstnejlika)

Den tuffa men väldoftande borstnejlikan växer i de flesta zoner och är perfekt för dem som är intresserade av en doftande trädgård.

Echinacea (solhatt)

De växer under tuffa förhållanden och blommar i flera månader. Pollinerare och fåglar är mycket förtjusta i solhattar, ifall du vill locka det lokala djurlivet till din trädgård.

Gaillardia (kokardblomster)

Den här blomman bildar högar av bladverk som toppas av gula, orange eller röda blommor. Dessutom älskar fjärilar dem!

Kniphofia (fackellilja)

Som namnet antyder är detta en upprättstående röd blomma som inte ber om ursäkt för sig. Ännu ett perfekt tillskott för den som vill ha en unik blomma.

Leucanthemum × superbum (jätteprästkrage)

Om du letar efter en klassisk blomma är prästkragen en favorit med sina långa vita kronblad och gula mittpunkt.

Linväxter (linum narbonense)

Den lilla söta, blå linväxten består av en tunn och fin stjälk som toppas av himmelsblå blommor. De är perfekta för att fylla upp tomrummen i en rabatt.

Lupinus (lupin)

Lupinen är hög och prålig och finns i lila, rosa, gult, rött och vitt. Att odla från frön är ett snabbt sätt att skapa en prunkande trädgård.

Penstemon (skäggört)

Den här blomman ser lika rolig ut som namnet antyder. Den har stjälkar med rörformade blommor och blommar på försommaren.

Primula (vivesläktet)

Vivan är en blomma som finns i nästan alla tänkbara färger och är mycket populär hos de flesta trädgårdsmästare på grund av sin mångsidighet i form, storlek och färg.

Rudbeckia hirta (sträv rudbeckia)

Sträv rudbeckia hör till solrosfamiljen och har robusta gula blommor med mörk mittpunkt. De tål torka och trivs i flera olika sorters jord.

error: Innehållet är skyddat
Sök