Kan dina gröna fingrar även få ditt konto att växa?

Har du någonsin funderat på om du skulle kunna starta ditt eget växtförsäljningsföretag? Kanske vill du använda dina gröna fingrar för att tjäna lite pengar på egen hand eller samla in pengar till en skola eller ett projekt.

Oavsett skälet kan växtförsäljning bli en inkomstkälla samtidigt som du kan tillfredsställa din önskan att odla och hjälpa samhället. Läs vidare för att lära dig hur du kan utveckla ditt eget hembaserade växtföretag (och fortsätt vidare till den ultimata guiden för fröstart för allt du någonsin velat veta om hur man startar frön).

Till att börja med startade jag med att odla ursprungstomater till min bakgårdsförsäljning. Jag hoppades att jag skulle kunna sälja några plantor och tjäna lite småpengar. Tomater är en av de enklaste grödorna att odla och en av mina personliga favoriter. Jag ville erbjuda något annorlunda, något som folk inte kunde få från det lokala trädgårdscentret.

Sedan dess har jag utfört många framgångsrika växtförsäljningar i mitt hem och jag har blivit överväldigad av allt jag har lärt mig. Jag har odlat mina egna växter i över 25 år, men jag visste inte hur annorlunda det är att odla växter för försäljning. Läs mina tips om hur du startar frön för att tjäna pengar och ta reda på om det är något för dig eller inte.

Lär dig av dina kunder

Jag pratade med andra trädgårdsmästare och gjorde en lista över de mest populära tomatsorterna och använde den som vägledning för vilka frön jag skulle köpa. Jag blev förvånad över att när växtförsäljningen började var den vanligaste frågan om det går att odla tomaterna i en kruka? De flesta nya trädgårdsmästare bor i bostadsrätter eller radhus i mitt område, så jag lärde mig att anpassa mig och möta deras behov genom att lägga till fler sorter som trivs i krukor till mixen.

Vet vad du säljer

Från och med då har min filosofi varit att lyssna på vad mina kunder vill ha och erbjuda det nästa år. Varje år provar jag olika grödor, inte bara tomater. Jag letar efter nya grönsaker, något utöver det vanliga, som jag kan erbjuda mina kunder. Alla gillar att prova något annorlunda och jag vill vara den som kan erbjuda det urvalet. Många kunder ombeds att testa nya växter åt mig. Jag älskar att få deras feedback.

Hur du startar frön till försäljning

Jag har ett växthus som är 2,4 x 6 meter och som inte riktigt hade använts till sin fulla potential, så jag hade rätt utrustning redo. Men hur gör man för att starta frön för en växtförsäljning? En vän visade mig hur man gör: börja med en ren 4-tumskruka fylld med fröstartblandning och placera nästan ett helt paket frön i en kruka! Du skulle inte göra det på detta sätt för en hemträdgård eftersom en hemträdgård vanligtvis inte kräver så många plantor. I en kruka kan jag ofta ha mellan 100-200 plantor som gror. När fröna har börjat gro flyttar jag dem till egna krukor: först i en 2-tumskruka, sedan i en 4-tumskruka. På så sätt får du snabbt och enkelt hundratals plantor från den första sådden.

Timing är allt

Jag satte mina tomatfrön i början av mars och i början av maj var de redo att säljas. Om jag hade väntat längre än så med att sälja dem så hade det blivit som en djungel i växthuset. Det var dags för dem att åka till sina nya hem. Och det snabbt. Planera när du vill ha försäljningen och arbeta bakåt i kalendern till det datum då behöver börja odla dina frön.

Sprid ordet

Nu stod jag inför frågan hur jag skulle kunna sälja dessa hundratals växande små plantor! Hur får jag folk att hitta mig och mina plantor? Jag skrev först om min växtförsäljning på min blogg som jag hade sedan flera år tillbaka. Sedan skapade jag en affisch för min försäljning och delade den på sociala medier. För att nå ut till min närmaste omgivning gick jag med i en webbplats för garageförsäljning och lade ut min växtförsäljning på den.

Det var en möjlighet att snabbt och enkelt nå ut till de som bor i närheten. Jag uppdaterade den regelbundet med vad jag skulle sälja och svarade på frågor. Min första växtförsäljning blev en stor framgång. Jag blev chockad. Det började klockan 9.00 och folk med tomma lägenheter i överflöd kom. De åkte därifrån med mängder av plantor en dag då det regnade. Jag var överväldigad av antalet köpare.

Vad allt kostar

När det kommer till kritan är jag inte säker på att jag verkligen tjänar så mycket pengar. Du måste köpa förnödenheter som jord, krukor, etiketter, markörer och betala uppvärmningskostnader. Drar man av dessa från försäljningen kan man beräkna vinsten. Jag har inte registrerat hur många timmar jag spenderar i växthuset från februari till april, men det rör sig om 3-4 timmar varje dag. Det finns inga lediga dagar när plantorna har börjat gro. Om jag inte planterar fler frön, vattnar jag, fäster etiketter eller planterar om i krukor. Jag gör det här för att jag brinner för odling och vill dela med mig av min passion. Om du försöker tjäna en solid timlön är jag inte säker på att ett företag med plantor på bakgården är rätt val, men om du älskar att vara ute i trädgården som jag gör så är belöningen inte bara pengarna.

Ge tillbaka

Så vad gör jag med alla överblivna växter? Jag odlar alltid för många, och medan en del planteras i min köksträdgård för eget bruk, ges de andra plantorna till vänner och familj och till medlemmar i områdets kolonilotter. Jag donerar också växter till vår gemensamma trädgård där de nyskördade produkterna går till behövande.

För mig handlar det om att dela med mig inte bara av min kunskap utan också av mina växter. Vid min allra första växtförsäljning lärde jag mig att folk ville ha kunskap ännu mer än växterna! Jag bombarderades med frågor och jag tog mig tid att besvara var och en av dem noggrant. Nya trädgårdsmästare behöver instruktioner och uppmuntran och jag vill att de ska lyckas. När jag skickar hem en kund med nya plantor säger jag till dem att de ska ringa mig om de har problem. Jag antar att det är en verklig fördel med att vara ett hembaserat företag. Jag gillar att garantera mina växter och hjälpa människor att lära sig odla dem. Om en växt inte klarar sig som den ska så kan jag vanligtvis byta ut den och ge lite hjälp på vägen.

error: Innehållet är skyddat
Sök