Bladmögel på tomater

Loppet är igång. Det är den tid på året då du uppmuntrar (vädjar) till tomaterna att mogna innan de drabbas av bladmöglets fasor.

Så här sprider sig bladmögel på tomater

Det börjar med några gulnande blad. Usch. Ta bort dem genast!

Sedan kan man se några bruna blad och gråvitt pulver (sporer). Aj aj! Ta bort dessa omedelbart! Vid den här tidpunkten kan du också toppa plantorna genom att skära av huvudstjälken för att förhindra ytterligare blomning och skicka plantornas energi till fruktsättning.

Tyvärr kommer det att börja bli gråbruna fläckar på stjälkarna, vilket betyder att loppet har börjat bli besvärligt. Klipp av de stjälkar du kan, och om bladmöglet är utbrett bör du börja avlöva plantorna för att låta all energi från plantorna gå till att mogna tomaterna.

Allt går så fort. Du kan gå från frodiga gröna plantor med många dolda tomater till sorgliga pinnar med mognande frukter på nolltid.

I allmänhet vinner vi loppet och ser bladmöglet som en del av tomatodlingen. Om du vidtar de rätta försiktighetsåtgärderna i början av odlingssäsongen kan du förbättra dina odds avsevärt.

Vilka åtgärder kan man vidta?

  • Rotera tomater till olika delar av trädgården varje år. Det tar tre år för svampsjukdomen att lämna jorden.
  • Odla friska plantor: Börja starkt när de är fröplantor, och ge dem ordentligt med mat och vatten under hela säsongen. Friska växter är det bästa försvaret mot sjukdomar och skadedjur.
  • Håll bladen torra genom att vattna jorden undertill i stället för att vattna uppifrån.
  • Odla växter under tak, till exempel i ett växthus, en plastkupol eller ett taköverhäng.
  • Tvätta verktygen varje gång du använder dem, särskilt när du klipper av de mögelskadade bitarna.
  • Om du måste ta bort gröna tomater kan många av dem mogna på en varm fönsterbänk.
  • När de är klara kan de som inte har ätits upp färska och som inte har blivit till sås eller salsa torkas av och frysas in hela för att kunna användas till flera recept under vintern.
error: Innehållet är skyddat
Sök