Plantera perenner på hösten för en budgetvänlig trädgårdsdesign

Hösten är den bästa tiden på året för att planera och plantera din perennträdgård. Växterna har växt in eller är överväxta och du kan lätt se hur de fungerar i din nuvarande design. Det blir lätt att se vilka perenner som behöver delas och se de tomma ytorna som behöver nya växter. Hösten är en bra tidpunkt att utvärdera vilka växter som inte står på rätt plats eller vilka som behöver tas bort helt och hållet.

Det bästa är dock att höstens trädgårdsplanering kan spara mycket pengar! Växterna är antingen billiga eller gratis (ja, gratis!) Och när du planterar dem på hösten är du på god väg att få en vackert utformad trädgård nästa år som kräver väldigt lite underhåll.

Planering

Hösten är den tid på året då du bör göra en inventering av dina perennplanteringar och notera vad som fungerar och vad som inte fungerar. Ta ett anteckningsblock och en penna och gå ut i trädgården. Ta en titt på hur det går för perennerna. Blommade de? Blev de för höga och föll omkull? Dog de för tidigt? Skriv ner anteckningar om vad du ser och anteckna även hur de har presterat under våren och sommaren.

Börja med de växter som blommade, såg friska ut, överlevde och trivdes. Av dessa lär du dig vad som fungerar i din trädgård och dina trädgårdsvanor. Vanor? Ja, vissa växter kanske passar perfekt för ditt utrymme, men behöver mer eller mindre uppmärksamhet än vad du kan ge dem. Det är inget att känna sig skyldig över; det är en viktig lärdom för att utforma den perfekta trädgården för dig!

Rätt växt på rätt plats

Eftersom du har noterat de frodiga perennerna vet du nu lite mer om de olika mikroklimat som finns i din trädgård. Ta nu en titt på de växter som kan vara på fel plats: solälskande perenner på skuggiga platser blir långa, rangliga och faller omkull när de jagar efter solen. Skuggälskare som får för mycket sol får solbrända blad.

Växter som är döende eller döda kan ha rotröta på grund av dålig dränering, eller så kan de ha dött av törst i jordar med för mycket dränering. Jord som är för sur eller alkalisk kan vara orsaken (kontrollera din jords pH-värde). Om du tar reda på vilka växter som inte fungerade bra och undersöker deras grundläggande behov kan du avgöra om en flytt till en bättre plats i trädgården skulle göra dem gott.

Hortikultur

Titta nu på de missfärgade, sjuka, insektsätna och icke blommande växterna. Vad hände? En del har naturligt dött för året och det är normalt. I allmänhet behöver dock perenner som ser lite sjuka ut lite hortikulturell brottsplatsundersökning för att ta reda på vad som gick fel.

När du har fastställt orsaken kan du bestämma om du ska försöka behandla problemet och förbättra dess hälsa eller om du ska ta bort den helt och hållet. Personligen är jag inte ett stort fan av stora insatser för att åtgärda växter med skadedjur eller sjukdomar. I stället behandlar jag grundorsaken och byter sedan ut växten om det inte hjälper.

Dela upp och erövra

Det billigaste sättet att skapa en grönskande perennträdgård är att dela upp växter som trivs bra i trädgården. Detta kostar dig naturligtvis inget annat än tid. Budgetmässigt är delning av perenner en gratis källa till kvalitetsväxter som du absolut bör utnyttja. Och då menar jag inte bara växterna i din trädgård. Vänner, familj och grannar kan också ha växter som behöver delas och de kanske gärna skickar med dig en klunga eller två hem.

Du kan också söka på nätet och lägga upp en önskelista med perenner som du vill ha, eller en lista över vad du har att ge bort. Trädgårdsföreningar och gemensamma trädgårdar kan också ha gott om extra perenner, så var inte rädd för att fråga runt.

En sak om gratis växter som bör nämnas: det kan medfölja ogräs, skadedjur och/eller sjukdomar som en oönskad bonusgåva. Inspektera alla växter noggrant och tvätta bort jorden från rötterna. Plantera sticklingen i din trädgårdsjord för att minska risken för att något överförs till din trädgård. Vissa skadedjur som följer med är bara irriterande, medan andra (som eldmyror) kan vara rent förödande. Det är viktigt att du inte bara litar på källan utan också gör jobbet själv att se till att du inte får mer än vad du har önskar.

Gå och handla nu!

Det fina med hösten (förutom att löven ändrar färg och det finns gott om färsk mat) är att perenner reas ut. Jag menar prissänkningar som får dig att ifrågasätta om du stjäl växterna. Trädgårdsbutikerna och plantskolorna stänger troligen snart för året, och även om de inte gör det, är det mycket mer logiskt att sälja prissänkta växter och skicka dem till nya hem än att sköta om dem i krukor i ett år till.

De har vanligtvis blommat över, så titta efter friska blad, tecken på tidigare blomning, allmänt friska rötter och inga tecken på skadedjur. Läs på etiketterna för att se till att växterna trivs på de platser du har till förfogande och fyll din kundvagn med reavaror. De kanske inte ser så mycket ut i trädgården nu, men nästa år har du en stark, etablerad planta som kommer att växa snabbare än deras vårplanterade motsvarigheter.

error: Innehållet är skyddat
Sök