Hur du odlar och älskar din egen rabarberplanta

Det finns ingen annan grönsak som är lika god som rabarber, syrlig och stor! Den här grönsaken är lätt att odla i vinterklimat och är en underbar våröverraskning. Lär dig allt om rabarberplantan, hur du odlar och tar hand om den och hur du kan njuta av dess syrliga och läckra smak.

Det är rabarbersäsong! Snart kommer bondemarknaderna att fyllas med stjälkar av lysande röd och rosa rabarber. En del människor hatar denna syrliga, konstiga grönsak, men jag tycker att dess briljans verkligen framträder när man tillsätter lite socker. Precis som surt godis kan det verkligen vara en riktig höjdare!

Dessutom är den så mångsidig. Folk kanske är mest bekanta med jordgubbs- och rabarberpaj, men denna grönsak kan vara en ingrediens i allt från läckra drinkar till sorbet. Det är en enkel växt som inte kräver mycket underhåll och den verkliga frågan är varför du inte odlar rabarber än?

Vad är rabarber?

Rabarber är en grönsak med stora blad och röda stjälkar som liknar selleri. Det är en flerårig växt och en av de första grönsakerna som kan skördas på våren. Det vetenskapliga namnet på trädgårdsrabarber, som tillhör familjen Polygonaceae, är Rheum rhabarbarum.

Är rabarber giftigt?

Du kanske har hört talas om att rabarber är giftigt. Är rabarber giftigt? Tekniskt sett är svaret både ja och nej. Stjälkarna, som är det som finns i alla rabarberrecept, är helt säkra att äta både kokta och råa (även om de blir mycket syrliga när de äts råa).

Bladen bör dock inte ätas eftersom de innehåller oxalsyra, en kemikalie som kan leda till njurproblem. Men du behöver inte få panik om en bit av ett blad hamnar i din skördade rabarber. Om du bara äter bladen i sin helhet blir du illamående.

Är rabarber en frukt eller en grönsak?

Ett annat intressant fråga kring rabarber är om det är en frukt eller inte. Rabarber är tekniskt sett en grönsak, men i USA är den juridiskt sett en frukt. Detta beror på att en domstol i New York 1947 beslutade att rabarber är en frukt eftersom den oftast tillagas som en frukt. Hur dumt det än är, kvarstår förvirringen kvar än i dag!

Fördelarna med rabarber

Rabarberväxten kommer ursprungligen från Centralasien, och har använts för medicinska ändamål i över 5 000 år i Kina. Den användes också allmänt av araber, greker och romare under antiken. I dag är det vanligast att den sötas och äts i desserter.

När det gäller näring är rabarber en bra källa till vitamin K, som bidrar till benhälsa (och förebygger osteoporos) och blodkoagulation. Antioxidanterna i rabarber har antiinflammatoriska effekter och bidrar till hjärthälsan.

Rabarber innehåller också massor av fibrer. Det kan fungera som ett naturligt laxermedel för att hjälpa till att få fart på matsmältningen.

Hur man odlar en rabarberplanta

Det är en relativt lättskött planta och du kan njuta av hemodlad rabarber ett år efter att du har börjat odla den från frö. Det är viktigt att notera att rabarber behöver en kall vinter för att växa. Temperaturen bör understiga 4° C på vintern och vara i genomsnitt 24° C på sommaren.

Plantering av rabarber

Du kan så rabarberfrön, men det är en lång process innan den är redo att skördas. Om du vill kan du starta frön inomhus i april. Detta är vad jag gör i min trädgård. Plantera sedan ut plantorna (eller så dem direkt) i mitten av maj. Placera rabarberna med en meters mellanrum, men en rabarberplanta räcker ofta till ett hushåll. Observera att du inte kommer att kunna skörda det första året när du odlar från frön.

Ännu bättre är att köpa en rabarberkrona som du kan plantera tidigt på våren när marken är bearbetningsbar. Du bör försäkra dig om att växtens rötter fortfarande är i vila och att ny tillväxt inte har börjat. Du kan också plantera kronorna på hösten när plantan har gått i vila igen. Detta är ofta fallet när det gäller uppdelningar från grannar eller vänner.

Skötselkrav för rabarber

Rabarber gillar direkt sol, så se till att du planterar dem på en ljus plats för att de ska trivas. De älskar också mycket vatten under sommaren. Utan detta kan de bli stressade och upprörda. För att hjälpa dem att behålla fukten kan du lägga ny mull varje höst runt plantans bas.

Eftersom rabarber är en så stor planta behöver de mycket näring och organiskt material för att nå full storlek. Gödsla med ett gödselmedel med hög kvävehalt på våren när marken har börjat tina. Tillsätt lite fin, väl rötad kompost på våren, tillsammans med maskgödsel om du har den klar.

När du ser att det dyker upp blomstänglar ska du ta bort dem så fort som möjligt, eftersom plantan är i skruvform, vilket innebär att den har bråttom att sätta frön och föröka sig.

När det gäller skadedjur är rabarbern ganska tålig. Mördarsniglar och sniglar kan äta upp bladen, men i allmänhet klarar den av skadorna. Undvik skadedjur genom att ofta rensa bort de gömställen som omger din rabarber.

Skörda rabarber

Rabarberstjälkarna kan vara ljusrosa, röda eller till och med gröna. Till skillnad från frukten är stjälkens färg inte avgörande för om den är mogen eller inte. Stjälkarna kan klippas av från februari till april, beroende på vilket område du befinner dig i. Skörda inte under det första tillväxtåret, så att plantan kan växa igen.

Skörda alla stjälkar på en gång om du planerar att använda dem i recept eller frys in eller skär dem när du behöver dem. Skörden av rabarber kräver en speciell twist.

Hur du kan njuta av rabarber

Rabarber är mycket syrlig direkt från plantan. Det kanske känns som att hela munnen drar ihop sig efter en tugga! De flesta äter den inte rå, och om de gör det täcker de den med socker först. Traditionellt sett kokar man rabarber innan man äter den.

Hur man fryser in rabarber

Eftersom rabarbersäsongen är så kort är frysning av rabarber ett av de bästa sätten att njuta av smaken i några månader till. För att göra rabarbern redo för frysen tvättar du stjälken noggrant för att ta bort all smuts och grus. Släng alla blad från rabarberplantan eftersom vi vet att vår kropp INTE gillar dem.

Torka rabarbern med en handduk och skär den sedan i ungefär en centimeter tjocka bitar. Nästa steg, blanchering, är frivilligt men hjälper rabarbern att behålla sin klara färg. Blanchera rabarbern i en kastrull med kokande vatten i bara en minut. Låt rabarbern rinna av och skölj den med kallt vatten för att förhindra att den kokar vidare. Torka rabarbern.

Din rabarber är nu redo att frysas in! Placera dem i fryspåsar eller syltburkar märkta med datum. Om du redan har ett recept för rabarberna i åtanke kan du mäta upp dina rabarbermängder i förväg och frysa in dem på det sättet. Din rabarber bör hålla i ett år och räcka till nästa rabarbersäsong.

Så nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja plantera rabarber.

error: Innehållet är skyddat
Sök