Bladlöss på fri fot! Hur man blir av med bladlöss på naturlig väg

Bladlöss är små men vildsinta och de kan suga upp värdefull saft från några av våra favoritväxter i trädgården. Den goda nyheten är att de även utgör en basföda för nyttiga insekter och att de lätt kan bekämpas!

Bli av med bladlöss i din trädgård genom att prova några av dessa naturliga metoder.

Lär känna bladlusen

Bladlusens utseende

Bladlöss är små och 4-8 mm långa. De har päronformade kroppar som är mjuka och lätta att klämma ihop. De finns i grönt, svart, rött och vitt.

Du kanske kommer att få syn på en ullig bladlus. Även om deras kroppar är gröna eller blåa ser de luddiga ut på grund av att de har en vaxliknande beläggning på kroppen. De ser nästan ut som en liten bomullstuss.

Bladlöss kan antingen vara bevingade eller vinglösa, beroende på vilken typ av bladlus det rör sig om och i vilken del av livscykeln de befinner sig.

Bladlusens livscykel

Under ett år går bladlusen igenom många olika livsfaser. Med början på våren kläcks en uppsättning med enbart honor från ägg som övervintrat. En bladlus lever mellan 1 och 6 veckor.

Alla vår- och sommarbladlöss produceras asexuellt, vilket innebär att de är kloner av sin mor. Den här generationen är född för att leva snarare än för att producera ägg. Vissa får vingar och lämnar sitt värdområde.

När hösten kommer brukar det finnas bladlushannar och de parar sig. Honorna lägger ägg under vintern, och sedan upprepas cykeln.

Honorna kan producera upp till 12 ungar per dag, vilket betyder cirka 80 ägg under deras livstid.

Var kommer bladlöss ifrån?

Eftersom bladlöss älskar snabb tillväxt är de en av de första skadedjuren som dyker upp under säsongen. De lever på eller i närheten av växter som de gillar att äta. Barr- och lövträd är några av deras favoriter.

Bladlöss kan också smyga sig in i trädgården via plantskolor. När du köper en ny planta ska du inspektera den noggrant för att se om den innehåller några oönskade resenärer innan du köper den.

Skador orsakade av bladlöss

Det är troligt att du har haft problem med bladlöss i din trädgård. De älskar att äta ekologiska grönsaker och kan ibland förstöra en skörd som du har ägnat en hel sommar åt att odla. Även om jag är en insektsälskare gillar jag inte när bladlöss förstör mina grönsaker. Jag försöker odla mer mat än vad jag behöver så att djurlivet också kan njuta av grönsakerna. Men även jag måste dra en gräns ibland!

Bladlöss äter växtsaft och är särskilt intresserade av nya skott, trots att de äter vad som helst. När de äter producerar de en klibbig substans som kallas honungsdagg och som kan locka till sig andra insekter, t.ex. myror. Honungsdagg kan också orsaka svamptillväxt i en växt.

De orsakar troligen mest skada på hemträdgårdar än någon annan insekt. Eftersom de äter i stora kolonier kan ett allvarligt angrepp snabbt orsaka stora skador. En angripen planta kan få hämmad tillväxt, låg avkastning och kan till och med dö.

En skadad planta kan ha fläckar, gul färg, krulliga blad och kan vissna. Det kan också bildas gallor på växtens stjälkar och grenar. För att upptäcka bladlöss, titta under blad, på nya grenar och på alla nya skott. Du kan också se att de ömsar skinn under växterna, som ser ut som vita flingor.

Rotbladlöss

Sockerbetsrotbladlöss är en kusin till de vanligaste bladlössen som finns i trädgården. De håller sig dock vid eller strax ovanför jordytan.

Denna typ av bladlus kan snabbt bli okontrollerbar. De bildar gallblåsor på växterna och dras särskilt till smalbladiga bomullsträd.

Bladlöss på rosor

Du kanske har upptäckt några inkräktare på dina rosor. Vanligtvis är det rosen- eller potatisbladlöss. För att få bort dem från dina rosor kan du försöka tvätta bort dem med vatten varje dag i några dagar.

Bladlöss gillar också kväve, så använd endast gödsel med långsam frisättning på rosenbusken. På så sätt får de inte en plötslig ökning av kväve som skadedjuren kan äta.

Bladlöss på tomater

Potatis- eller grön persikobladlus kan hittas på tomatplantor. Överraskande nog klarar tomater av en hel del skadedjur. Men precis som för alla andra växter kan ett stort angrepp påverka hur många tomater plantan producerar och kan också orsaka förkrympning.

Bladlöss på mjölkört

Eftersom mjölkört är den enda värdväxten som monarkens larver äter vill du hålla bladlöss borta från växten. De kan ta bort alla goda näringsämnen och påverka larvens födokälla.

