Odla svamp: hur man odlar specialitetssvampar på sin bakgård

Att odla svamp är lättare än du tror! I dagens inlägg kan du lära dig hur du odlar svamp av alla sorter, som till exempel ekmussling, ostronmussling och jättekragskivling, på din egen bakgård.

Odla svamp som du kan laga mat med

Har du en riktigt skuggig del av din trädgård som inte får så mycket sol? Om så är fallet bör du överväga att plantera och odla några specialitetssvampar i detta område.

Vi hör ofta dessa ord från många nyblivna trädgårdsmästare: ”Min trädgård är så skuggig att jag inte kan odla någonting.” Vi svarar alltid med ett ”Åh jo, det kan du visst!” Svampar älskar skugga!

Att odla svamp utomhus är mycket enklare än du tror

Det finns tre typer av svampar som du kan plantera i din trädgård; ekmussling, ostronmussling och jättekragskivling. Dessa specifika typer är lätta att odla, välsmakande och mångsidiga!

Ek- och ostronmussling växer bra på stockar och jättekragskivlingen, på engelska även kallad för King Stropharia eller Garden Giant, växer väldigt bra på träflis.

Alla tre har ett brett temperaturintervall för odling så länge det finns fukt; fukt, fukt och ännu mer fukt! Om du inte tar med dig något annat från det här projektet, kom ihåg att fukt = svamp.

De bästa träden för svampodling

Många typer av träd kan användas för att odla matsvampar.

I allmänhet bör du använda hårda träslag som:

  • Lönn
  • Poppel
  • Pil
  • Björk
  • Bok

Du bör samtidigt undvika arter som:

Tulpanträd och lönn är perfekta för ostron- respektive ekmussling. Ek är det bästa träslaget för ekmussling, med sin tjocka, skyddande bark och starka, hållbara trä. En bra ekstock kan ge vackra ekmusslingsvampar i upp till åtta år, medan ett mjukare träslag som poppel bara kan ge vackra svampar i tre till fyra år.

Nu kanske du tänker: ”Hur kan det vara ekologiskt att hugga ner träd för att odla svamp?”

En metod för hållbart skogsbruk är att gallra ut träd med liten diameter för att låta de större, mer mogna träden växa och släppa in mer solljus som hjälper till att förnya skogsmarken.

Dessa plantor har den perfekta storleken för odling av svampstockar!

Kan man använda gammal ved för att odla svamp?

Att bara ta gammal ved från högen för att odla dina svampar kommer inte att fungera, eftersom träet redan utvecklat sin egen svampodling. Svampstockar måste vara nyss kapade från friska träd.

Kapa ditt trä i slutet av vintern innan saven stiger, det vill säga i slutet av februari/början av mars.

Den bästa storleken på stockar för svampodling

Träd eller grenar med en diameter på cirka 15 centimeter är vanligtvis bäst.

Det går bra med en större diameter om du har kraften, men en mindre diameter rekommenderas inte, eftersom träet då torkar ut för lätt. När du har fällt stockarna kan du markera och såga av dem till en längd på cirka en meter, vilket är en praktisk storlek för att flytta runt dem.

Vi rekommenderar att du låter stockarna ligga kvar där de ligger, lätt upphöjda från marken, eller att du flyttar dem till en plats där det är fuktigt och låter dem ligga kvar i cirka tre veckor. Under denna period kan trädens naturliga svampdödande egenskaper dö ut och temperaturen kan värmas upp för ympning i slutet av mars eller början av april.

Om du har friskt virke som fällts under vintern kan du använda det så länge du ympar det tidigt på våren.

Svampars mycel

Svampen består av trådliknande celler som vävs samman till ett nätverk. När de är redo att bära frukt och släppa ut sporer (frön) dyker det upp ätbara skott som vi älskar så mycket!

Om du någon gång har sparkat undan löv i en skog och sett de vita trådarna, då har du sett svampar. Vi kallar dessa trådar för ”mycel”.

För en svampodling vill du ha specifikt svampmycel (till exempel ek- och ostronmussling). Mycelet börjar växa på sågspån, halm, spannmål eller små träpluggar. När dessa medier ympas med mycel kallas de för ”substrat”.

Tänk på dem som tändstift för att få igång mycelet.

För att underlätta för nybörjare föreslår jag att du köper substrat med mycel från en av de många fina svampleverantörerna.

