Gör det själv-behållare för fröstart

Att starta fröer är en självklarhet för de flesta trädgårdsmästare. Men det finns så många olika sätt att göra det på att det kan vara överväldigande! Jämför för- och nackdelar med sju olika gör det själv-behållare för fröstart som du kan göra hemma. Lär dig vilken metod som fungerar bäst, från att använda äggskal till toalettpappersrullar.

Jag har läst många olika blogginlägg om fröstart som flödar runt på nätet, från nybörjare som plockat upp ett kit i den lokala järnhandeln till erfarna proffs med ganska sofistikerade odlingar.

Så jag bestämde mig för att det förmodligen var dags för mig att delta och dela med mig av vad jag vet är sant när det gäller att starta fröer. Jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter av alla dessa superfina behållare som du kan göra hemma. Så här kommer det goda, det dåliga och det fula med behållare för fröstart.

De bästa gör det själv-behållarna för fröstart som du kan göra hemma

Du behöver absolut, absolut inte köpa något för att lyckas med att starta fröer. Förutom dina frön (om du inte har sparat dina egna) och en bra steriliserad startblandning kan du hitta det mesta du behöver i huset.

Det är dock inte alla så söta, pinterestvärdiga återanvändningsbehållare som ger dina frön den bästa starten. Och vissa är helt enkelt onödigt tidskrävande. Här är fakta så att du kan välja vad som är rätt för dig och din trädgård.

Tidningskrukor

Dessa mycket populära små behållare kan enkelt tillverkas genom att klippa remsor av tidningspapper och rulla dem runt en liten tomatpastaburk, ett glas eller en finare kruka för att göra billiga små startpaket. Se till att pappret du väljer har ett giftfritt bläck, särskilt när du odlar grönsaker.

Tidningspapper är biologiskt nedbrytbart, så du kan plantera dina fröplantor ute i trädgården i tidningskrukan så bryts de ner naturligt av bakterier och andra organismer i jorden.

Fördelar: billig, lättillgänglig, planterbar kruka som lätt bryts ner.

Nackdelar: kan vara tunn när den är våt, kan inte vattna känsliga plantor i botten, tidskrävande att göra många.

Toalettpappersrullar

De här krukorna är lite kraftigare än tidningskrukan och är också lättillgängliga. Vi använder alla toalettpapper, eller hur? För att göra en toalettpappersrulle till en enkel gör-det-själv-behållare för fröstart, skär pappersrullen på mitten. Skär sedan fyra 2,5 cm långa slitsar på undersidan av den ena änden, med lika stort avstånd, så att du får fyra flikar som du viker över som om du stänger en låda.

I teorin kommer kartongen att brytas ner i jorden så att de kan planteras ut som tidningskrukan, men all jord är inte lika bra. Om jorden inte har de nödvändiga elementen för att snabbt bryta ner kartongen kommer rötterna inte att kunna sprida sig och växten kommer att lida.

Om du planterar dem i jorden ska du se till att plantera hela behållaren, för om läppen är ovanför jorden kan den föra bort fukt från rötterna.

Den här metoden för att starta frön fungerar bra för sticklingar och frön som tar längre tid än vanligt att gro. Men kom ihåg att om du inte har rätt jord måste dina plantor troligen tas bort från dessa innan de planteras, så välj klokt.

Fördelar: billig, lättillgänglig, robust, hål i botten för dränering.

Nackdelar: tidskrävande att göra många, för liten för att vara användbar för de flesta plantor, måste troligen tas bort vid plantering.

Äggkartonger

Äggkartonger kan vara ett bra alternativ för att starta växter med grunda rötter som du vill plantera i en rad, t.ex. ärtor eller sallad. Vi talar förresten om kartongvarianten, inte om äggkartonger av frigolit. Frigolit bryts aldrig ner – jag undviker det till varje pris.

Ta en kartongklippare och använd den för att rista (inte skära!) en linje genom mitten av delningarna i kartongen. Du gör detta i princip så att alla frön kan gro tillsammans, men senare kan du försiktigt dra isär den för att släppa ner alla frön i jorden.

När det är dags att plantera gör du helt enkelt en grop i jorden och placerar äggkartonghalvorna i den. Dra isär kartongerna så att fröna faller igenom.

Fördelar: billig, lättillgänglig, hjälper till att hålla fröna jämnt åtskilda.

Nackdelar: man måste få fröna från behållaren till jorden, vilket kan vara svårt.

Äggskal

De är så söta, eller hur? Med hjälp av en äggkartong av papp fylld med jord har du 12 små celler för att starta frön. När du är redo att plantera kan du teoretiskt sett bara ta en av dem och plantera i trädgården, precis som toalettrullarna. Och äggskalen kunde inte vara mer värdefulla.

Men… jag kommer inte ens att göra en lista över för- och nackdelar med dem, för det är bara fördelar och det spelar ingen roll att du måste ta bort plantan från skalet och krossa den innan den når jorden, de är helt enkelt för små.

Det betyder att du måste ta ut den lilla plantan försiktigt innan den får sina riktiga blad och plantera den i en större, djupare behållare. Varför inte börja med en större behållare och spara stressen för plantan?

Yoghurtförpackningar

Det behöver inte vara yoghurt, det kan även vara liknande förpackningar – men du förstår. Detta är motsvarigheten till plantskolekrukor av plast. Stansa bara några dräneringshål i botten så är du klar. Mitt enda förslag är att kontrollera plasten för livsmedelssäkerhet för att se till att den inte är giftig för dig själv eller dina växter.

Fördelar: billig, lättillgänglig, robust, dräneringshål för bevattning i botten.

Nackdelar: Om du inte är nybörjare på trädgårdsodling har du förmodligen fler plantskolekrukor än yoghurtförpackningar, inte all plast är säker att återanvända.

Salladsbehållare

Lådan som du köper förtvättad grönt i blir en fin behållare. Allt som har en liten botten och ett underbart lock i klar plast skapar ett miniväxthus som liknar det du kan köpa i detaljhandeln.

Skär några hål i locket för ventilation och kontrollera det ofta för att se till att plantorna inte drabbas av den fruktade ”groddsjukdomen”, en svampinfektion som dödar plantan. Du kan antingen sätta alla dina små hemmagjorda krukor i dessa eller fylla botten med jord och plantera direkt.

Fördelar: billigt, lättillgängligt, robust, är ett inbyggt växthus.

Nackdelar: inte all plast är säker att återanvända, du måste hålla ett öga på växthuskupolerna och ventilera regelbundet för att undvika groddsjukdom, du måste också omplantera grodda plantor en efter en, vilket oundvikligen kommer att orsaka en viss förlust.

Jordblockerande verktyg

Det är troligt att du inte har något verktyg för att blockera jorden hemma. Men de kostar ungefär 350 kronor och när du väl har en är det alternativet med minst avfall, eftersom det inte kräver några andra material än din fröblandning.

För att använda det här praktiska verktyget kombinerar du din fröblandning med vatten i en hink tills den har samma konsistens som våt sand. Ta ditt jordblockeringsverktyg och tryck ner det i den våta blandningen. Tryck sedan på handtaget och du får perfekta små jordblock som du kan lägga dina frön i.

Fördelar: inget avfall, det enklaste sättet att plantera plantor i jorden.

Nackdelar: måste köpa ett verktyg.

error: Innehållet är skyddat
Search