Johannesört – välgörande egenskaper, användning, fakta och historia

Johannesört är en pigg och användbar växt som kan ingå i alla örtspecialisters samling av medicinalväxter. Här kan du läsa om växtens historia och hur man odlar den (eller hur man hittar den). Dessutom får du lära dig om johannesörtens välgörande egenskaper, samt tre olika sätt att använda den på.

Jag tog nyligen en promenad i sällskap med en vän som är medicinalväxtodlare och vi började prata om johannesörten. Hon är en lokal lärare i örtmedicin som anordnar många örtvandringar och föreläsningar om växter.

Under åren har jag deltagit i många av hennes örtvandringar och föreläsningar om växtmedicin både fysiskt och online. Den här dagen när vi gick och pratade om johannesört blommade den runt omkring oss och hon sa att med tanke på den stress och ovisshet som råder i världen kunde folk verkligen ha nytta av denna växt och dess underbara egenskaper.

Fakta om johannesört

Johannesört (hypericum perforatum) kallas ofta för ogräs, vilket inte gör växten rättvisa med tanke på dess värdefulla egenskaper. Det framgår ju tydligt av namnet att det är en ört.

Johannesörtens historia

Precis som med många andra ”ogräs” kan det finnas en hel del motstridig information. Ibland glömmer vi bort hur länge dessa medicinalväxter har funnits med oss och bidragit till att hålla oss friska och i balans.

Om du levde på 1800-talet och din granne var ledsen och orolig (som många av oss är idag) skulle du säkert tro att han eller hon var besatt! Byns örtspecialist skulle rekommendera din granne att dricka te av johannesört och efter 6-8 veckor skulle grannen kunna meddela att det kändes ljusare inombords igen. Det beror på att denna helande växt sägs hjälpa mot mild till måttlig depression.

Detta har visat sig vara sant även i modern tid. Forskning publicerad 1984 i Tyskland har faktiskt visat att johannesört kan lindra depression.

Att odla johannesört

Johannesört beskrivs som en mellanstor perenn med gula blommor som skiljer sig från andra hypericumväxter genom ”hålen” i bladet, fyllda med röda klibbiga körtelprickar med hypericin och andra aktiva substanser.

Plantering: Johannesört sprids genom frön och även genom de aktivt växande rötterna.

Höjd och bredd: Den blir 0,9 m x 0,6 m.

Jord: Johannesört växer bra i sand, lera, stenig jord eller lera och tål sur till lätt alkalisk pH.

Ljuskrav: Johannesört kan växa i halvskugga (ljus skogsmark) eller utan skugga.

Bevattning: Johannesört föredrar fuktig jord.

Blomning: Johannesört blommar från maj till augusti och fröna mognar från juli till september. Arten är hermafrodit (har både manliga och kvinnliga organ) och pollineras av bin och flugor. Växten är självbefruktande.

Varning för invasiva arter

I vissa delar av världen anses johannesört ofta vara ett skadligt ogräs. Jordbruksverket varnar för att johannesört kan vara skadligt för nötkreatur med ljust skinn, och att växtens frön har ett skyddande hölje som gör att de kan överleva i upp till 10 år. Dessutom kan en enda planta producera upp till 100 000 frön.

Tänk på att det som är ogräs för vissa är en vildblomma för andra. Johannesört har många fantastiska egenskaper som är välgörande för människor, mark och pollinatörer.

Att samla johannesört

Du kan hitta johannesört på olika platser där jorden på något sätt har bearbetats. Detta inkluderar skogar, gräsmarker, torra soliga platser, längs vägar, i sprickor på trottoarer, längs betesmarker och till och med i din trädgård. Jag vet att min vän har några som växer i sin trädgård eftersom jag skördade några från hennes rabatt för att blanda i olja vid mitt senaste besök.

Du kan känna igen johannesört genom att hålla bladet mot ljuset och leta efter små körtlar som ser ut som hål. Det finns tio gånger så mycket körtlar i blomman som i bladet eller stjälken, vilket är anledningen till att det är blomman som så ofta används i för örtmedicinska syften.

Att skörda johannesört

Eftersom den är så vanlig är det inte nödvändigt att plantera den i trädgården; du kan med stor sannolikhet hitta johannesört som växer vilt och som har gott om blommor att dela med sig av.

Jag har skördat johannesört från slutet av juni till slutet av augusti.

Den bästa tiden att skörda är mitt på dagen när de medicinska egenskaperna är som starkast. Skörda blomtoppar, blad och stjälk. Stjälkarna är ganska styva så det är bäst att använda en sax.

Johannesörtens välgörande egenskaper

Nu när du vet hur du kan hitta och skörda denna fascinerande växt, ska det handla om varför du ska göra det. Johannesörtens välgörande egenskaper gör det mödan värt – här är bara några av dem

Johannesört mot depression och nedstämdhet

Den kemiska komponenten ”hypericin” är känd för att påverka monoaminoxidaset (MAO) som i ökad mängd antas ligga bakom depression. Läkemedel kan också användas för att hämma MAO-nivån, men johannesört har en långsammare effekt och få biverkningar.

