Hur du håller katter borta från din trädgård på ett naturligt sätt

Katter är inte alltid perfekta. De älskar att gräva, skrapa på staketstolpar och kan till och med gå på toaletten i dina dyrbara rabatter. Om du har en inte så fantastisk kattvän som besöker din trädgård, får du här några idéer om hur du kan hålla den borta.

Simba

Jag vill börja den här artikeln med att säga att jag har en katt. Simba, som ursprungligen var hemlös, är en busig och stilig liten kille. Varje gång han hör mig prata vill han ha uppmärksamhet. Han älskar höjder, hoppar på platser där han inte borde vara och vet hur man har roligt.

Även om jag älskar honom, måste jag säga att han påverkar min trädgård. Han gillar att gräva i min örtträdgård för att sova, och han är anledningen till att jag har tagit bort alla mina liljor. Bara en antydan av pollen kan vara skadligt för den lilla killen.

Men han gör så mycket gott för mig i trädgården. Han är inte bara världens bästa råttdödare, utan patrullerar också på fastigheten och hjälper till att avskräcka andra katter. Och viktigast av allt är att jag älskar hans sällskap när jag pysslar i trädgården. Bara hans närvaro gör underverk för min mentala hälsa!

Varför katter kan vara besvärliga

Med allt detta sagt kan jag förstå varför du vill veta hur du kan hålla katter borta från din trädgård. Det är trots allt inte bara sol och råttjakt.

Katter har en tendens att gräva i rabatter. De vet inte skillnaden mellan en grönsaksbädd och en utomhuskattlåda.

Hankatter gillar också att markera sitt revir. Det kan vara irriterande att grannens katt eller en hemlös katt regelbundet kommer in och markerar på dina favoritväxter. Den stanken!

Dessutom är katter naturliga jägare. De kan försöka fånga vackra fåglar i trädgården. De kan till och med skrämma hönsen om du har några.

Katter är bra på att klättra och hoppa, så det kan vara svårt att hålla dem ute när de inte är önskvärda. Som tur är finns det några ofarliga och naturliga sätt att hålla katter borta från din trädgård.

Hur du håller katter borta från din trädgård

Täck jorden

Först och främst älskar katter mjuk jord. Oavsett om de försöker att slappna av eller gå på toaletten är målet att göra rabatterna till ett ställe där de inte vill hålla till.

Eftersom katter inte tycker om små ytor kan du täcka jorden med saker som gör den mindre tilltalande. Målet är att få den att se ut som motsatsen till en kattlåda. Här är några idéer:

Kycklingtråd: Använd kycklingtråd av metall eller plast för att täcka bäddarna. De flesta växter kan fortfarande växa igenom, men det hindrar katterna från att gräva.

Flodstenar: Större stenar, ojämna stenar är bättre, men småstenar borde också hjälpa.

Äggskal: Varje gång du knäcker ett ägg, strö äggskalet i trädgårdsbäddarna.

Vassa kvistar: Ta sticklingar från järnek, rosenbuskar, björnbär, berberisbuskar och andra stickiga växter och sprid ut dem i trädgården.

Tjock mull: En tjock och stickig kompost gör också susen. Tallkottar fungerar också!

Korta kvistar: Du kan också samla ihop ett gäng mindre kvistar under beskärningen och lägga dem i klasar i trädgården. Bina kanske också tycker om dem!

Bambuspett: Stick upp bambusspett med den spetsiga sidan uppåt i hela trädgården. Placera dem så nära varandra att det blir svårt för katten att lägga sig ner.

Vatten

Till skillnad från de flesta hundar gillar katter inte att bli blöta. Använd vatten till din fördel! Katter hatar att ha våta tassar, så om en viss katt gillar att patrullera på din gård vid en viss tid på dagen kan du försöka vattna gräsmattan och trädgården under denna tid.

Du kan också bevattna alla områden som de gillar att markera. Ofta markerar katterna samma ställen så att du kan tvätta bort deras doft för att hindra dem från att återvända.

