Den kompletta checklistan för höstträdgården

Efter en hektisk sommarsäsong med odling och produktion behöver trädgården lite uppmärksamhet på hösten för att behålla sin skönhet och hälsa. Det finns några enkla höstträdgårdsarbeten som kan göra stor skillnad. Läs vidare för att se vilka arbeten jag gör i trädgården på hösten och hur jag bygger upp struktur och hälsa som grund för nästa trädgårdssäsong.

Nu när temperaturen blir svalare och dagsljuset kortare är det dags att börja förbereda trädgården för hösten. Många trädgårdsmästare gör allt det tunga förberedande trädgårdsarbetet på våren, men planering och trädgårdsarbete på hösten är inte bara bra för trädgården, det är också ekonomiskt!

Jag har skrivit en hel del om höstträdgårdar, så jag bestämde mig för att samla allt i en praktisk guide så att du kan ha alla mina råd för säsongen till hands. Den här checklistan för höstträdgården är en praktisk guide som hjälper dig att fixa till din trädgård inför vintern och förbereda dig för nästa år.

Låt löven ligga kvar

Det är bra att lämna delar av trädgården i fred! Låt bladen gulna och fröknopparna hårdna. Genom att lämna gott om friskt växtmaterial i trädgården bidrar du till att ge mat åt trädgårdens djurliv under vintermånaderna. Inhemska insekter övervintrar i löven eller lämnar ägg som kläcks på våren. Och när vädret blir varmare och dessa insekter kryper fram har de nyligen anlända fåglarna något att äta!

Växter fäller naturligt sina blad för att bladen ska ge näring åt rötterna när de bryts ner. Se till att lämna kvar några av bladen på marken till våren så att växterna kan få sin näringsboost! Frön som lämnas kvar i trädgården ger föda åt fåglarna, så låt en del falla ner och bli kvar.

Vackra fröställningar (t.ex. hos alliumsläktet) är fina att titta på under vintern och du kommer att vara tacksam för att du inte klippte ner allt till marken.

Täck över med kompost

Att täcka med kompost på hösten skapar en varm filt på markytan. Den bryts långsamt ner och blir till mylla som ger näring åt jorden.

Om du har lövträd på tomten är det lätt att ordna med marktäckning. Låt löven falla till marken och låt dem ligga kvar där. Du kan också hacka sönder löven med en gräsklippare eller en lövsugare och sprida ut de hackade löven på marken.

På våren kan du låta lövhacket ligga kvar när du lägger till ett lager kompost eller matjord. De fortsätter att ge jorden näring allteftersom de bryts ner.

Avlägsna sjukt material

Det är en god vana att ta bort allt sjukt växtmaterial eller fallfrukt för att förhindra spridning av skadedjur och sjukdomar under nästa år.

Detta arbete bör egentligen göras under hela året, men på hösten är det särskilt viktigt att ta bort allt som skulle vilja övervintra i trädgården och som kan orsaka problem på våren.

Plantera vårlökar

För att få en ljus färgklick på våren måste du jobba lite under hösten! Många av dina favoritblommor på våren, t.ex. tulpaner, påskliljor, hyacinter, lökväxter och krokus, måste alla planteras på hösten för att få kylan de behöver för att sedan kunna gro på våren.

Köp från kataloger eller besök trädgårdsbutiker för att hitta de lökar som du vill plantera i din trädgård nästa vår.

Odla höst- och vintergrönsaker

Grönsaksodling behöver inte ta slut på hösten. Om du inte fick en så stor skörd som du hoppades på finns det några snabba och frosttåliga grönsaker som du kan odla innan vinterkylan kommer.

Täck över grönsakerna för att förlänga säsongen och få en sen skörd.

Skörda

Den kanske mest spännande uppgiften i trädgården på hösten är att skörda. Med massor av färska blommor och korgar med skördeprodukter överallt är du redo att skörda det du sådde i början av trädgårdsåret.

Fira dina framgångar och ta sedan itu med att skörda och konservera örter, grönsaker och blommor.

Spara fröna

När dina plantor börjar fröa sig är det dags att samla in fröna! Ta en titt på dina favoritblommor och -grönsaker från säsongen och se efter vad du vill ha med i trädgården nästa år.

Samla endast frön från de starkaste och mest produktiva plantorna så att trädgården blir ännu bättre nästa år.

Försök att samla in lite extra frön för att dela med dig till vänner och familj, samt genom fröbiblioteket i ditt grannskap.

Om du är som jag behöver du ett lager med naturligt pysselmaterial som räcker hela vintern. För att göra recept på naturliga skönhetsprodukter och skapa naturliga element i hela hemmet, ser jag till att leta efter material i min trädgård.

