Ett överraskande argument för att odla vallört i din trädgård

Vallört ses ofta som en mobbare i trädgården, som växer ihärdigt och snabbt tar över. Idag vill jag förklara varför du kanske skulle vilja odla vallört i din trädgård. Det finns några mycket nyttiga sätt att använda den rikliga mängd vallört som växer i din trädgård.

Vissa älskar vallört… andra inte så mycket. Personligen tillhör jag team vallört. Denna växt är så rikligt förekommande i trädgården att nästan vem som helst i vilken trädgård som helst kan odla den. Det är faktiskt anledningen till att de flesta människor avskyr växten.

Men växten i sig har många användningsområden i trädgården. Många av dem hade du säkert ingen aning om! Så innan du gräver upp all vallört i din närhet, lär dig om alla olika sätt du kan använda vallört som ört och i trädgården.

Vad är vallört?

Äkta vallört (Symphytum officinale) är en snabbväxande, djupt rotad förvedad växt som har många fördelar för jord, djur- och växtliv, samt för människor. Den här perennen kommer ursprungligen från Europa och det tempererade Asien, men har naturaliserats över hela världen tack vare sin kraftiga tillväxt och sina enkla växtbehov.

De flesta vallörtsplantor blir 60 till 90 cm höga med håriga stjälkar och avlånga blad. Från maj till augusti producerar de klockformade, ljuslila blommor som hänger ner i en kurva. De flesta känner till vallört för dess extremt djupa pålrot som kan bli upp till tre meter lång. Pålroten är svart med en köttig, vit insida.

Mirakelväxt eller invasivt ogräs?

Om du odlar vallört är du antingen ett stort fan av denna fantastiska ört eller så tycker du att jag är helt galen som föreslår att den ska ingå i hemträdgården. Vallört och många andra vilda medicinalväxter som maskrosor och brännässlor är så produktiva i trädgården att trädgårdsmästaren ofta förbannar dem som hemskt ogräs i stället för att berömma deras uthållighet.

Men det är just därför som vi borde lovorda dem: deras djupa pålrötter är nästan omöjliga att gräva upp. De bryter upp hård, komprimerad jord och gräver djupt ner efter livsviktiga mineraler. Jorden luckras upp och växterna släpper sedan sina blad fulla av näring för att kompostera på plats och bygga upp jorden igen. Fantastiskt, eller hur?

Och för att se till att det finns gott om dessa växter som ska göra det hårda arbetet med att reparera jorden, sätter de massor av frön och självsår sig överallt. På 1950-talet utvecklades faktiskt en steril vallörtssort kallad ”bocking 14” för trädgårdsmästare som ville ha med denna vackra växt utan att den skulle ta över hela trädgården.

Om du någonsin har försökt gräva upp en sådan vet du att till och med den minsta delen av roten växer tillbaka till en robust bladväxt på bara några månader. Om du vill inkludera vallört, men är rädd för konsekvenserna, har du ett säkrare alternativ genom att plantera ”bocking 14”. För alla andra, plantera vallört, skörda den rikligt och dra nytta av fördelarna.

Användning av vallört

Vallört gör många fantastiska saker för trädgården och för människokroppen. Om du letar efter ett sätt att använda din produktiva vallört kan du använda den i komposten, som gödningsmedel eller som en läkeväxt.

Kompostaccelerator av vallörtsblad

Om din kompost tar lång tid på sig att brytas ned kan det vara dags för en extra boost. Tillsammans med andra växter kan du lägga vallört i din kompostbehållare för att påskynda komposteringen. Denna process kallas snabbkompostering.

Om du vill använda vallörtsblad som accelerator skördar du plantan färsk från trädgården och låter den torka helt. När den är torr tar du bort alla stjälkar och bark och använder en kaffekvarn eller en mixer som enbart är avsedd för trädgårdsrecept. Strö de torkade örterna mellan lager av kompost.

Förvara resten av örterna i en lufttät behållare på en sval och mörk plats. På så sätt har du dem nära till hands när du lägger till ett lager kompost.

