De allra bästa växterna i vinterträdgården

Vinter betyder inte att det måste vara helt vitt i trädgården. Även om marken är täckt av ett snötäcke kommer dessa vinterträdgårdsidéer att ge kalla och dystra dagar lite piffighet med sina prunkande grenar, ljusa bär och till och med några blommor! Här är några idéer om växter för vinterträdgården och när du kan börja plantera dem.

Genom att sätta vinterträdgårdsblommor och -växter i trädgården får du vackra färger även mitt i vintern. När du planerar din trädgård, försök att komma ihåg att tillföra lite vinterintresse också!

Hur du börjar med växter för vinterträdgården

Ett högt vintergrönt träd eller en buske i ett hörn av trädgården är en bra utgångspunkt. Du bör också inkludera lägre vintergröna växter som ligger ovanför snön.

Vissa vinterträdgårdsväxter har intressant bark när bladen är borta för vintern, andra har bär och blommor.

Det handlar om att få en fin blandning av grönska för varje årstid.

När du ska plantera en vinterträdgård

Om du funderar på idéer för vinterträdgårdar är det troligt att det börjar svalna där du bor. Få inte panik vid tanken på att förlora alla dina vackra sommarblomster. De kommer tillbaka nästa år! Nu kan du börja plantera några perenner för vintern.

Hösten är faktiskt en bra tid på året för att plantera perenner. För det första är de alla till salu i trädgårdscentret (jippi!) och de har dessutom ett par säsonger på sig att etablera sig innan den varma sommarsolen slår ner på dem.

Det viktigaste är att du planterar cirka sex veckor före den första frosten eller då marken fryser helt och hållet, eftersom perennerna behöver tid för att etablera rötter för att klara sig över vintern.

Tänk på att det kan ta några år innan unga perenner blommar för första gången. Så innan du planterar bör du ta reda på fakta om varje enskild växt så att du vet vad du kan förvänta dig och vilka förhållanden de föredrar.

Sex vinterträdgårdsväxter som förblir gröna hela vintern

1. Ilex ’Emerald Colonnade’

Den här vackra vintergröna växten passar utmärkt för formklippning. Dess kungliga form reagerar bra på beskärning och den trivs även bra i en kruka. Om den planteras är den också lämplig som häck. Den här järneken får inga bär, men den är vintergrön hela året.

2. Japansk blodlönn

Japansk lönn är känd för sina graciösa, bågformade grenar som faller ner i organiska former och skapar intresse för trädgårdens struktur om vintern.

Denna japanska lönn ser inte bara attraktiv ut på vintern utan har också spetsiga vinrödfärgade blad som får eldiga nyanser på hösten.

3. Klätterhortensia

Okej, jag erkänner att det här är lite fusk! Den här hortensian kanske inte har några blommor, eller ens blad, under de kallare månaderna, men den klättrande bruna barken är attraktiv på vintern.

Låt den här hortensian växa upp mot en spaljé, en berså eller en vägg och bli en vinterskulptur.

4. Oxbär

Denna lågväxande marktäckare är perfekt att använda i ett område som inte har många fotgängare. Den har små blågröna blad, små vita blommor på våren och röda bär under hösten och vintern.

Den här vintergröna växten är bara 15 cm hög, men den är snabbväxande och kan på kort tid nå en bredd på 2,4 meter. Bären är också en bra födokälla för vinterfåglar.

5. Nandina domestica

Nandina domestica är en annan vintergrön växt som ger ett säsongsbetonat intresse. Den växer långsamt och blir bara en eller två meter hög, men den nya tillväxten kännetecknas av sprakande röda inslag på gröna äldre blad.

Om du har tur som får blommorna på våren kan du få en fin skörd av bär på hösten och vintern. Tänk på att Nandina domestica kan frysa om den inte är skyddad, så den odlas bäst i mildare vinterklimat.

6. Trollhassel

Trollhassel är inte bara en medicinsk superhjälte, utan också en ovanlig buske som ger vinterlandskapet en färgsprakande färg. Blommorna har vilda kopparfärgade kronblad med mörka ögon som ser ut som bollar som pryder de kala grenarna. Blommorna är också doftande, så plantera trollhassel nära ingångar och uteplatser där du kan njuta av dem mest.

Fem vinterträdgårdsblommor att plantera

1. Körsbärskornell

På senvintern producerar denna kornell prunkande små gula blommor som lyser upp ett annars trist landskap. Du kan beskära den till en attraktiv buske med låga grenar och flera stammar eller ett litet träd (4,6 till 6 m högt).

2. Ilex verticillata

Denna kusin till hölje blir bara 7 till 10 cm hög, men den har en stor effekt med en hel uppsättning klarröda prydnadsbär på vintern. Bären är inte bara perfekta att skära av och lägga till i dekorativa blomsterarrangemang, utan de är också en bra födokälla för vinterfåglar.

3. Forsythia

Forsythia är en vinterblommande buske med ljusa, citrongula blommor som lägger sig över en vägg eller en brant sluttning.

Utan stöd växer den till en höjd av 1,2 meter och en bredd av 2,1 meter, men om du sätter upp en spaljé eller en vägg så att den kan klättra uppåt kan den nå en höjd av upp till 4,6 meter. De smala, ljusgröna stjälkarna är en attraktiv tillställning på vintern.

4. Stjärnmagnolia

Den här magnolian blommar så tidigt att den kan karakteriseras som intressant på vintern. Grå grenar, glänsande gröna blad och luddiga blomknoppar visar sig på vintern. De djupt doftande dubbla vita blommorna kommer fram på våren före bladverket.

Magnolior är ett bra val att plantera i områden där oväntade köldknäppar kan inträffa, eftersom blommorna blommar så tidigt.

5. Julros

Helleborus är populära på senvintern. Eftersom de blommar sent på vintern eller tidigt på våren kallas de ofta julrosor eller påskrosor (beroende på när de blommar).

Helleborus har en underbar aprikosfärgad nyans med mörkrosa fläckar och kanter. Dessa stora blommor är 7 till 10 cm breda och håller i flera veckor. Plantera dem i en solig trädgård för bästa blomning.

error: Innehållet är skyddat
Sök