Ta vara på blommor, blad och frökapslar så att du har allt du behöver för att göra handgjorda presenter, kransar eller dekorationer för hem och trädgård.

Plantera buskar

Hösten innebär att det är dags att plantera buskar och vintergröna växter. Det är den bästa tiden på året att plantera, eftersom den varma jorden och den kalla luften hjälper till att utveckla ett tillräckligt starkt rotsystem så att de kan klara vintern i sina nya hem.

När våren kommer är växten redo för ny tillväxt och blomning.

Förbättra jordmånen

Trädgården har arbetat hårt hela sommaren för att producera och har tagit mycket näring ur jorden för att skapa de vackra blommorna och den goda frukten. Ge tillbaka en del av den näringen genom att förbättra trädgårdsjorden på hösten.

Gör din egen kompost hemma med hjälp av en kompostbehållare för att omvandla löv, matrester och annat till jordförbättrare. Sprid ut komposten runt om i trädgården och skrapa ner den cirka 2,5 cm i jorden. Därefter är det den som gör jobbet åt dig.

Hösten är den perfekta tiden att förbättra jordmånen. Du kan skrapa ner några centimeter kompost överallt eller brygga ditt eget kompostte.

Ta hand om gräsmattan på hösten

Ta hand om din gräsmatta. Om du tänker på gräsets naturliga livscykel, utan att vi klipper det, skulle gräset ha blommat, satt frön och fällt fröna på marken för att skapa ny tillväxt för nästa år.

Eftersom du troligen har klippt gräsmattan i stället för att låta gräset växa sig långt och gå i frö behöver den din hjälp för att fortsätta att fylla på med nytt och ersätta gammalt gräs.

På hösten bör du sprida gräsfrön över gräsmattan och sprida ut ett tunt lager jord ovanpå. Mer information om hur du tar hand om din gräsmatta.

Planera din trädgård (med en budget)

Det är aldrig för sent att börja med höstträdgården! Ett annat sätt att bygga upp din trädgård på ett ekonomiskt sätt är att köpa nya plantor på hösten.

Många trädgårdsbutiker stänger sina dörrar för året, eller åtminstone flyttar de ut varorna från den varma säsongen. De vill inte lägga ner tid och kraft på att ta hand om växterna ända till nästa vår, så priserna på alla höstträdgårdsväxter kommer att vara kraftigt nedsatta.

En ännu bättre nyhet är att hösten är den perfekta tiden för att plantera perenner, vintergröna växter, träd och buskar!

Dela perenner

Ett sätt att spara pengar i trädgården är att skaffa växter gratis! Genom att dela perenner ökar du plantbeståndet men hjälper dem också att utöka växtligheten, förbättra blomningen och undvika att de växer för tätt. För att få de friskaste perennerna är det viktigt att dela dem på hösten.

Det är inte alla perenner som behöver delas, men se över dem som ser ut att ha det trångt eller är för stora för utrymmet där de växer. Många perenner mår bättre av att delas, särskilt om de står för trångt.

För att dela perenner gräver du upp växten och alla rötterna. Skaka sedan försiktigt jorden från rötterna och leta efter ställen där plantan lätt kan delas. Plantera ut dem runt om i trädgården på hösten och de kommer att se fantastiska ut nästa år.

Flytta ömtåliga växter inomhus

Om du har några speciella växter som inte har rätt tålighet för din växtzon är det dags att flytta in dem i garaget, växthuset eller inomhus. Personligen gillar jag att ta med mig några av mina örter och suckulenter inomhus!

Rengör dina trädgårdsredskap

Hösten är en utmärkt tid att ge dina trädgårdsredskap en ordentlig rengöring. Tvätta verktyg som planteringsspadar och krattor med tvålvatten och en skursvamp. Använd en högtryckstvätt för att få stora verktyg riktigt rena. Och ta väl hand om dina sekatörer och trädgårdssaxar med hjälp av de här tipsen för att rengöra och vässa dem.

Du bör också rulla ihop trädgårdsslangen och se till att den tappas helt och hållet på vatten innan du rullar ihop den. Ta en titt runt om i trädgården och se till att du tar in alla verktyg som kanske har lämnats kvar under sommaren.

Vinteranpassa din trädgårdsdamm

Glöm inte bort vattnet! Din fontän eller damm behöver också sees om på hösten. På vissa platser kan du också överväga att stänga av vattnet till dina utomhuskranar för att förhindra att det fryser.

Sammanfattning

Puh! Där har du det! En massa tips och uppgifter för höstträdgårdsarbete för en vacker bakgård. Har jag missat något eller har du en fråga om just din trädgård?

error: Innehållet är skyddat
Sök