Växtguiden för gurkört: Odling och användningsområden

Få blommor har samma subtila skönhet som gurkörten. Det är kanske inte den första blomman man kommer att tänka på när det handlar om lysande sommarblommor, men när den väl är här kan man inte låta bli att beundra de unika, stjärnliknande blå blommorna.

Förutom sin skönhet har gurkörten varit en favoritört i århundraden. Odla denna skönhet i din trädgård så att du kan upptäcka alla de fördelar som gurkörten har att erbjuda.

Jag är så glad att få berätta om en av mina blå favoritblommor, gurkört! Borago officinalis är en ettårig växt med stjärnformade blå blommor.

Det är svårt att ignorera skönheten hos denna dekorativa trädgårdsväxt. Varje år odlar jag gurkört så att bina kan njuta av blommorna tillsammans med mig. Den är ett måste för en trädgård med bin.

Det är mycket som folk inte vet om växten. Den är inte bara en unik blå blomma, utan har också en hel del medicinska fördelar och användningsområden i trädgården. Så om du har gurkört på hjärnan, ta en djupdykning i denna roliga blomma tillsammans med mig!

Vad är gurkört?

Gurkörten är en ettårig ört som kommer från södra Spanien och Marocko. Den kallas också stjärnblomma och känns igen på sina blå, stjärnformade blommor. Blommorna har bruna ståndarknappar och blir rosa efter pollinering.

Den hör till samma familj som vallört och vissa blandar ihop bladen från de två växterna innan den blommar. Växten växer i lösa klasar med spetsiga, ovala blad. Du hittar vita, taggiga hår på bladen och stjälkarna. Växten blir 30 till 70 cm hög.

Nu har växten acklimatiserat sig i större delen av Europa, Nordafrika samt Syd- och Nordamerika. Du kommer att upptäcka att den är en favorit hos många trädgårdsmästare!

Gurkörtens historia

Gurkörten är en ört som älskades av kelterna vilka såg den som en magisk växt. De drack bladen blandade i vin för att få adrenalin, korsriddarna drack ofta sådant vin innan de gav sig ut på resor.

1500-talsbotanikern John Gerard ansåg att gurkört är en ört som ger mod, och citerade ”gurkört ger alltid mod” och ”en sirap gjord på gurkörtsblommor tröstar hjärtat, rensar ut melankoli och lugnar den vilda eller galna individen”.

Kelterna gav också örten till eventuella blivande makar innan de ställde frågan. En helt ny sorts flytande mod!

På medeltiden broderades också gurkört på kungars och torneringsdeltagares mantlar för att ge dem mod. Vissa säger att namnet kommer från det keltiska ordet ”borracha” som betyder ”en modig person” eller ”mod”, medan andra påstår att det kommer från det latinska ordet ”borra” som betyder ”grova hårstrån”.

Gurkörtens hälsofördelar

Låt oss utforska några av de många imponerande hälsofördelar som denna blå skönhet kan erbjuda.

Stärkande för binjurarna

De flesta människor tänker inte på om de har friska binjurar, men det borde man verkligen göra! Binjurebarken producerar många viktiga komponenter i kroppen: könshormoner som androgener och östrogener, salt i blodet (aldosteron) och sockerbalans (kortisol).

Den här körteln utsätts nu för mer stress än någonsin tidigare. Gurkörtens stjälkar kan användas som ett stärkande medel för binjurarna vid stress, ångest, sömnlöshet och andra symtom från nervsystemet.

Läkare har också använt örten efter medicinska behandlingar för att återuppliva körtlarna efter användning av kortison eller steroider.

Gurkörtsolja

Du kanske känner gurkörtsolja under det mer poetiska namnet stjärnblomsolja. Den är tillverkad av gurkörtsfrön, är mycket rik på fleromättade fetter och är känd som den rikaste växtkällan för gammalinolensyra (gla). Och vad i hela friden är det? Det är ett fettämne som används vid hudproblem som psoriasis och eksem.

Gurkörtsoljan kan användas vid lokalbehandling av reumatisk smärta och hudproblem. Gammalinolensyran i växten är känd för att hjälpa vid svullnad som kan uppstå i samband med tillstånd som ledgångsreumatism. Gurkörtsolja kan också hjälpa till vid behandling av premenstruella besvär.

Antiinflammatorisk

Många människor använder inte gurkört för dess antiinflammatoriska egenskaper, men studier visar att man bör börja tänka på det. Som nämnts ovan kan den hjälpa till att lugna öm och inflammerad hud vid lokalbehandling. När den intas kan den hjälpa till att lugna maginflammation som uppstått på grund av allergier, förgiftning och infektioner.

Adrenalin

Historien bakom den här växten har visat sig stämma. Precis som människorna på medeltiden använde den för att få mod inför krig, kan intag av gurkört ge dig en känsla som liknar en adrenalinkick. Kroppen hårdnar som om den tar på sig en rustning och det riktigt kliar i kroppen efter att få röra på sig.

