8 vanliga skadedjur för krukväxter – Hur man förebygger, identifierar och eliminerar

Att ha växter i huset känns både uppfriskande och mysigt, tills… blä! Skadedjursangrepp är ganska vanliga, men idag ska vi lära oss hur man förebygger, identifierar och gör sig av med skadedjur på krukväxter innan de gör alltför stor skada.

Våra växter är våra små gröna barn. Och när våra barn har ont, har vi också ont! Det finns inget värre än att plötsligt upptäcka ett angrepp av skadedjur på sina älskade krukväxter. Ena stunden mår de bra, nästa stund står de i ett moln av flugor!

Lyckligtvis är inte allting förlorat när skadedjuren flyttar in. Jag älskar mina insekter utomhus, men det finns inga naturliga rovdjur i mitt hem som kan ta hand om populationen. Det innebär att det är upp till mig att kontrollera skadedjurspopulationen och rädda mina inomhusskönheter.

Det första steget för att bli av med skadedjur på krukväxter är att veta vilka du kämpar mot! Här är några tips om hur du kan identifiera skadedjur och vilken typ av skada de kan orsaka.

Bladlöss

Du kan hitta bladlöss både ute och inne. Du kan känna igen dem på deras små, gröna eller svarta kroppar och den klibbiga honungsdagg som de utsöndrar. Myror lockas av denna honungsdagg och den kan också ge upphov till sotmögel, en svampsjukdom. Bladlöss suger saft från dina växter och deras mjuka blad och angriper alla sorters blommor.

Mjölbaggar

De är små, platta och vaxartade och ser ut som små bomullsprickar. Du hittar sannolikt mjölbaggar på ormbunkar, riddarstjärnor, azaleor och palmer. Precis som bladlöss suger de saft och kan få bladen att vissna, gulna och förlora sin ”pepp”. De utsöndrar också honungsdagg.

Cyklamenkvalster

Dessa pyttesmå kvalster kan till och med misstas för vattendroppar vid första anblicken. Deras rena eller svagt brunfärgade kroppar ser vaxartade ut. De samlas under bladen och suger upp deras saft.

Detta leder till att de blir skrynkliga och mörka, och en del blomknoppar vissnar och faller av. De har fått sitt namn från cyklamenväxten, men de drabbar även pelargoner, saintpaulior och flitiga lisor.

Svampmygg

Om du ser små flugor som flyger omkring i närheten av dina växter, är det troligen svampmyggor. De angriper jordmånen, krukväxtjord, och de gillar fuktig jord att lägga sina ägg i. Larverna äter svampar i jorden och kan också tugga i sig rötter.

Vita flygare

Precis som små nattfjärilar, är vita flygare små insekter som flyger omkring och är täckta av ett lager pulverliknande stoft. Du upptäcker dem när du rör vid växten och ett moln av dessa insekter plötsligt flyger upp. Det pulverliknande stoftet de är täckta av, kan ses under bladen där de suger saft och utsöndrar honungsdagg.

Röda spinnkvalster

Dessa små röda insekter har åtta ben precis som spindlar. De härjar som värst när det är varmt och torrt, eftersom de söker fukt från växter. Deras sug orsakar fläckar på växterna och i svåra fall täcks växterna av nät. När det har gått så långt, är de svåra att få bort och kan försämra växtens luftcirkulation.

Fjällinsekter

Fjällinsekter, som också suger växtsaft, älskar varmt och torrt klimat, vilket gör vissa krukväxter till ett idealiskt hem för dem. Deras kroppar är små, platta, ovala och de har en vaxbrun färg.

Tripsar

De här flugliknande insekterna är små och mörkbruna, och de hoppar runt mellan växterna. Med sina unika asymmetriska munnar kan de göra hål i blad och blommor och suga saft. Detta leder till att växterna får silverfärgade fläckar och ränder och att bladen får små röda klumpar under bladen som så småningom blir svarta.

Vivlar

En av de värsta skadedjuren på den här listan. De kan orsaka allvarlig skada både som vuxna och larver. När de är vuxna ser de ut som skalbaggar och äter alla delar av växten. Larverna är feta, vita med brunt huvud och utan ben. De lever i kompost och äter växtrötter.

Hur man förebygger insekter i sina krukväxter

Det finns risk för att dina växter kommer att drabbas av skadedjur någon under tiden du har dem i din vård. Hursomhelst, det bästa sättet att vinna kampen mot skadedjuren, är att undvika dem från början.

Här är några tips på hur du kan förebygga dem

  • Köp växter från välrenommerade odlare.
  • Inspektera växterna innan du köper dem.
  • Kontrollera regelbundet om det finns angrepp.
  • Använd aldrig trädgårdsjord i stället för krukkompost, eftersom den kan innehålla ogräsfrön, skadedjur eller sjukdomar.
  • Undvik att lämna döda blommor och blad runt växterna.
  • Kontrollera rotklumparna för skadedjur när växterna planteras om.
  • Ta inte skott från infekterade växter.

Icke-kemisk bekämpning av skadedjur och sjukdomar

Friska växter är mycket mindre mottagliga för skadedjur och sjukdomar. Med rätt mängd vatten, solljus, luft och gödning har de mycket större möjligheter att stå emot skadedjursangrepp. Om du upptäcker skadedjur behöver du inte få panik. Det finns mycket du kan göra för att bli av med dem, på ett naturligt sätt!

Så här tar du hand om skadedjur på krukväxter i hemmet

  • Fukta växterna med rent vatten där det finns risk för (eller förekomst av) röda spinnkvalster.
  • Ta regelbundet bort döda blad och blommor.

Sätt dig in i biologiska bekämpningsmedel, vilket innebär att använda andra insekter och kvalster för att bekämpa skadedjur. Det finns biologiska bekämpningsmedel mot bladlöss, larver, mjölbaggar, fjällinsekter, röda spinnkvalster, trips, larver av vivlar och vita flygare. Fråga din trädgårdsbutik om råd.

Hur kan du identifiera skadedjur i krukväxter?

När du ser på vilka skadedjur som angriper dina krukväxter, ska du först se om du kan se skadedjuren fysiskt. Vissa är bättre på att gömma sig än andra. Lägg märke till deras färg och kroppsform. Vissa flyger medan andra kryper.

Därefter ska du titta på vilka skador växterna har. Vissa skadedjur lämnar till exempel honungsdagg efter sig, medan andra lämnar nät. Den typ av skada som uppstått, kan hjälpa till att identifiera växten.

Vilka är de värsta skadedjuren för krukväxter?

Några av de värsta skadedjuren på krukväxter är vivlar, röda spinnkvalster, bladlöss och mjölbaggar. Men alla skadedjur på krukväxter kan vara skadliga om de inte bekämpas. Om de lämnas kvar kan de sprida sig till andra krukväxter och slutligen döda sina värdväxter om de inte tas om hand. Isolera alltid angripna växter och försök bli av med skadedjuren så snart som möjligt.

error: Innehållet är skyddat
Search