Hur man odlar spanskpeppar – söt eller stark, och full av smak

Alla som älskar hetta, gläd er, det är dags att bli heta! Att odla spanskpeppar i trädgården är ett unikt sätt att njuta av smaker. Det finns så många olika sorter att du kan ha din egen unika chiliträdgård. Oavsett om du föredrar paprika eller chili finns det en spanskpepparsort för alla!

Denna guide om hur man odlar spanskpeppar visar de olika sorterna, tips om hur man odlar dem från frön eller planterar ut, hur man skördar dem och hur man använder dem för att göra en egen het spanskpepparsås från trädgården!

I början av sommaren varje år väntar jag med spänning på att mina försöksplantor ska anlända. Vad är försöksplantor, undrar du? Det är de nya växterna för det kommande året som företagen skickar ut till trädgårdsmästare för att testa dem i sina trädgårdar. I slutet av säsongen skickar deltagarna feedback om växterna, som använder den för att skicka ut växterna nästa år med bästa möjliga förutsättningar för att lyckas i hemträdgårdarna.

Skillnader mellan paprika och chili

Botaniskt sett finns det ingen skillnad mellan en stark och en söt spanskpeppar, eftersom båda kommer från växten Capsicum i potatissläktet. Våra smaklökar skulle dock inte hålla med. Det finns verkligen en märkbar skillnad när det gäller starka eller söta spanskpepparsorter.

Capsaicin och Scoville-enheten

Vad är det då som gör att vissa spanskpepparsorter smakar starkt? Capsaicin!

Capsaicin är en irriterande alkaloid och är det som ger chili sin hetta. Ju starkare chili är, desto mer capsaicin innehåller den. Dessutom används Scoville-skalan för att avgöra hur stark en chili är. Ju fler Scoville-enheter, desto starkare.

För att ge dig lite perspektiv: en paprika har noll Scoville-enheter och en jalapeño har mellan 2 500 och 8 000 Scoville-enheter. Den starkaste chilin i världen, Carolina Reaper, har 2,2 miljoner Scoville-enheter. Oj!

Hur man använder chili

Chili används i matlagning för att ge recept extra krydda och hetta. De kan användas färska eller torkade, båda är potenta. Kryddor från starka spanskpepparsorter är chili, paprika och cayennepeppar. De kan vara röda eller gröna beroende på vilken sort det rör sig om. Du kan också lägga in en hel chili om du vill!

Hur man använder söta spanskpepparsorter

Söta spanskpepparsorter klassas oftare som en grönsak. De används i sallader, garnering, som smårätter, i smörgåsar, på pizzor och mycket mer. De kan ätas råa eller tillagade. De mest välkända söta spanskpepparsorterna är paprika och sweet banana, men det finns många specialiserade paprikor som hemmakocken kan använda.

Hur man odlar spanskpeppar från frön

Att odla spanskpeppar från frön kräver lite tålamod, men på det hela taget är det ganska enkelt. Här är några saker att tänka på:

Platsen är viktig

Endast de som bor i de sydligaste regionerna bör försöka plantera frön direkt i marken. För de flesta av oss måste vi så dem inomhus i 8-10 veckor innan vi planterar dem i trädgården eller i en kruka utomhus. Beroende på var du bor kan du plantera dem i jorden 2-3 veckor efter den sista frosten.

Blötlägg i vatten över natten

Blötlägg fröna i vatten över natten innan du planterar dem. När du har blött upp dem, lägg dem i valfri jord. Du kan använda pellets eller prova din egen gör-det-själv-metod. Plantera tre frön per balja för att ge dig bättre chanser att få en grodd i ett hål som är cirka 1 cm djupt.

Grodd

De flesta groddar bör ta ungefär en vecka att gro vid en temperatur på 20-25 grader, men det kan vara ojämnt beroende på sorten. Chili tenderar att vara mer kräsen. Om du försöker få ett frö från en chili att gro, behöver det mer värme och fukt än en paprika. Vattna jorden och placera fröna på en varm plats, t.ex. på en värmematta eller till och med på kylskåpet. Jag föreslår också att du använder en kupol för växthus för att hålla kvar fukten.

Plantering

När du har fått en grodd tar du bort plantorna från kupolen och värmemattan. Ställ spanskpepparn i ett soligt fönster i söderläge tills du planterar om den. Låt den stå utomhus i ett par dagar för att de ska vänja sig vid sin nya utomhusmiljö.

Hur man odlar spanskpeppar från en planta

Det kan ta ett tag innan spanskpepparplantor etablerar sig och börjar producera frukt, så att börja med en färdig planta är ett säkert sätt att komma igång.

Om du vill ha bästa möjliga chans att få vackert mogna frukter ska du sätta de friska plantorna i jorden senast 2-3 veckor efter den sista frosten.

Plantera spanskpeppar i full sol i en sandig jord med mycket organiskt material som dräneras väl. Tillsätt också maskgödsel från en maskbehållare i planteringshålet för varje planta. Beroende på plantans storlek och trädgårdens avstånd bör de planteras med 25-35 cm mellanrum, med ett radavstånd på 10 cm. Dina spanskpepparplantor kommer att reagera bra på tät plantering!