Det finns många olika substrat, men för småskalig användning föredrar vi substratet med träpluggar. Substratet med träpluggar är små björkpinnar som levereras täckta av det mycelet du väljer. Dessa substrat kommer att stoppas in i stockarna.

Tips för att odla svamp med mycel

Här är några tips som hjälper dig att odla svamp på ett enkelt sätt.

En stock med en diameter på ungefär 15 centimeter och en längd på en meter rymmer mellan 30-40 substrat.

Det finns varianter av ek- och ostronmussling som bär frukt vid olika temperaturintervall, vilket ger en längre skördetid under hela vegetationsperioden (tidig vår till sen höst).

Man kan beställa substrat ungefär en månad i förväg och förvara den i kylskåpet.

Du kan också samla in dina egna sporer från lokala fruktsorter (vilket har fördelen att vara mer motståndskraftiga).

Installera din svampverkstad

Innan de stora pengarna börjar rulla in från din svampförsäljning behövs en enkel arbetsyta!

I slutet av mars/början av april har du inrättat ett lågteknologiskt ympningsområde utanför garaget. Den består av några halmbalar som ligger platt på marken, en stark borrmaskin, hammare, ett gammalt campingkök och en gammal fonduekokare.

Lista över material

Här är en lista över material som du behöver för att skapa en enkel arbetsyta:

  • Hårt trävirke (15 x 100 cm)
  • 8 mm träborr
  • Elektrisk borrmaskin
  • Halmbalar som arbetsbänk eller annan låg yta att arbeta på
  • Hammare
  • Campingkök eller annan värmekälla utomhus
  • Vax (ost- eller bivax)
  • En liten borste, en liten pensel eller en vaxspatel
  • Substrat
  • Etiketter i metall (valfritt)

Borra stockar i en diamantform för att odla svamp

När du har installerat din svampverkstad är det dags att beväpna dig med en borrmaskin. Stockarna kommer att borras i ett diamantmönster för substratet med träplugg.

Börja den första raden fem centimeter från stockens ände. Placera hålen var femtonde centimeter. Hålens djup är viktigt. Helst ska pluggen föras in på ett djup strax under barken, nästan i nivå med barken, men utan att sticka ut, ungefär två och en halv centimeter djupt.

Använd en tejpbit eller ett pennmärke på borren för att se hur djupt du borrar. Det är bra att borra några hål och kontrollera djupet genom att knacka i substratet för att se hur den passar. Snart får du en känsla för det.

Var försiktig så att du inte borrar för djupt, eftersom det lämnar en torr luftficka.

När den första raden är klar vrider du stocken fem centimeter och börjar på nästa rad med början mellan de två första hålen i den föregående raden, ungefär 13 centimeter ner.

Fortsätt att vrida stocken fem centimeter för varje ny rad och förskjut hålen så att du får ett diamantmönster. Måttangivelserna här är ungefärliga så du behöver inte vara petnoga, utan gör det bara lagom noggrant. Att borra så här många hål är lite överdrivet, men det är nödvändigt för att se till att våra valda svampar är de som koloniserar och konkurrerar ut alla andra luftburna svampar.

Slå i träpluggarna

Det kan vara väldigt roligt att slå in träpluggar! Men även om det är roligt att slå saker och ting, måste vi vara försiktiga så att vi inte skadar barken. Barken på stocken är huden som håller fukten inne, så var försiktig med den. Ekar med sin tjocka bark gynnas av den här processen, medan popplar med tunn och spröd bark inte är lika bra.

Beväpnad med din hammare och en påse substrat, låt oss sätta igång. Tänk på att påsen med substrat är känslig för uttorkning och bör skyddas från sol och vind under arbetets gång.

Ställ upp en station för vaxsmältning

Ungefär när du är redo att börja slå i substrat kan du sätta upp din hybridstation för att smälta vaxet. Jag använder en gammal gasspis med två brännare och placerar den ungefär sex meter från borr- och hammarstationerna, eftersom vaxrök kan bli tjock och vaxet oundvikligen kommer att droppa.

Jag har sett uppställningar i garaget med en elektrisk brännare och en presenning under, men då går man miste om mystiken av att vara utomhus. Båda tillvägagångssätten fungerar.

