Hur du odlar monstera och får den att trivas

Alla pratar om monsteror! Dessa krukväxter har blad som ser mycket imponerande ut, med slitsar och hål som ger dem ett unikt utseende. Så här tar du hand om rummets stjärna – din värdefulla monstera.

Växtvärlden hade ingen aning om vad som väntade dem när inredningsdesigners började lägga ut bilder av monsteraväxter på Instagram. Det är förmodligen decenniets mest populära krukväxt, och alla, verkligen alla, verkar ha en monstera någonstans i sitt hem.

Och det av en anledning! De här växterna har verkligen förmågan att dra till sig uppmärksamhet och bli rummets höjdpunkt. De dramatiska bladen ger en tropisk känsla. Bladen har inspirerat till mönster på allt från sängkläder till tapeter. Du vet precis vad jag pratar om!

Hoppa på monsteratåget och lär dig hur du tar hand om dessa tropiska skönheter.

Möt monsteraväxten

Monsteran härstammar från i Centralamerikas regnskogar och tillhör familjen Araceae. De är kända för sina dramatiska blad med slitsar. De är läderartade och blanka och är en riktig höjdare i alla rum.

De karaktäristiska slitsarna eller hålen i bladen har gett upphov till namnet ”Adams revben”, som växten också kallas. Utomhus tillåter slitsarna regn och solljus att passera igenom och nå rötterna och bladen nedanför. På engelska har monstera fått smeknamnet ”swiss cheese plant” (schweizisk ostväxt). Detta till följd av alla hålen på bladen.

Ute i naturen kan du få se monsteraväxten blomma. Blommorna är solbruna eller gräddfärgade. De är populära bland bin och fjärilar och utvecklas till en frukt med rik och utsökt smak. Monsteror som odlas inomhus som krukväxter blommar dock inte, och bär inte frukt!

Monstera kan växa snabbt, upp till 30-60 cm per år. De kan bli 60-90 cm breda och upp till 90 cm höga. De är klätterväxter och har många luftrötter utöver sina blad.

Olika typer av monstera

Med över 48 arter finns det en otrolig variation av monsteraväxter. Faktum är att många av dem ofta felmärks eftersom utseendet förändras så mycket när de växer. Här är några populära sorter:

Monstera deliciosa. Det här är den mest populära sorten, och den som du sannolikt hittar i din lokala trädgårdsaffär. De har de klassiska stora, glänsande gröna bladen med slitsar.

Monstera borsigniana. En variant av deliciosa. När växterna är unga är det svårt att se skillnad mellan monstera borsigniana och monstera deliciosa. Borsigniana är dock mindre och växer snabbare. Slitsarna sitter i rader och inte huller om buller som hos deliciosa.

Monstera variegata. Dessa monsteror är mycket populära. De kan vara svåra att hitta och är därför dyrare. De är kända för sin tydliga färgvariation av vitt och gräddfärgat. De ser nästan ser ut att vara målade.

Monstera adansonii. Adansonii är mindre än de flesta andra arterna och ser mer ut som en vinranka. Hålen tar fortfarande upp ungefär 50 % av bladet. Några hål är runda och andra smalare.

Monstera dubia. Dubia har mindre blad med ljus- och mörkgröna ådror. Detta är också en mer sällsynt sort, vars blad är nästan brokiga.

Att sköta monsteror

Monsteras är inga kräsna växter, så lyckligtvis är skötseln ganska okomplicerad! Med det sagt, finns det idealiska förhållanden för varje växt. Här är några tips på hur du tar hand om monsteraplantor på ett bra sätt.

Placering

Monsteran ger en dramatisk känsla var du än placerar den, oavsett om det är i vardagsrummet eller på kontoret. När du placerar den ska du tänka på att de inte gillar att stå i drag eller nära värmeelement. Optimal temperatur är 15-27 °C. De trivs inte vid temperaturer som understiger 12,8 °C.

I det vilda gillar de att klättra. För att främja klättringen kan du ge dem en mosspinne. Annars kommer de att växa utåt sidorna och ta en hel del plats.