Om en katt befinner sig på gården och du fångar den på bar gärning kan du ta ett vattengevär och spruta bredvid katten. Det borde skrämma bort dem helt och hållet.

Ett annat alternativ om du inte är hemma eller i trädgården dygnet runt, som jag, är att använda rörelseaktiverade sprinkler. De går igång vid minsta rörelse och skrämmer bort kattdjuret.

Staket

Även om katter gillar att klättra på saker kan du göra ditt staket mindre tillgängligt för katter. För staket med staketstolpar kan du knyta ytterligare en tråd eller ett snöre över toppen. Katter tvekar att hoppa upp och klättra över den.

Du kan också köpa taggiga staketkåpor i plast. De hindrar katter från att gå över stängsel. De är obekväma för katten men inte skadliga.

Eller ta vaselin och smeta ut det över toppen på staketet. Katterna kommer inte att gilla känslan av det under sina tassar och kommer att tveka att hoppa upp igen.

Kattavvisande växter

Precis som med andra skadedjur kan du odla vissa växter för att hålla katter borta från din trädgård. Katter har starka näsor och gillar inte lukten av vissa växter. Prova att plantera dessa:

 • Lavendel
 • Citrontimjan
 • Oregano
 • Pepparmint
 • Vitlök
 • Ringblomma
 • Pelargoner/nävor

Andra dofter som katter inte gillar är gödselmedel av benmjöl, citrusfrukter, kaffesump och rödvinäger. Försök att sprida ut kaffesump och citrusskal i trädgården och se om det hjälper till att hålla katterna borta.

Kattavvisande spray

Kommersiella kattsprayer för trädgårdar försöker efterlikna markering av rovdjursurin. Det låter verkligen inte tilltalande för mig och jag är aldrig riktigt säker på vilka ingredienser som finns i dessa sprayer. Jag väljer alltid att göra något själv när jag kan. Naturlig spray mot katter kan fungera lika bra!

För att göra din egen, blanda följande ingredienser i en sprayflaska:

 • Vit vinäger
 • Hela kryddnejlikor, krossade
 • Vitlöksklyftor, skalade och krossade
 • Chilifrukter, de små och starka, finhackade
 • Diskmedel
 • Svartpeppar

Låt blandningen dra över natten. Spraya blandningen där du vill hålla katterna borta. Du behöver inte spraya massor! Spraya en gång i veckan tills katterna förstår och inte kommer tillbaka.

Observera att denna spray är ganska illaluktande, så spraya endast utanför huset och undvik att spraya vid öppna fönster.

Slut fred

Om allt annat misslyckas är det kanske dags att sluta fred med din nya kattvän. Försök att prata med din granne om deras katt och se om de kan hjälpa dig att hålla deras katt borta från din trädgård. Om de har en tendens att störa fåglar i trädgården kan du fråga om de kan bära en klocka runt halsen.

Du kan också försöka skapa en plats i trädgården bara för katten. Detta lockar dem till rätt plats i trädgården och avskräcker dem från dina dyrbara grönsaks- och blomsterträdgårdar.

Plantera kattmynta till katten. Du kan också skapa en liten sandlåda för dem bredvid kattmyntan så att de kan slappna av och gå på toaletten. Med den här metoden måste du förmodligen städa upp då och då.

Naturlig spray för att avvisa katter

Spraya denna blandning i hela trädgården och bakgården för att avskräcka herrelösa katter från att stanna kvar.

Utrustning

Sprayflaska

Ingredienser

1 kopp vit vinäger

1/2 msk hela kryddnejlikor, krossade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2 små röda chilifrukter, finhackade

2 droppar diskmedel

Svartpeppar

Instruktioner

Blanda alla ingredienser och lägg dem i en sprayflaska.

Låt blandningen stå över natten.

Spraya på alla ställen där hemlösa katter besöker din trädgård.

Applicera på nytt en gång i veckan tills katterna inte längre kommer tillbaka.

error: Innehållet är skyddat
Sök