Blomstrande kärlek: lökar att plantera på hösten för en trädgård full av blomstrande gåvor

I dessa tider kan vi alla behöva lite extra kärlek och vänlighet. Överraska dina nära och kära med en vacker bukett av nyplockade blommor! Nu är den perfekta tiden på året att börja sätta vårlökar för en blomstrande trädgård att dela med sig av till våren. Här får du veta hur du får en blommande vårträdgård och vilka lökar som är bäst att plantera på hösten.

Finns det något mer hjärtevärmande än en trädgårdsmästare som delar med sig av sin skörd? Mer än en gång har jag sett blomsterstånd i städer och vid vägarna på landsbygden där man delar med sig av färska buketter från en trädgård som svämmar över av blommor. Jag tycker det är jättefint! Det är svårt att veta exakt hur mycket personen som får med sig en bukett behöver den, men jag slår vad om att den gör mycket större skillnad än man kan tro.

Det är inte bara den som får buketten som får nytta av blomstrande vänlighet och kärlek på detta sätt. Känslan det ger att kunna glädja någon med en gåva som verkligen uppskattas och som gör skillnad i någons liv är en gåva i sig. Dessutom får man uppleva så mycket skönhet och helande kraft när man odlar en trädgård, klipper och arrangerar blommorna till en bukett att glädja någon med.

Hemodlade blommor som gåva

En trädgårdsodlare som hade bott många år i Nederländerna, där det är mycket vanligt att ge buketter, uttryckte det hela så fint. Att få blommor av någon, speciellt om de odlat dem i sin egen trädgård, får en att känna sig speciell. En flaska vin är trevligt, men en bukett, även en liten sådan, påminner en under en vecka eller två om att någon bryr sig om en. Det är verkligen väldigt enkelt att förgylla någons dag med blommor!

Det är så sant som det är sagt!

Därför vill jag sprida denna idé: när du planerar din köksträdgård, varför inte lägga till några snittblommor att göra fina buketter av och sprida vänlighet i ditt grannskap med?

En trädgård där du odlar kärlek och vänlighet, kan man säga.

Hur man odlar en trädgård full av vänlighet och kärlek

Plantera några vårblommande lökar i din trädgård i höst. Nästa vår kommer blommorna att sprida glädje bland dina vänner, släktingar och grannar.

Enkelt eller hur?

Mer än en gång under den trista pandemitiden har en bukett blommor från en vän lyst upp min tillvaro. Utan tvekan var de mest speciella buketterna de som var kärleksfullt odlade och skördade i någons egen trädgård.

Dessa enkla men omtänksamma gester fick mig att känna mig så älskad och ompysslad så nu vill jag hjälpa till att sprida glädjen genom att tipsa om lökar som du kan plantera i höst för att skapa en trädgård som ger vänliga gåvor nästa vår.

Missa nu inte att skaffa höstlökar innan de blir slutsålda! Du kommer att vara så glad att du kom ihåg det när våren kommer och du har en trädgård full av vackra blommor.

Lökar att plantera på hösten

Den här listan innehåller några av mina favoritlökar att plantera på hösten, särskilt för snittblommor. Plantera dem nu på hösten och nästa vår och sommar har du en trädgård full av vänlighet i form av vackra blommor att dela med dig av.

Engelsk klockhyacint (Hyacinthoides non-scripta)

När jag tänker på klockhyacinter tänker jag på ängar och sagoträdgårdar. Dessa små, klockformade blommor är vackra för sig eller tillsammans med andra lökar bland dina perenner. Under rätt förhållanden är de härdiga och snabbväxande och kan föröka sig varje år. De är en bra fyllnadsblomma.

Typ av lök: äkta lök

Blomfärg: blå, rosa eller vit

Blomningsperiod: maj

Genomsnittlig växthöjd: 20-30 cm

Planteringsdjup till lökens bas: 8 cm

Planteringsavstånd: 8 cm

Ljuskrav: halvskugga

Användningsområden: under träd och buskar och gräsmattor som klipps ofta.

Prydnadslök (Allium, flera sorter)

Om du är ute efter något uppseendeväckande är prydnadslök eller allium det rätta valet. De stora, vackra lila blommorna som dessa höstlökar ger kommer att se fantastiska ut i din trädgård eller i en bukett. De är helt unika och så underskattade!

Typ av lök: äkta lök

Blomfärg: vit, lila, rosa, vinröd

Blomningsperiod: april-juni

Genomsnittlig växthöjd: 25-170 cm

Planteringsdjup till lökens bas: varierar, följ anvisningar för sorten

Planteringsavstånd: varierar, följ anvisningar för sorten

Ljuskrav: full sol

Användningsområden: perennträdgårdar, rabatter, färska och torkade.

Påskliljor (Narcissus, flera sorter)

Vad skulle en vår utan påskliljor vara? Dessa pigga och glatt lysande blommor är ofta ett av de första vårtecknen och de finns i många trädgårdar. De är härdiga, klarar sig bra under hela vintern och tål lätt temperaturer ner till -45°C. Det är en praktisk och vacker vårlök som du inte bör missa.

