Trädgårdsspindlar – bra eller dåligt för din trädgård?

Spindlar har ett rykte om sig som några av jordens värstingar. Men förbiser man deras yttre är de faktiskt ett otroligt tillskott i trädgården. Detta inlägg behandlar några av våra vanligaste trädgårdsspindlar.

Jag vet hur ängsliga människor kan uppleva det i närheten av spindlar. Jag kommer aldrig själv att ta tag i en stor hårig spindel, men jag älskar mina trädgårdsspindlar!

Filmer som Spindelmannen har har gjort att många ser spindlar som något att vara rädd för. Faktum är att de är relativt ofarliga och till betydligt mindre besvär än andra skadedjur som t.ex. myggor, bladlöss och vitflugor.

Spindlar får mer än gärna hänga i min trädgård. De är naturliga rovdjur och en av ekosystemets hjältar – om man kan förbise deras obehagliga exteriör!

I trädgården hittar du antingen nätspinnande eller vandrande spindlar. Som du kanske redan vet konstruerar nätspinnarna ett fångstnät för att kunna fängsla sina byten. Varje nät ser annorlunda ut och är artspecifikt.

Ett spindelnät är ett starkt naturmaterial med en kapacitet att hantera en last som är hundra gånger större än själva nätet. Vissa spindlar demonterar sina nät och gör nya varje dag medan andra lämnar kvar sina. Spindelnät är tveklöst en av naturens vackraste sevärdheter en daggmulen morgon eller frostig höstdag!

Vandrande spindlar kallas även för markspindlar eller jagande spindlar. De konstruerar inga nät utan jagar aktivt sitt byte eller inväntar dem.

När en hona och hane parar sig tar honan spermierna och lagrar dem tills hon är redo att lägga sina ägg. Spindelhanen dör kort efter parning medan honan konstruerar en äggsäck som äggen deponeras i och befruktar dem sedan allt eftersom. Beroende på spindelart kan en äggsäck innehålla allt från några få ägg upp till hundratals.

Det tar några veckor för äggen att kläckas. Oftast vaktar honan äggen. Hon dör sedan vanligtvis under den första frosten efter parningen.

När spindlarna kläcks kallas de för spindelungar. Med hjälp av en spridningsmetod som kallas ballongflykt sprider de sig och kommer på så vis bort från äggsäcken. Ungarna växer och ömsar hud cirka 5–10 gånger, tills de blir könsmogna och uppnår slutgiltig storlek.

Majoriteten av spindelägg kläcks under våren men vissa spindelarter kläcks även under hösten.

Vanliga trädgårdsspindlar

Det finns cirka 3 000 spindelarter enbart i Nordamerika. Hur många kan du då upptäcka i ditt eget närområde? Här är några exempel på vanliga trädgårdsspindlar:

  • Gul trädgårdsspindel: identifieras av sin svarta och gula mage (endast honor). Finns i USA och södra Kanada.
  • Vargspindlar: är kända för att de bär med sig sin äggsäck och deras stora mörka kroppar smälter enkelt in i omgivningen. Finns i de flesta områden runt om i världen.
  • Grässpindel: identifieras av sina långa ben, bruna kroppar och de två mörka banden längs buken. Vanlig i Nordamerika.
  • Korsspindel: är känd för sin rödbruna till medelbruna kropp med vita prickar och linjer på buken. Ursprungligen från västra Europa men återfinns även i Nordamerika.
  • Blomkrabbspindel: är ljusgul i färgen med två signaturröda ränder på buken. Hanens framben och huvud är rödsvarta. Finns i Nordamerika.
  • Argiope trifasciata: tillhör familjen hjulspindlar och är känd för sina randiga kroppar i gult, vitt, brunt och svart. Finns överallt i världen.
  • Amerikansk husspindel: brun och ljusbrun med svarta och vita fläckar. Finns i Nordamerika.

Är trädgårdsspindlar dåliga?

Nej, verkligen inte! Spindlar är bara bra och fantastiska vänner att ha i trädgården! Jag vet att de har ett dåligt rykte på grund av sina långa och håriga ben men oftast håller de sig till trädgården och lämnar mer än gärna oss människor ifred.

