En ny design för trädgården på en helg

Designböcker för trädgårdar gör ofta processen att designa en trädgård mycket mer komplicerad än vad den behöver vara. Jag ska visa dig en mycket enkel teknik som du kan använda för att förvandla vilken bakgård som helst, oavsett storlek, form eller vad som finns där nu.

Om du regelbundet besöker trädgårdsbutiker eller läser många trädgårdstidningar uppmanas du alltid att köpa massor av vackra växter och attribut. Även om det kan vara väldigt roligt, ger det aldrig de resultat du vill ha.

För att skapa en verkligt fantastisk trädgård måste du först tänka på designen innan du lägger till saker. Oroa dig inte om du redan har många växter och attribut i din trädgård, den metod som jag ska visa dig kommer att hjälpa dig att harmonisera allt du redan har köpt.

Det viktigaste att tänka på i din trädgård

Det viktigaste du kan tänka på i din trädgård är kort sagt formen. Jag talar inte om trädgårdens övergripande form, utan om de former som du skapar i den. Särskilt formerna på det tomma utrymmet, de områden du går på, som gräsmattan, uteplatsen eller altanen.

Anledningen till att dessa ”tomma” områden är så viktiga är att de binder samman hela trädgården. Så om du först får ordning på dessa saker, faller allt annat på plats.

Så hur gör du för att få rätt form på din bakgård?

Allt beror på hur din trädgård är utformad nu. Om din trädgård är lång och smal måste du använda former som drar ögat från den ena sidan till den andra, så att den ser bredare och mer intressant ut. Om du har en bred trädgård måste du använda former som delar upp utrymmet och som hjälper till att locka ögat längs hela gården.

Var du kan börja när du ska utforma din trädgård

Det första du behöver göra är att få ner den övergripande formen av trädgården på papper. Det bästa sättet att göra detta är att mäta den och göra en skalritning. Det är faktiskt mycket enklare än vad du förmodligen tror, men om du verkligen inte vill ta fram ett måttband finns det ett knep du kan använda. Du kan googla ditt hus på Google Earth och skriva ut ett flygfoto av det. Förstora sedan fotografiet, helst i en känd skala, och rita sedan i trädgårdens konturer.

Nästa steg är att leka med olika former och se vilken effekt de har på din trädgård. Jag rekommenderar att du använder enkla geometriska former som cirklar, ovaler och rektanglar.

Det viktigaste är att gräsmattan, uteplatsen eller altanen har en sammanhängande form. Så om gräsmattan är ojämn och har en lite udda form kan du försöka rita in en stor oval eller cirkulär form.

Om du får en enhetlig form på gräsmattan, uteplatsen och så vidare, kommer det att göra en enorm skillnad för hur hela trädgården ser ut. Att omforma gräsmattan kan göras på en dag (beroende på hur stor den är, förstås) och kostar praktiskt taget ingenting. Om du sedan lägger in lite grus, kanske lite mer stenläggning och några fler växter har du förvandlat ditt uterum helt och hållet för en mycket liten kostnad.

Hur man tar sig an en etablerad trädgård

Principerna är exakt desamma; du behöver bara ha en eller två sammanhängande former som är kopplade till varandra. Ja, det kan hända att du måste flytta runt några buskar, men skillnaden det gör kommer att vara väl värt det.

Anledningen till att de flesta böcker om trädgårdsdesign inte berättar om detta enkla knep är förmodligen att omforma din gräsmatta låter som det mest oglamorösa och tråkiga du kan göra på en helg! Jag lovar dig dock att den tid du lägger ner på att designa och omforma din gräsmatta är den bästa investeringen du någonsin kan göra under en helg.

error: Innehållet är skyddat
Sök