Ljus

Monsterväxter står gärna i ett hörn som inte är så soligt. De är tål svagt ljus ganska bra, vilket gör dem perfekta för de vrår i ditt hem som behöver lite grönska för att lysa upp.

Om du verkligen vill att din monstera ska trivas, ska du placera den på en ljus plats utan direkt solljus. Se till att den inte står i direkt sol, eftersom det kan bränna bladen.

Vatten

Monsterplantor bör vattnas när de översta 5-7 centimetrarna av jorden är torra. Använd fingret och känn i jorden för att kontrollera om den är torr. När det är dags att vattna, vattna ordentligt tills du ser att vattnet rinner ut genom bottenhålen. Häll av överflödigt vatten från fatet.

Din monstera ska torka ut helt mellan vattningarna. På sommaren behöver du vattna ganska regelbundet. Under vinterhalvåret behöver du vattna bara ibland.

Monsteraväxter härstammar från regnskogarna och gillar en hel del fukt. Du kan dämpa plantan en gång i veckan på morgonen för att åstadkomma extra fuktighet. Du kan göra en fuktbricka för att öka luftfuktigheten runt växten.

Jord

Använd väldränerande jord som är avsedd för krukväxter. Du bör hålla jorden något fuktig, men den bör stå i en kruka med dräneringshål för att undvika blöta rötter (vilket kan leda till rotröta).

Fyll jorden i en djup kruka så att rötterna får plats. Krukan ska vara några cm bredare och djupare än den kruka den kom i.

Växtnäring

Under växtsäsongen, från vår till sommar, bör du gödsla din monstera en gång i månaden eller varannan vecka. Använd ett vattenlösligt gödningsmedel och tillsätt det alltid i våt jord.

Gula blad är ett tecken på felaktig vattning. Vattna bara när ytan är torr och vattna ordentligt i ett svep. Gula blad kan också tyda på att växten inte får tillräckligt med ljus.

Blad med bruna kanter betyder att växten behöver mer fukt. Om de lämnas utan åtgärd, blir de gula och faller sedan av.

Slokande blad betyder att växten troligen inte får tillräckligt med vatten. Ge den ett ordentligt bad i badkaret och låt allt överflödigt vatten rinna av.

Även luftrötterna kan bli ostyriga. Du kan klippa dem, men det är bäst att försöka stoppa ner dem i krukan igen.

På grund av de stora bladen kan växterna bli dammiga. Torka av dem med en fuktig svamp eller pappershandduk för att ta bort damm.

Om bladen på din monstera inte får slitsar, betyder det sannolikt att den inte får tillräckligt med ljus. Försök att flytta den till en annan plats och fundera också på hur ofta du vattnar den.

Att föröka monsteror

Det enklaste sättet att föröka monsteraplantor är att ta sticklingar och placera dem i vatten. Så här kan du föröka dem:

  • Använd en rengjord beskärare för att klippa. Du kan klippa av sticklingen precis under ett bladpar (där ett bladpar har vuxit eller kommer att växa upp). Den bör ha en luftrot och minst två blad.
  • Lägg din stickling i en vas eller ett glas med vatten.
  • Byt vatten varannan till var tredje dag. Efter ett par månader bör sticklingen ha tillräckligt långa rötter för att kunna planteras.
  • Plantera din monstera i ny krukväxtjord. Lägg till en mosspinne som stöd för framtida klättring.

Du kan också föröka växten via frön, men denna metod är svårare för nybörjare.

Vanliga frågor om monsteror

Är monsteror giftiga?

Monsteror ät lätt giftiga för människor och husdjur. Vid förtäring kan de orsaka irritation i mun och mage.

Är monsteror lättskötta?

För att vara krukväxt är monsteran ganska tålig. Om du ger dem rätt ljus och vatten, trivs de som fisken i vattnet.

Hur vet jag om min monstera trivs?

En monstera som är lycklig och trivs, växer, frodas och får slitsar i bladen. En olycklig monstera har blad som är gula, bruna bladkanter eller inga slitsar. Den växer långsamt och kan också sträva mot ljuset.

error: Innehållet är skyddat
Search