Kombinera din vallört med något av följande för en ännu bättre accelerator: smultron, svart fläder, ringblomma, kamomill, maskros, stockros, ekbark, salvia, brännässla, vänderot, alfalfa och krusskräppa.

Trädgårdsgödsel på vallört

Den här underbara gröna läckerheten ser ut och luktar så gott att jag har döpt om den till en trädgårdssmoothie. I stället för att dricka den själv serverar du den till din växt. Vallört är härlig näring för din trädgård och att purea den i en mixer är ett utmärkt sätt att sprida det goda i hela trädgården samtidigt som du vattnar.

Samma anledning till att vallört är så produktiv i trädgården är också anledningen till att den är ett bra gödningsmedel. Den har ett högt innehåll av kväve, kalium, kalcium och magnesium samt mikronäringsämnen av järn.

Vallört växer kraftfullt i alla jordsorter eftersom den har en pålrot som sträcker sig djupt och är mycket effektiv när det gäller att dra upp svåråtkomliga näringsämnen från jorden. När de stora bladen hackas, blandas och tillsätts i vatten skickar de snabbt tillbaka näringsämnen till jorden.

För att göra den blandar du din vallört med en del vatten och tre delar regnvatten eller avklorerat vatten. Tillsätt en msk av slurryn till fyra liter vatten när du vattnar. Använd omedelbart och släng eventuella rester i komposten.

Medicinska användningsområden

I mer än 2 000 år har vallört använts i medicinska syften för sina läkande och antiseptiska egenskaper. Det tidigaste omnämnandet kommer från grekerna som använde den för att stoppa blödningar och behandla bröstkorgsbesvär.

Munkar odlade den också i sina trädgårdar för att behandla lokala bybor med lungproblem och inre skador. I sydöstra USA använde cherokeerna den för att behandla diarré, halsbränna och kvinnoproblem.

Än idag är dess mest kända användning som sårläkare, vilket beror på allantoinet som finns i växten. Den är i huvudsak en exfoliant som stimulerar vävnadsreparation och uppmuntrar cellförökning. De flesta människor väljer att använda vallört endast lokalt. FDA (Amerikas motsvarighet till Livsmedelsverket och Läkemedelsverket) tillåter inte konsumtion eftersom det är känt att det är skadligt för levern när det intas.

Om du vill använda blad av vallmo, skörda när plantan är 30-45 cm hög och innan den har blommat. Skär av stjälkarna cirka fem cm ovanför marken så att plantan kan fortsätta att växa. Bladen innehåller mycket fukt och protein, så de kan ta längre tid att torka än andra växter.

Om du vill använda vallört ska du skörda i januari till mars innan växten börjar växa, eftersom det är då den innehåller mest allantoin.

Rötterna eller bladen kan göras till ett omslag, en salva eller olja.

Hur man odlar vallört

Som du kan föreställa dig är det inte alls någon utmaning att odla vallört i trädgården. Du kan plantera den antingen från frö eller från en stickling när som helst på året så länge jorden inte är frusen. På grund av sin snabba tillväxt utvecklas den snabbt till full storlek under säsongen. Vallört växer bäst i södra halvan av Sverige, från Skåne till Gästrikland.

Vallört tål alla jordsorter, från lerig till sandig, men föredrar lerig väldränerande jord. Plantera den i full sol eller halvskugga. Den bör endast behöva vattnas vid plantering och under torra förhållanden. På hösten bör den dö för vintern innan den återkommer på våren.

Om du vill ta bort din vallört är det svårt att verkligen utrota den. Om du vill begränsa vallörten kan du odla den i en upphöjd trädgårdsbädd eller i en behållare. Ta bort de döda blommorna för att förhindra att de sprider sina frön.

Det var allt om vallört! Även om den här växten kanske inte är den mest älskade i trädgården, har den en plats nära mitt hjärta för alla dess fantastiska användningsområden.

error: Innehållet är skyddat
Sök