När du planterar ska du se till att både plantor och jord genomdränks med näring. Efter cirka 30 dagar kan du ge dem ett litet stänk näring igen. Var försiktig så att du inte tillför för mycket kväve när du använder näring, eftersom det bara gör dem bladiga.

Spanskpeppar kan också fungera som prydnadsväxter, så plantera dem gärna i rabatter och balkonglådor.

Det tar cirka 60-90 dagar för paprika att mogna fullt ut, medan det tar cirka 150 dagar för chili.

Odlingstips för perfekt spanskpeppar

Det finns några saker du kan göra för att ge dina spanskpeppar en chans att komma igång i trädgården. Här är några snabba tips!

Vattna på rätt sätt

Spanskpeppar är törstiga små växter. När du vattnar, använd en vattenspridare på rötterna och försök att hålla bladverket torrt. När det är varmt ute måste jorden ha en hög fuktnivå, men den får inte vara genomsur. Detta hjälper till att motverka vissnande och blomfall.

Använd mull eller kompostjord för att behålla fukt

Mull kan också hjälpa till att hålla kvar fukten. Jag lägger kompostjord runt varje planta. Det bidrar också till att hålla ogräspopulationen nere och minskar behovet av att dra bort ogräs runt plantan. Störningar i plantans rötter kan påverka produktionen av frukt.

Stadga

Precis som tomater kan paprika- och chiliplantor bli tunga och gå av när de har många frukter. De behöver vanligtvis stadgas. Knyt plantan mot blompinnar med tyg eller gamla nylonband som är lite flexibla för att ge utrymme för tillväxt. Snöre eller snoddar kväver stjälkarna.

Håll spanskpepparn varm

För dem som bor i norr vill vi att vår jord ska vara så varm som möjligt för våra spanskpepparsorter. En vecka före planteringen kan du täcka bädden med kartong för att värma upp jorden under den.

Korrekt samplantering

Om du gör samplanteringar passar spanskpeppar bra tillsammans med tomater, persilja, basilika och morötter. Undvik att placera spanskpeppar i närheten av fänkål och kålrabbi.

Tips för att skörda spanskpeppar

Låt aldrig din spanskpeppar sluta växa! Om den slutar växa kommer det att påverka produktionen av blomknoppar. Om blomknopparna faller av, förlorar du potentiell frukt.

Planera skördetidpunkten noggrant. Spanskpepparn tenderar att skördas innan den är mogen. Deras smak når dock inte sin fulla potential förrän de är mogna. Om du plockar frukten innan den mognar kommer plantan att producera fler frukter för att försöka föröka sig.

Plantera minst två exemplar av samma sort. Att vänta tålmodigt på att frukterna ska mogna helt innebär att du får färre och måste vänta till sent på säsongen för att få några. Jag föreslår att du planterar två av samma sort. Använd den ena för att få full mognad och bästa möjliga smak, och använd den andra för att skörda under hela säsongen.

Var försiktig med hettan! Slutligen, om du har en riktigt het sort, använd handskar när du skördar frukten. Capsaicinoljan från spanskpeppar kan faktiskt bränna huden.

Hur man ökar hettan i chili

Även om sorten naturligtvis är den viktigaste faktorn när det gäller chilins hetta kan du göra några saker för att öka hettan i dina frukter. Varma klimat tenderar att odla de hetaste sorterna eftersom miljön spelar en roll för hur stark chilin blir.

För att få hetare chili vill du att plantan ska få mer värme. Ju mer sol en chili får, desto hetare blir den. Samma sak gäller för jorden. Välbevattnad och kväverik jord blir inte lika varm. Det är därför du bör vara försiktig och inte dränka dina plantor (men hålla dem fuktiga) och inte heller övergödsla dem.

I kallare klimat är det ofta lättare att odla chili i ett kärl/kruka. Odla chili i ett mörkt kärl/kruka för att maximera värmen i jorden. Om du odlar chili i trädgården minskar intensiteten avsevärt på grund av jordens kalla natur.

Du kan också skapa värme med hjälp av ett paraplyväxthus.

Varför blir min spanskpeppar svart?

Oroa dig inte om frukten blir svart. Det betyder faktiskt att du gör något rätt! Många sorter blir svarta innan de får en annan färg. Detta är en del av mognadsprocessen och är helt normalt.

Om frukten ser frisk ut förutom sin färg, är detta fallet. Men om du ser att den skrumpnar eller får röta kan det finnas andra faktorer som spelar in, t.ex. svampinfektioner eller rotröta.

Vilka spanskpepparsorter ska jag odla?

Det finns en mängd olika sorters spanskpeppar och valen kan verkligen vara överväldigande. Det första du måste avgöra är vilken typ du vill odla (stark eller söt) och om du har de rätta förutsättningarna för dessa sorter.

error: Innehållet är skyddat
Search