Få en sen skörd! Frostskydd för växter

Bävar du inför slutet av odlingssäsongen? Frukta inte! Jag ska visa dig hur du skyddar växter från frost så att dina ätbara grödor kan fortsätta att frodas i alla väder.

Hösten är i full gång, vilket innebär att många av oss har accepterat att odlingssäsongen börjar lida mot sitt slut. En del av oss vägrar dock att acceptera detta eftersom vi helt enkelt inte är redo att säga adjö till alla rejäla, smaskiga, hemodlade produkter vi har festat på.

Det finns några sätt att förlänga odlingssäsongen för dina favoritgrönsaker och örter. Prova dessa metoder för att skydda växter mot frost så att du kan njuta av trädgårdens produkter även under de kalla månaderna.

Hur man skyddar växter från frost

Här är några enkla saker som du kan göra för att din trädgård ska fortsätta att växa och producera under hösten och vintern. Följande metoder hjälper dig att hålla dina växter så varma som möjligt.

Marktäckning

Marktäckning håller jorden vid plantans bas varm så att den tar längre tid än vanligt att frysa när temperaturen sjunker. Några saker som du kan använda som marktäckning är:

  • Bitar av bark
  • Träflis
  • Kartong
  • Halm
  • Marktäckningsväv

Ju tjockare skiktet är, desto bättre skydd.

Detta är ett utmärkt och mycket enkelt sätt att skydda växter från frost och det är också ett bra sätt att skydda känsligare växter, t.ex. örter, under vintern.

Håll växterna varma med vatten

Fyll några mjölkdunkar av plast med varmt vatten under dagen och ställ dem utomhus för att värma upp dem i solen. Strax före skymningen placerar du dunkarna bredvid de växter du vill skydda och lägger ett skydd över dem.

Jorden och luften förlorar värmen snabbare än vattnet, vilket gör att mjölkdunkarna kan avge lite värme till grannväxten.

Du kan också vattna dina växter precis innan en förväntad frost. Även om detta kan verka ologiskt, håller våt jord faktiskt värmen bättre än torr jord och skyddar växtens rötter. Vattna under dagen så att den fuktiga jorden hinner suga upp lite värme från solen.

Täck växterna

Frostskydd är utan tvekan det mest effektiva sättet att skydda dina växter från frost. Detta kräver god timing från din sida, så var uppmärksam på vädret och notera alla förväntade köldknäppar nära fryspunkten. Här är några tips som kan hjälpa dig:

  • Täck över växterna före skymningen. När mörkret kommer har all lagrad värme i trädgården försvunnit.
  • Se till att skyddet sträcker sig ända ner till plantans botten. Men lägg inte skyddet mot växtens stam eller stjälk. Det är jorden som ger värme!
  • Försök att undvika att materialet kommer i kontakt med växternas blad. Om ditt skydd är av tyg kan du använda pinnar för att stödja det.
  • Nästa morgon, när frosten har tinat och försvunnit för dagen, kan du ta bort alla skydd. Det är viktigt att låta dem växa normalt under dagen så att de inte bryter sin dvala. Annars börjar de växa igen och blir ännu mer känsliga för frostskador.

Det finns många olika sätt att täcka dina växter. Jag har beskrivit några metoder nedan!

Kupoler

Dessa kupoler finns i många olika varianter, från plast till glas och vikbara paraplyliknande kupoler. Placera en kupol ovanpå en enskild planta för att skydda den från tidig frost och hålla den varm, glad och växande längre.

Kupoler är ett bra alternativ för växter som står utspridda eller om du vill ha extra skydd för varje planta.

Växttunnel

En växttunnel är helt enkelt en stor båge av ett lätt material som andas och som används för att täcka och skydda flera plantor i en rad eller bädd. Du kan använda lätt, flexibel plast, nät, tyg eller trädgårdsanpassat täckmaterial som du försiktigt draperar över de växter du vill skydda.

Detta är ett utmärkt alternativ om du blir tagen på sängen av en köldknäpp och behöver något snabbt och enkelt för att skydda dina växter från frost.

Du kan också bygga en kraftigare ”tunnel” över en rabatt genom att drapera ditt täckmaterial över en konstruktion av plaströr som är böjda i hästskoform.

Drivbänk

Drivbänkar är upphöjda bäddar med ett avtagbart lock, ofta fäst med ett gångjärn. De är ett bra sätt att börja odlingssäsongen tidigt eftersom du kan plantera direkt i dem tidigt på våren när det fortfarande är kallt ute och locket skyddar växterna.

De är också utmärkta för att odla vintergrönsaker och gör att du kan skörda och äta vissa grönsaker under högtiderna eller till och med hela vintern, beroende på var du bor.

Växthus

Jag tror att det är alla trädgårdsmästares dröm att ha ett eget växthus! Växthus är naturligtvis det mest effektiva sättet att förlänga säsongen eftersom de erbjuder ett rejält skydd.

Denna dröm behöver inte vara så långsökt, eftersom det finns många sätt att ha ett växthus, stort eller litet, dyrt eller mer budgetvänligt.

Det finns också många olika varianter som du kan göra eller köpa för hemmabruk, till exempel växthus av återanvända fönster. Dina växter kommer att trivas året runt med detta effektiva skydd.

Även om dessa alternativ är bra investeringar för den flitiga trädgårdsmästaren är det också viktigt att komma ihåg att frostskydd inte behöver vara dyra för att vara effektiva.

Det finns en mängd olika gör-det-själv-alternativ. Använd pinnar för att stötta upp dina skydd och täck dem med tidningspapper, lakan, handdukar eller vad du har till hands. Du kan också göra egna små kupoler för enskilda plantor genom att sätta en uppochnedvänd kruka ovanpå eller en plastbehållare, t.ex. en mjölkkanna, med avklippt topp.

Hur man skyddar blommor

Vi vill behålla blommorna så länge som möjligt! Om du har blommor i krukor eller amplar kan du försöka ta in dem på natten när du förväntar dig frost. Växter som står i behållare av något slag är mycket känsligare för rotskador eftersom kylan kan komma från alla håll.

Innan du tar in dem ska du se till att de inte har några insekter eller sjukdomar som kan sprida sig till inomhusväxter. Ett annat bra alternativ är att placera växterna i ett varmt garage eller skjul.

Den första frosten behöver inte vara slutet för dina växter i år. Pröva dessa tips och se hur långt in på vintern du har blomstrande grönska!

error: Innehållet är skyddat
Sök