Skapa en fristad i trädgården på din bakgård

Din trädgård kan vara vad som helst, en plats för att sola sig i solen, läsa din favoritbok, beundra blommorna eller helt enkelt en plats för att ladda upp. Idag delar jag med mig av de steg jag tog för att skapa min egen fristad med vackra sommarblommande lökar.

När jag först började odla min trädgård var mitt hem långt ifrån en fristad. Mitt första hem var en vanlig tomt i staden, full av avskalad färg, damm och inte en enda växt i sikte. Det krävde mycket innan det ens började se ut som min egen lilla fristad i trädgården.

När jag återhämtade mig från min sjukdom spenderade jag mycket tid i trädgården. Jag har talat många gånger om den här erfarenheten, men vad den går ut på är att trädgården blev en plats där jag kunde läka.

När jag behövde en stund utomhus men inte orkade, kunde jag sitta och gunga i hammocken och ändå vara bland växterna. Under mig påminde de graverade stenarna mig om att ”le” och ”älska”.

Och utsikten från hammocken var bara pricken över i:et. Mittemot min stol såg jag en trädgård som var full av tre sorters crocosmia. Det skapade en exotisk och tropisk trädgård med varma röda och orange toner.

Även om min lilla fristad var enkel var den allt jag behövde.

Jag har flyttat till ett annat hus, men jag har fortfarande hammocken kvar. Den är fortfarande en av mina favoritplatser i trädgården, nu inbäddad under ett trädgårdsdike bredvid mitt espalierträd.

Lita på mig, du kommer inte att ångra att du avsätter ett utrymme för att göra din trädgård till en fristad!

Vad är en fristad i trädgården?

Det är bevisat att grönområden och utomhusvistelse bidrar till att förbättra den mentala hälsan. Utan min trädgård vill jag inte ens veta vad jag skulle ha gjort när jag kämpade mot min sjukdom.

Trädgårdar är platser fulla av föryngring och liv. Förutom att vara platser där man odlar frukt och grönsaker kan de vara platser som ger en känsla av flykt. Ett överflöd av bladverk och ljusa blommor kan omedelbart få dig att känna dig lugn.

Hur skapar jag en fristad i min egen trädgård?

Allas ser olika ut. Jag uppmuntrar dig att hämta inspiration från trädgårdar runt om i världen, men viktigast av allt är att göra det unikt för dig.

Hitta en plats

Det första du vill göra innan du kan börja arbetet är att hitta den perfekta platsen. När du undersöker bakgården, notera om du har några favoritdelar på tomten som du redan dras till. Kan du förbättra den ändå?

Alternativt kan du leta efter områden med outnyttjad potential. Kanske finns det ett område i trädgården som är försummat och som skulle kunna förskönas.

I mitt hus hade jag en skuggig del av min gård med den sämsta jord som man kan tänka sig (tänk byggmaterial som ligger begravt i jorden). Även om det verkade vara den sämsta platsen för att odla något, visste jag att utrymmet kunde förvandlas.

Kom ihåg att en fristad kan vara så stor eller liten som du vill. Du kanske betraktar hela trädgården som din fristad, medan andra kanske bara har en lite del att avsätta åt den. Så länge du skapar ett plats som du kan tänka dig att tillbringa tid i är det allt som räknas!

Börja plantera blommor

När du har planerat ditt område är det dags att börja med grönskan! Börja med att göra en lista över alla växter du vill ha med eller gå till trädgårdsbutiken för att få inspiration.

När du väljer växter ska du se till att de klarar sol, jord och vind på din plats. Jag föreslår också att du planerar i förväg och har något som är intressant året runt. Överväg att plantera lökar för vår- och sommarfärger, perenner som återkommer år efter år med olika blomningstider och några vintergröna växter eller färger för vintern.

Ibland kan det vara bra att ha ett allmänt tema för din fristad, t.ex. en örtträdgård full av aromaterapins favoriter, en medelhavsträdgård som påminner dig om en favoritsemester eller kanske en stugträdgård full av vilda blommor. Ett tema kan hjälpa dig att begränsa dina växter, men du kan odla vad du tycker bäst om!

För min skuggiga trädgård på framsidan valde jag ursprungligen en grön skogskänsla. Men nu vill jag lägga till fler blommor också. På min lista för i år står att jag ska plantera lite knölbegonior eftersom de växer bra i halvskugga. Begonia är en bra påminnelse om att man kan få ljusa färger även på skuggiga platser.

Innan du planterar, se till att du tar dig tid att bearbeta jorden. Min skuggträdgård behövde en hel del arbete för att bli av med allt nedgrävt byggmaterial och en enorm ökning av organiskt material för att få liv i den igen. Utan god jord kommer de nya växterna i din trädgård inte att trivas.

De sista detaljerna

Växterna har kommit in, så det är dags att lägga till de sista detaljerna. Bekväma sittplatser är ett måste för att du ska kunna njuta av tiden i din trädgård. Det kan vara så enkelt som en hammock eller så storslaget som en komplett terrassuppsättning.

Underskatta inte kraften hos utomhusbelysningen när det gäller stämning. Du kan njuta av ditt utrymme långt efter att solen har gått ner!

Om du känner att du vill ha mer färg kan du fundera på att skapa krukväxter, som du kan fylla med ettåriga växter och lökar som du kan byta ut varje år. Sommarblommande lökar som passar bra i krukor är dahlior, gladiola, liljor, ranunkel med mera.

I min skuggträdgård har jag också lagt till en liten fontän. Ljudet av vatten har alltid en lugnande effekt och var det perfekta tillägget till ett utrymme som ursprungligen var en öm punkt i min trädgård.

Tänk också på hur du gör din fristad tillgänglig även för andra. Vilda djur som fåglar, bin och fjärilar är ett välkommet tillskott till min fristad utomhus och jag ser till att inkludera saker som fjärilsvänliga växter, kolibriautomater och bi-bad.

error: Innehållet är skyddat
Sök