Typ av lök: äkta lök

Blomfärg: vit, gul, orange, röd och rosa

Blomningsperiod: februari-maj

Planteringsdjup till lökens bas: stora lökar: 20 cm, små lökar: 13 cm

Planteringsavstånd: Det är viktigt att se till att det finns tillräckligt med plats mellan lökarna: 8 cm för stora lökar, 2,5 cm för små lökar.

Ljuskrav: full sol till full skugga

Användningsområden: Påskliljor lämpar sig för det mesta: ängar, rabatter, planteringskärl, kantplantering, stenpartier, för uppdrivning och som snittblommor.

Tulpaner (tulipa)

Om det finns någon lök som är ännu mer populär än påskliljor är det tulpaner. Den mängd färger och varianter tulpaner förekommer i gör dem extra fantastiska. Även om de är vanliga, ska du inte avfärda dem för snabbt. Det finns över 3 000 olika sorters tulpaner, så du kommer säkert att hitta någon sort som inspirerar dig.

Typ av lök: äkta lök

Blomfärg: alla och blandade

Blomningsperiod: tidig

Genomsnittlig växthöjd: 20-30 cm

Planteringsavstånd: 8 cm

Användningsområden: rabatter, kantplantering stenpartier och för uppdrivning.

Holländsk iris (Iris hollandica)

Den holländska irisen blommar i djupt lila eller blått på smala, höga stjälkar. Kronbladen är silkesmjuka och blommorna har en unik form med tre kronblad. Iris är vackra snittblommor eftersom de håller länge och är lätta att arrangera i en bukett på grund av sin höjd. De trivs bäst i full sol men kan också växa i halvskugga.

Typ av lök: äkta lök

Blomningsfärg: djup och ljusblå, lila, gul och vit

Blomningsperiod: juni-juli

Genomsnittlig växthöjd: 60 cm

Planteringsdjup till lökens bas: 15 cm

Planteringsavstånd: 25 cm

Ljuskrav: full sol

Användningsområden: rabatter, kantplantering och som snittblommor.

Hyacint (Hyacinthus, flera sorter)

Små grupper av små blommor ger hyacinten sitt unika blomhuvud. Men när jag tänker på hyacinter tänker jag först och främst på deras underbara doft. De är definitivt den mest väldoftande blomman på listan och får alla arrangemang att dofta fantastiskt. De har lätt att blomma och finns i många olika färger.

Typ av lök: äkta lök

Blomfärg: rött, rosa, orange, laxrosa, gult, lila, vitt och blått.

Blomningsperiod: mars-april

Genomsnittlig växthöjd: 25 cm

Planteringsdjup till lökens bas: 20 cm

Planteringsavstånd: 15 cm

Ljuskrav: full sol till halvskugga

Användningsområden: rabatter och kantplanteringar.

Kungsängslilja (Fritillaria meleagris)

Den här vackra växten är helt unik i sitt slag när det gäller vårblommande höstlökar. Den rutiga liljan har en nedåtriktad blomma med lila och vita rutor. Kungsängslilja finns i ett par olika varianter, varav den mest kända är den rutiga liljan. På grund av deras exotiska utseende kommer dina grannar knappt kunna tro att du har odlat dem själv!

Typ av lök: äkta lök

Blomfärg: lila eller vit

Blomningsperiod: april-maj

Genomsnittlig växthöjd: 25 cm

Planteringsdjup till lökens bas: 10 cm

Planteringsavstånd: 5 cm

Ljuskrav: full sol till halvskugga

Användningsområden: rabatter, stenpartier, gräsmattor, under träd och buskar och i perennrabatter.

Madonnalilja (Lilium candidum)

Den stor och eleganta madonnaliljan blommar i vackert vitt med mellan 10 och 20 blommor på varje stjälk. Dessa blommor är också välkända för sin doft, och används för att producera parfymer. Långt efter att blomman har vissnat kan du fortsätta att njuta av de långa, smala bladen under hela sommaren.

Blomfärg: ren vit

Blomningsperiod: juli-augusti

Genomsnittlig växthöjd: 100 cm

Planteringsavstånd: 20 cm

Typ av lök: rotknöl

Ljuskrav: full sol

Användningsområden: i rabatter, bland perenna växter och som snittblommor.

Bukettanemon (Anemone coronaria)

Anemonerna var en gång kända för att skydda mot otur och är alltid en välkommen sommarblomma. Varje lök producerar många blommor, vilket innebär att du får mycket snittblommor för pengarna! Se till att blötlägga knölarna i ett par timmar innan de planteras för bästa resultat.

Typ av lök: stamknöl

Blomfärg: blå, röd, vit, rosa, vit

Blomningsperiod: maj-augusti

Genomsnittlig växthöjd: 30-40 cm

Planteringsdjup till lökarnas bas: 5 cm

Planteringsavstånd: 10 cm

Ljuskrav: sol eller lätt skugga på en skyddad plats (eftermiddagssol).

Användningsområden: kantplantering, rabatter, krukor.

error: Innehållet är skyddat
Sök