Intressant nog har det noterats att växten kan hjälpa människor att sätta gränser. Om du alltid känner ett behov av att säga ja till saker och ting kan gurkört ge dig modet att säga nej.

Andra användningsområden för gurkört

Förutom de medicinska egenskaperna, finns det ytterligare några anledningar till att odla gurkört i din trädgård.

Avskräcker skadedjur

Gurkörten är en av de mest populära sällskapsväxterna. Genom att blanda in örter i ditt grönsaksland kan du på ett helt naturligt sätt förhindra att skadedjur äter upp dina dyrbara grönsaker.

Gurkörten är mest känd som hjälp vid tomatodling. Om du planterar den bredvid tomaterna hindrar den svärmarlarver från att äta upp din skörd. Förutom svärmarlarver avskräcker den också kålmaskar och sparrisbaggar tack vare sina taggiga hår. Plantera gurkört bredvid tomater, squash och jordgubbar för att få både en vacker prydnadsväxt och en skadedjursbekämpare.

Du kan också använda gurkört som en ingrediens i din egen insektssprej. När du kombinerar den med andra växter som skadedjur hatar kan du spreja den i hela trädgården.

Ätbara blommor

Ja, det går att äta gurkörtsblommor! Än i dag använder många europeiska länder gurkört i traditionella rätter. I Tyskland finner du den som en huvudingrediens i den berömda grönsåsen från Frankfurt. I den italienska regionen Liguria används den som fyllning i ravioli. I spanska regioner hittar du växten kokad, sauterad med vitlök och serverad med potatis.

Jag gillar att använda gurkörtsblommorna som garnering tack vare deras ljusa, stjärnformade blommor. De ser fantastiska ut på en sallad eller i en sommarcocktail. Smaken är söt och mild, en kombination av honung och gurka, och stjälken luktar också som gurka!

Hur man odlar gurkört

Gurkörten finns mycket sällan i trädgårdsbutiker eller plantskolor, så du måste odla din planta från frön. Som tur är är de inte svåra att odla. Direktså frön i jorden efter att frosthotet passerat eller driv upp dem inomhus innan du härdar dem och planterar dem utomhus.

Tillsätt lite kompost i jorden innan du planterar. Gurkörten tål nästan vilken jord som helst så länge den har god dränering. Så fröna 1 till 1,5 cm djupt.

När de har nått en höjd av 15-20 cm kan du gallra plantorna. Vattna dem ofta medan de växer och låt plantorna torka ut mellan vattningarna när de är väl etablerade.

Gurkörten klarar att växa i skugga och halvskugga och behöver minst fyra timmars direkt solljus. En solig växtplats ger flest blommor och starka stjälkar.

Skörda och använda gurkört

Både blad, blomma och stjälk kan skördas och användas. Plantan är fullvuxen cirka åtta veckor efter plantering. När den väl har blommat över kommer den att försämras ganska snabbt. Du bör skörda när plantan blommar och börjar bilda frön.

Vid skörd plockar du bladen för hand eller med en steriliserad sax. Gurkörten äts färsk. Annars kan du torka bladen och blommorna för senare användning.

För att göra te, låt två teskedar av örten dra i hett vatten upp till tre gånger om dagen. Du kan också göra en tinktur och använda den upp till tre gånger om dagen.

Gurkört bör inte intas av gravida, ammande eller personer med leversjukdomar. Den kan dock fortfarande användas externt.

Växten producerar många svarta frön om den pollineras av bin. Låt några av blommorna gå i frö så att du kan samla in några frön till nästa säsong. Det är bara att skaka plantan och hålla en behållare under blommorna för att samla in fröna. Förvara i en lufttät behållare. Du kan också låta växten självså om du inte har något emot placeringen.

Vanliga frågor om gurkört

Vad är gurkörtsolja?

Gurkörtsolja, även känd som stjärnblomsolja, kommer från fröna av gurkört. Den är rik på fleromättade fetter och hjälper till att lugna huden och minska inflammation. Den hjälper till att behandla många hudproblem som psoriasis och eksem.

Vad använder man gurkört till?

Gurkörten kan användas till att återställa binjurarnas hälsa, vilket ökar hormon- och kortisolproduktionen, lugna och lindra inflammerad hud, minska stress och ångest och ge adrenalinkänslor.

Gurkört används också som en ätbar blomma för garnering och i traditionella maträtter. I trädgården fungerar den som sällskapsväxt till tomater, squash och jordgubbar.

Ökar gurkört östrogenet?

Gurkörtsolja används ofta som ett stärkande medel för binjurarna, den del av kroppen som producerar hormoner, inklusive östrogen. Tack vare innehållet av gammalinolensyra och dess antiinflammatoriska egenskaper kan gurkört användas vid pms-symtom, klimakteriesymtom och hormonell obalans.

error: Innehållet är skyddat
Sök