Som gryta använder jag en gammal fonduegryta, men vilken gryta som helst går bra. Vissa rekommenderar kanske att du använder en ångkokare och lägger vatten i botten av den första grytan eller till och med placerar en metallskål i en gryta med vatten i botten som en provisorisk ångkokare.

Jag använder ett ostvax som jag köper billigt i stora bitar, och det verkar hålla i all evighet. Börja med en knytnävsstor bit och höj värmen till medelhög och vänta tills vaxet smälter klart och börjar bubbla. Sätt sedan värmen på låg temperatur, cirka 150 grader. Du vill att vaxet ska vara så varmt som möjligt utan att börja brinna!

Jag bedömer värmen genom röken; tunn rök är bra, medan tjock rök är nära flampunkten. Ibland glömmer jag att sänka värmen på vaxet och det fattar eld. Det är ingen stor brand, men det går inte att rädda vaxet när det väl har fattat eld. Ta försiktigt bort den från brännaren, släng den på grusplanen och börja om på nytt.

Flampunkten är lättare att kontrollera med en ångkokare. Tricket är att vaxet ska vara så varmt som möjligt för att få en bra tätning som håller fukt och djur borta, annars kan vaxet torka och lossna. När vaxet är varmt kan du använda en liten borste, en stålspruta eller vaxspatel för att dutta vaxet över varje substrat.

Märk stocken med svamptypen

Om du har (eller planerar att ha) flera olika typer av svamp är det en bra idé att märka stockarna med aluminiumetiketter som spikas fast i stockens ände.

Se till att ange typ, sort och datum. Det kommer att hjälpa dig att hålla reda på vad som fungerar bra, att ge rekommendationer till andra och att vara säker på att du skördar rätt svamp.

Skuggiga platser är de bästa för att odla svamp

Nästa steg i svampens resa är ett av de mest kritiska: tillväxtprocessen. Då hoppar mycelet från substratet till stocken och börjar kolonisera den. Detta kan ta mellan sex och arton månader.

Placera stockarna platt under tillväxtprocessen, bara några centimeter över marken. Under denna period är det viktigt med fukt. Stockarna ska placeras på en skuggig plats som liknar en skogsmiljö, utan vind och helst nära huset och vattenkällan.

Om du har ett naturligt fuktigt och skuggigt område runt huset är det en bra plats. Min nya favoritplats för stockar är under altanen, där vattnet faller igenom och huset blockerar vinden. Svamparna älskar det!

En annan bra plats är under vintergröna växter som är porösa och låter tillräckligt med vatten falla igenom. Du kan skapa din egen skugga genom att lägga en 60-80-procentig skuggduk över halmbalar med stockar emellan.

Håll stockarna fuktiga

Se till att hålla stockarna fuktiga, du kan vattna dem som resten av trädgården. Om det inte har regnat så behöver de ungefär 2,5 cm vatten i veckan. Du kan antingen bevattna dem och området runt omkring dem en gång i veckan eller sätta upp en sprinkler som får stå på i 15-20 minuter.

När stockarna bär frukt kan du ställa dem upp så att du lättare kan se och skörda svamparna.

Hur man skördar svamp

När stockarna bär frukt, vanligtvis efter ett varmt vår- eller höstregn, klipper du av svampen vid roten, försiktigt så att du inte drar av delar av barken. Sedan är det fritt fram att avnjuta och bevara dem. Du kommer att bli förvånad över hur mycket en stock producerar på en gång!

Om du någonsin får nog av att sautera dem i smör och vitlök eller göra svamp fylld med spenat och ricotta så är de lätta att torka och förvara. Min personliga favoritkonservering är shiitakevodka! Men för dig som är nykterist är en olivolja med svamp, pepparkorn och paprika en välsmakande delikatess och en bra present.

Ett ord om svampsäkerhet

Du undrar kanske om det är säkert att äta vilken svamp som helst som växer ur stocken. Svaret är ett bestämt nej!!!

Om ditt substrat inte har lyckats kolonisera stocken är det möjligt att en annan luftburen svamp har etablerat sig. Skörda endast den typ som du har ympat stocken med och ha en bild av vad det är.

Om du ympar en ekmussling, skörda endast ekmussling. Tack och lov är ostron- och ekmussling lätta att identifiera. Det fina med att odla egna svampar i stället för att jaga dem är att du vet exakt vad som ska komma fram.

error: Innehållet är skyddat
Search