Här i nordvästra USA kan vi ha långa molniga vintrar med få soltimmar så jag använder det här dagligen i ansiktet som en återfuktande ansiktskräm, vilket är mycket effektivt mot årstidsbunden depression. Vissa personer med ljus hy uppger att de blir mer känsliga för solen när de använder johannesörtsolja, men solen är inte så stark på vintern, så då går det bra att använda den.

Välgörande inverkan på matsmältning och nervsystem

Johannesört används också för matsmältningssystemet och nervsystemet. Den förbättrar upptagningen av näringsämnen och normaliserar magsyranivåerna som varierar med åldern. Hjälper mot magsår, halsbränna och uppblåsthet.

Den är också bra mot sängvätning, menstruationsproblem, klimakteriebesvär och förhöjda levervärden eftersom den försiktigt rensar och stärker både levern och gallblåsan.

Johannesört som smärtlindrande medel

Johannesört sägs också ha smärtlindrande och sårläkande egenskaper. Jag använder den mot ischias och applicerar oljan på min ländrygg och ner på benet där smärtan sitter.

Biverkningar av johannesört och varningar

Ta inte johannesört i kombination med antidepressiva medel utan att rådgöra med en örtspecialist eller läkare. Liksom med alla örter är det viktigt att du tar reda på fakta och rådgör med vårdpersonal innan du använder den eftersom den kanske inte är bra att ta ihop med andra läkemedel.

År 2000 publicerades en forskningsrapport som väckte ny oro. Extrakt av johannesört visade sig förbättra leverfunktionen. Även om detta normalt sett borde anses som en bra sak, väckte denna artikel farhågor om att en förbättrad leverfunktion skulle kunna leda till att läkemedel bryts ner snabbare, vilket skulle kunna innebära att personer som behöver ha ett läkemedel aktivt i kroppen 24 timmar om dygnet i teorin skulle kunna få i en tidslucka där läkemedlet inte är aktivt.

Detta kan vara ett potentiellt problem.

Om en kvinna till exempel tar p-piller tillsammans med johannesört så kan det nu finnas en tidsrymd under dygnet då hennes p-piller inte är verksamt i kroppen och hon i teorin kan bli gravid.

Hur man använder johannesört

Det finns tre sätt jag rekommenderar att använda den här välgörande växten på: som olja, tinktur och drömkudde.

Hur man gör johannesörtsolja

Genom att blanda färska blommor och blad i vegetabilisk olja får man en lugnande ansiktsolja som har många användningsområden. Endast färska blommor kan användas för infusioner, inte torkat växtmaterial.

Blanda dem i vegetabilisk olja och placera denna i ett soligt fönster där den får dra i solen i en månad.

Oljan kommer att bli vackert röd. Sila sedan bort växtmaterialet, fyll oljan i flaskor och etikettera dem.

Hur man använder johannesörtsolja

Du kan använda denna olja på många olika sätt. Några idéer är:

  • Som ansiktsolja
  • Mot ryggsmärta
  • Ischias
  • Neuralgi
  • Artritiska leder och artrit
  • Hjälp vid sårläkning
  • Läkning av kirurgiska ärr
  • Vid blåmärken och stukningar
  • Gör en tinktur

Du kan också göra en alkoholtinktur för årstidsbunden depression, leverstockning, bältros, utmattningssyndrom, humörsvängningar i klimakteriet, virusinfektioner och jetlag.

Alkoholtinkturer används för att extrahera olika kemiska komponenter som är lösliga i alkohol. Vissa är väldigt noggranna när det gäller vikt och volym, men jag föredrar den enkla traditionella metoden med en del växt till två delar alkohol.

Se till att växtmaterialet är helt täckt och skaka om dagligen i fyra veckor. Sila sedan bort växter och märk flaskan med datumet.

Tinkturer kan hålla i upp till 10 år.

Dosering 1-4 ml tre gånger dagligen. Jag föreslår att du är uppmärksam på hur du reagerar på stimulans för att komma fram till en dosering som passar din kropp.

Hemgjord drömkudde

Gör en drömkudde av blommor och blad och lägg den i en liten tygpåse eller ett fyrkantigt tygstycke som du viker ihop och knyter samman.

Lägg den under kudden vid mardrömmar och rädsla för mörkret.

Sammanfattning

Det finns mycket information och forskning om denna lysande lilla gula blomma som har så mycket att ge när det gäller känslomässigt, mentalt, andligt och fysiskt helande. Jag är så tacksam för det vi kan lära oss om denna växt så vi kan skörda den som medicin istället för att bespruta den med gifter som i slutändan förgiftar oss också eftersom vi alla är en del av samma väv.

error: Innehållet är skyddat
Sök