Använd aldrig bekämpningsmedel på mjölkört för att bli av med bladlöss. Detta kan allvarligt skada larverna och därmed monarkpopulationen.

Oftast äter oleanderbladlusen mjölkört. Det är en ljusgul bladlus med svarta ben.

Hur man blir av med bladlöss på naturlig väg

Du kanske vill döda bladlöss, men jag rekommenderar starkt att du inte tar till de värsta bekämpningsmedlen direkt. Jag dödar aldrig skadedjur eftersom jag tror att varje insekt hör till habitatet av en anledning, även de irriterande bladlössen! De är en viktig födokälla för alla slags insekter och om de försvinner kan det påverka ekosystemet i trädgården negativt.

Jag vill dock hålla dem borta från mina favoritväxter och använder alla metoder nedan för att bekämpa bladlöss i min trädgård.

Bjud in rovdjur

Även om bladlöss inte är vänliga finns det många nyttiga insekter som du vill ha i din trädgård. Det bästa sättet att hålla bladlöss borta är att bjuda in deras ärkefiende till trädgården… nyckelpigor! Nyckelpigor, en av mina favoriter bland nyttoinsekterna, är de mest kända hoten mot bladlöss.

De är vackert röda med förtjusande prickar och du kan njuta av deras skönhet och se hur de äter bladlöss. En enda nyckelpiga kan äta upp till 5 000 bladlöss under sin livstid. Nu börjar vi komma till saken! De äter också gärna mjölbaggar, kvalster, skalbaggar och andra irriterande skadedjur.

Några andra insekter äter bladlöss. Guldögonsländans larver gillar att tugga på dem när de nått vuxen ålder. Blomflughonor lägger också ägg i bladlusfält så att larverna kan kläckas och äta upp dem. Näbbskinnbaggar är också kända för att angripa och äta bladlöss.

Skadedjursavvisande spray

Som ekologisk trädgårdodlare håller jag mig borta från alla typer av bekämpningsmedel. Även om de kan vara användbara för att hålla skadedjur borta, dödar de också alla de goda insekterna. Och det vill vi absolut inte!

Jag har många grönsaker och växter som jag helst inte vill att vissa insekter ska gnaga på. Jag gör min egen spray för att hålla dem borta från de växter jag bryr mig mest om. Med ingredienser från min trädgård som skadedjur naturligt hatar är sprayen enkel att tillverka och kostar småpengar. Faktum är att många av de kommersiella produkterna också använder några av samma växter i sin ingrediensförteckning (och några tillsatser som jag inte gillar).

Denna naturliga spray gör saker och ting så likt naturen som möjligt och håller skadedjur borta utan att störa ekosystemet i min trädgård.

Sällskapsplantering

Sällskapsplanteringar har alla möjliga fantastiska fördelar, bland annat att de hjälper till att avvärja insekter. Den är kemikaliefri och helt naturlig och det bästa med sällskapsplanteringar är att de ger dig anledning att köpa fler växter!

Plantera örter och grönsaker som bladlöss inte gillar strategiskt intill de växter som du vill hålla dem borta från. Det innebär att du kan placera några av de växter som anges nedan mellan dina grönsaker och blommor.

Prova att odla några av dessa växter för att bekämpa bladlöss:

Allium (gräslök och lök). De skyddar också mot spinnkvalster och morotsfluga. Även nyckelpigor gillar dem!

Se upp kattmynta. Katter älskar dem så du kan eventuellt få besök av katt.

Koriander. En annan favorit för nyckelpigor som avskräcker bladlöss.

Dill. Nyckelpigor älskar även den här.

Vitlök. Den avskräcker alla slags skadedjur och håller bland andra bladlöss, spinnkvalster, myror, sniglar, japanska skalbaggar borta.

Mynta. Precis som med många andra växter på den här listan kan du utöver att njuta av mynta i din grönsaksträdgård också använda den för att avskräcka skadedjur.

Locka till dig bladlöss

Jag vet vad du tänker: jag försöker bli av med bladlöss. Varför skulle jag ens försöka locka dem till min trädgård?

Lyssna på mig! Du kan strategiskt locka till dig små bladlusangrepp på härdigare växter för att få alla möjliga godartade rovdjur att dyka upp i trädgården. Om jag låter dem leva i ett hörn av min trädgård på några av mina gamla träd kan några nyckelpigor komma på besök och samtidigt skydda hela trädgården.

Nyckelpigor lägger sina ägg i områden med många bladlöss så att deras ungar har tillgång till föda när de kläcks. Inga bladlöss betyder inga nyckelpigor.

Fränen är växter som fungerar som bladlusfällor. De kommer att locka till sig dem, uppmuntra nyckelpigor att komma på besök och hålla dem borta från mina grönsaker. Förutom fränen odlar jag också jätteprästkrage för svarta bladlöss och lupiner för gröna bladlöss.

error: Innehållet är skyddat
Sök