Vad man bör veta om att föröka hortensia

När du väl har fått upp ögonen för hortensior kommer du att vilja ha fler. De stora, yviga blommorna är ett vackert inslag i trädgården och blir tåliga snittblommor.

Men om du inte har en obegränsad budget kan hortensior bli dyra. Var inte orolig, det finns ett alternativ som kan tillfredsställa dina trädgårdsvanor och samtidigt spara hundratals kronor: Hortensiaförökning.

Det fantastiska med hortensiasticklingar

Du kan flerdubbla din nuvarande planta genom sticklingar. Det är ett billigt sätt att få en helt ny planta utan större ansträngning. Det är klart, om du har en trädgårdsintresserad vän som vill dela med sig av sina plantor till dig, så ska du förstås ta emot dem.

Men om det handlar om en speciell sorts hortensia, som du inte längre kan hitta på din lokala plantskola, kan du ”göra en kopia” av dina plantor med hjälp av sticklingar. Det är också ett utmärkt sätt för dig att dela med dig av din trädgårdssamling till andra eller rädda en gammal, delvis sjuk eller skadad planta. Om du får tillräckligt många lyckade plantor från sticklingar kan du till och med ha plantloppis och göra dig en vinst.

Hur man odlar hortensior från sticklingar

Att ta en stickling är inte så enkelt som att ta en sekatör, klippa av en bit av växten och sätta den i jorden. Det finns ett korrekt sätt att göra det på för att få lyckade småhortensior! Så här förökar du hortensior.

Välj sticklingar

Det första steget vid förökning av hortensior är att välja rätt sticklingar. Leta efter friska, kraftiga, växande toppar med (relativt) tätväxande blad. Undvik sjuka eller insektsangripna delar av växten.

Du måste också känna till skillnaden mellan toppsticklingar, halvförvedade sticklingar och vedartade sticklingar. Som en allmän regel tas toppsticklingar sent på våren eller tidigt på sommaren, halvförvedade sticklingar på sensommaren och vedartade sticklingar på hösten eller vintern.

För hortensior bör du använda örtartade sticklingar. Eftersom hortensior blommar på fjolårsstam bör du välja den nyaste tillväxten. Försök att, om möjligt, välja en stjälk utan blommor.

Den bästa tiden på året att ta sticklingar av hortensior är mellan våren och sensommaren. Oavsett årstid, bör du se till att växten har frodiga blad. Växterna behöver tid att utveckla rötter innan de går till vila för vintern.

Ta sticklingar

Du behöver ett vasst verktyg (kniv eller sekatör) som har desinficerats. Desinficera genom att tvätta verktyget med tvålvatten och torka sedan av bladen med sprit. Skär av en 15 cm lång grenspets från plantan. Ta bort bladen från de nedersta 10 centimetrarna av sticklingarna.

Om bladen är stora, klipp av de återstående bladen på mitten för att bevara fukt medan rötterna utvecklas. Linda in sticklingarna i fuktigt hushållspapper eller tidningspapper omedelbart efter att de skördats och förvara dem svalt tills de planteras. Det bästa är att plantera dem inom 24 timmar.

Plantera hortensiasticklingar

Applicera rotningsmedel på de nedersta 10 centimetrarna av hortensiasticklingarna och plantera dem i behållare fyllda med bra krukväxtjord.

Ingredienserna i krukväxtjord kan variera, men innehåller ofta en blandning av organiska och mineraliska material. Vanliga ingredienser är torvmossa, vermikulit, perlit, flodsand, gammal trädbark och kompost. Blandningen ska ha en medelgrov konsistens som behåller fukten samtidigt som överflödigt vatten tillåts rinna ut.

Du kan också använda dina egna jordblock och din egenblandade krukväxtjord. Efter planteringen vattnar du sticklingarna och täcker dem med en plastpåse eller plastfolie för att bevara fukten.

Vanliga frågor om förökning av hortensior

Kan hortensiasticklingar få rötter i vatten?

Hortensior kan få rötter i vatten, men det är mycket svårare att lyckas. För bästa resultat är det bäst att låta dina hortensiasticklingar rota sig direkt i jorden.

Hur länge tar det för hortensiasticklingar att rota sig?

Rotningstiden varierar beroende på temperatur och luftfuktighet, mellan 2-3 veckor. Om du drar lätt i sticklingen och den står emot, har den rotat sig. Det finns inget behov av att gödsla i det här skedet. Håll jorden fuktig och luftfuktigheten hög tills den nya tillväxten börjar synas.

Kan man nypa av hortensiasticklingar?

De första åren är viktiga för din hortensia. För att få en rundare, buskigare planta bör du nypa av din hortensia. När du klipper av toppen på en planta får du dubbla grenar. Allteftersom din hortensia blir större kan du fortsätta att nypa av några centimeter av tillväxten på varje ny gren.

Upprepa detta under det första och andra året av tillväxten. Efter det bör du låta den vara så att plantan kan blomma.

Hur gör man hortensior blå?

Allt beror på jorden! En enkel ändring i krukväxtjordens ph-värde kan ändra färgen på din hortensia till blå eller rosa.

När kan jag plantera om mina hortensiasticklingar?

När det finns ny tillväxt, minska gradvis luftfuktigheten till samma som omgivningen och låt jorden torka något mellan vattningarna. Börja gödsla i detta skede.

När de nya bladen har kommit fram kan den unga plantan överföras till en större kruka eller till sitt permanenta hem.

Att veta hur man förökar hortensia från sticklingar är en värdefull talang att ha när din trädgård växer. Det kan spara pengar i längden och fylla din trädgård med vackra blommor till långt in på hösten.

error: Innehållet är skyddat
Sök