En frisk spindelpopulation indikerar att det även finns en frisk population av andra insekter i trädgården. Som de skickliga rovdjur de är utgör de en del av den naturliga balansen i din trädgårds livscykel. De hjälper till att kontrollera irriterande och skadliga insekter som bladlöss, kvalster, larver, squashkryp, kålmal med flera.

De flesta trädgårdsspindlar anses vara icke-aggressiva och kommer sannolikt inte att bita. Om de bits är deras bett relativt ofarligt och fungerar som vanliga insektsbett.

Hur du skapar en spindelvänlig trädgård

Nu när du vet hur nyttiga spindlar är kanske du vill bjuda in fler till din trädgårdsfest! Spindlar attraheras av gömställen i trä, sten och kompost. De gillar utrymmen som staket, häckar och höga buskar att spinna sina nät i.

Vissa spindlar gillar träiga och täta områden bland dina buskar och perenner medan andra gillar att ta det lugnt i solen och gräset. De flesta spindlar är dock överens om att de föredrar att spinna sina nät i skyddade områden där de är skyddade från hårda vindar.

Undvik att använda någon form av insektsmedel i din trädgård. De dödar de insektspopulationer som spindlar lever av och till och med spindlarna själva. Överväg naturliga bekämpningsmetoder om du har problem med skadedjur. En bra metod är att bjuda in fler sorters nyttiga rovdjur till din trädgård!

Lämna framförallt spindlarna ifred! Det kan vara frestande att riva ner deras nät och äggsäckar men kom då ihåg hur fördelaktiga de faktiskt är för trädgården. När vintern kommer finns de inte längre kvar så låt dem njuta av sitt liv!

Hur man håller trädgårdsspindlar borta från sitt hus

Även om jag älskar spindlar utomhus är jag inget stort fan av dem inomhus… speciellt när de är många! Spindlar letar sig gärna in när temperaturen börjar sjunka. Du kommer sannolikt se spindlar ta sin tillflykt i ditt hem, garage, skjul och krypgrunder. Då vill du försäkra dig om att de inte kan ta sig in. Detta innebär att täta fönster och dörrar och åtgärda eventuella sprickor som de kan ta sig igenom.

Var uppmärksam på vilka platser de trivs på. Om du har problem med trädgårdsspindlar är det fördelaktigt att hålla buskar och annan växtlighet borta från husväggen.

En annan bra idé är att göra en vårstädning när spindeläggen börjar kläckas. Se då till att kontrollera bortglömda platser som t.ex. bakom möbler, ovanför dörrkarmar och hörn för att eliminera äggsäckar och även andra insekter som de kanske gillar att äta.

Är trädgårdsspindlar giftiga?

Det finns cirka 3000 spindlar i Nordamerika och endast fyra av dessa anses vara farliga: brun eremitspindel, svarta änkan, luffarspindeln och den gula säckspindeln.

Vanliga trädgårdsspindlar är oftast ofarliga för både människor och husdjur. Även om de har gift som används till att förlama sina byten så har det ingen effekt på människor.

De som är allergiska mot gift kan drabbas av en överdriven svullnad i ansiktet och andra delar av kroppen samt andningssvårigheter.

Biter trädgårdsspindlar?

Ja, de flesta trädgårdsspindlar kan bita men det är osannolikt att de kommer att göra det. De flesta spindlar flyr hellre än biter dig. De anses vara icke-aggressiva spindlar.

De kan bita en människa eller ett husdjur om de känner sig hotade eller störda. Bettet påminner om ett bistick. Det kan orsaka klåda, svullnad och rodnad men de flesta kommer inte ens att märka av ett spindelbett.

Hur länge lever trädgårdsspindlar?

Vanligtvis lever de flesta spindlar ungefär ett år. Hanarna dör kort efter parning medan honorna dör under första frosten efter parning. Eftersom de flesta honor skyddar sina ägg fram till att de kläcks, lever de längre. Vissa honor kan till och med överleva frosten och leva ytterligare något år.

error: Innehållet är skyddat
Sök